Wyświetlanie 217–252 z 284 wyników

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan Rouge 1993

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punktów Roberta Parkera

Château Sarget de Gruaud Larose, Saint-Julien 2009

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Pertignas 2009 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Świetnej jakości wino z Bordeaux, o podwyższonej apelacji « Superieur » posiada wszystkie zalety win z tego regionu. Piękna czerwona barwa. Aromat przypraw, głównie zielonego pieprzu, harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. W smaku długie i dobrze zrównoważone, dominują przyprawy i taniny. Najlepiej podawać w temp.17-18º, do mięs, wędlin i serów.

Chateau Meyney, Saint-Estephe Cru Bourgerois Superieur 2003

REGION: Saint-Estephe (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Malartic Lagraviere, Pessac Leognan Cru Classe 2007

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Château Les Jardins De La Houssaye 2007

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Dobrej jakości wino z Bordeaux. Merlot zapewnia mu owocowość i krągłość, zaś Cabernet Sauvignon przyjemny bukiet. Wino o pięknej czerwonej barwie i dobrej strukturze. W smaku wyczuwalne delikatne taniny. Najlepiej podawać w temp.16-18ºC, do mięs i serów, ale także do niektórych deserów – zwłaszcza czekoladowych.

Château Lascombes, Margaux 1997

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

91 punktów Roberta Parkera

Chateau Lagrange, Saint-Julien 3eme Cru Classe 2007

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Chateau La Lagune, Haut-Medoc 1993

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château La Croix Cardinal 2010, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Chateau l’Arrosee, Saint-Emilion Grand Cru Classe 2008

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punkty Roberta Parkera

Chateau Haut Bages Liberal, Pauillac 5eme Cru Classe 2000

REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

89 punktów Roberta Parkera

Château Guerin Bellevue 2006

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Saint-Emilion w Bordeaux. Producent: Bernard Augereau. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon i 10% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny bukiet. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów, ale także do niezbyt słodkich deserów czekoladowych. Wino w idealnym momencie do spożycia

Château Genins 2016, AOC Bordeaux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Typowe czerwone Bordeaux – najsłynniejsze wino francuskie, wytrawne i aromatyczne, produkowane w 35% ze szczepu Merlot, 40% Cabernet Sauvignon i 25% Cabernet Franc – butelkowane w chateau. Piękny, charakterystyczny, bordowy kolor. Aromat dojrzałych owoców – głównie czarnej porzeczki oraz przypraw. W smaku wyczuwalne ciemne owoce i taniny. Dobrze zrównoważone. Szczególnie polecane do zakąsek, pizzy, wszystkich rodzajów mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 12-15°C.

Château Fleur Ursuline 2012, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w Château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 30% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion, klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych. Piękny ciemnoczerwony kolor. Skoncentrowane, długie i eleganckie, pokazuje zarówno klasę regionu jak i właściciela – rodziny Verhaeghe. Winnice znajdują się w posiadaniu tej rodziny od 200 lat. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC, do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Château Fleur de Roche 2008

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości. Produkowane w 75% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny, dyskretny bukiet dojrzałych owoców i przypraw. W smaku bogate, z dobrą strukturą – przeważają dosyć delikatne taniny i owoce, z lekka nutą przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do spożycia.

Château du Tertre 2020, Bordeaux Blanc Moelleux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).

Chateau Chasse Spleen, Bordeaux Blanc 2009

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Château Bois de Laborde 2009, Lalande-de-Pomerol

REGION: Lalande-de-Pomerol (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc. Winogrona pochodzą ze starych krzewów znajdującej się w małej rodzinnej winnicy o powierzchni 4 ha. Starzone w beczkach dębowych przez 12-18 miesięcy. Mocne, zdecydowane, bardzo dobrej klasy Bordeaux. Wino ma piękny czerwonofioletowy kolor, aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy. W ustach intensywne i owocowe z bogatymi i mocnymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do ciemnych mięs i dziczyzny oraz dojrzałych serów.

Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

Chardonnay Salento Organic 2016

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Chardonnay. Żyzna gleba, ciepłe słońce w ciągu dnia i morskie bryzy nocą zapewniają najlepsze warunki do uprawy winogron. Suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie ekologicznej – w winnicy używa się jedynie naturalnych produktów, o czym zaświadcza certyfikat ICEA. Ręczny zbiór winogron, winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dzięki fermentacji w temperaturze 10-12°C wino długo nabiera aromatów pochodzących z samych gron. Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat intensywny – na początku pojawiają się owoce tropikalne, następnie dojrzałe owoce i nuty charakterystyczne dla Chardonnay, takie jak banan, brzoskwinia czy ananas.W smaku doskonale wyważona świeżość oraz struktura typowego wina z południa Włoch. Przyjemna kwasowość oraz mineralność zbalansowane i wzmocnione dobrą strukturą wina.

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2017 Berliner Wein Trophy
90 Points – Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani – Luca Maroni
SILVER MEDAL at the 2014 Concours Mondial – Bruxelles
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
COMMENDED at the 2014 Decanter World Wine Awards

Chardonnay I.G.T. Forli 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ:Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Po winifikacji w silosach, w końcowej fazie starzone w beczkach dębowych tzw. barriques. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C

Champagne Etienne Dumont

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Szampan biały, wytrawny. Barwa słomkowa z bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb oraz jako składnik kiru. Producent: Lanson International

Castelli Romani Doc – Rosso 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Cesanese, 30% Merlot, 20% Sangiovese. Kolor intensywnie czerwony, z wiekiem pojawiają się nuty brązu. Aromat owocowy, smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Castelli Romani Doc – Bianco 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Bonvino i Bellone. Przyjemny słomkowożółty kolor, intensywny owocowy bukiet. Wino łatwe do picia, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Casa de Compostela Vinho Verde D.O.C. 2019

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Arinto i Trajadura. Po nalaniu do kieliszka na powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową.Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Casa de Compostela Alvarinho, Vihno Regional Minho 2015

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,0 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela w 100% ze szczepu Alvarinho (Albariño). Piękny jasnosłomkowy kolor z zielonymi refleksami. Balsamiczny aromat roślinny – głównie dojrzałych cytrusów z nutą fiołków. W smaku dobrze zbudowane, odświeżające i złożone. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Carlos Plaza Roble 2009

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 70%, Syrah 15% i Merlot 15%. Starzone 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy – głównie dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, z leciutką nutą dymu, wanilii, przypraw i kakao w tle. W smaku świetnie zrównoważone, zdecydowane i z charakterem, ale przyjemne do picia – początkowo dominują owoce i dojrzałe taniny, później pojawia się likier kawowy. Świetnie pasuje do bardzo różnorodnych potraw od mięs, pieczeni z grilla, wędlin, przystawek, pizzy i warzyw poprzez ryby z frytkami aż do gorzkiej czekolady. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Carlos Plaza Joven 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świetnie zrównoważone, dominują owoce i taniny. Młode wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, potraw z grilla, mięs i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

 

Camul Millesimato Prosecco Superiore Brut di Valdobbiadene 2022

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino musujące białe, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Veneto, Włochy) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Commended

Camul Bianco del Camul DOC Venezia 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Veneto ze szczepów Pinot Grigio i Chardonnay. Starzone przez 6-8 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 8 miesięcy w butelkach zyskując wspaniały, maślany smak oraz doskonałą strukturę. W aromacie można wyczuć nuty suszonych kwiatów i siana. Polecane w temperaturze 12-13 stopni do risotto, zup rybnych, białych mięs i serów.