Wyświetlanie 1–36 z 359 wyników

Show sidebar
Francuskie Pinot Noir 1711
Close

1711 Pinot Noir, Jean Loron

nowość

KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

1711 Pinot Noir to francuskie wytrawne wino czerwone,  produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa jasnoczerwona. Wino delikatne i soczyste, z aromatami typowymi dla Pinot Noir (wiśnia, malina, kirsch) z delikatną pikantną nutą w tle. W ustach jest aksamitne, eleganckie i złożone. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18ºC do czerwonych mięs, potraw z grilla, jagnięciny i serów.

Wino bez dodatku siarczynów
Close

1737 Côtes du Rhône 2019

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.

Alaja Crianza
Close

Alaja Crianza DO Jumilla 2017

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane przez Bodegas Luzon ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wiśniowa barwa z granatowym tłem. W aromacie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. W smaku dobrze zbalansowane, gładkie, mięsiste, z obecnością czerwonych i czarnych owoców, orzechów i tostowych nut pochodzących ze starzenia w beczce. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, makaronów, grzybów, ryb, młodych serów i serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.

 

Alaja Blanco Jumilla Bodegas Luzon
Close

Alaja DO Jumilla Blanco 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla przez Bodegas Luzon ze szczepów Macabeo i Airén. Wino o jasnym, słomkowym kolorze. Aromat świeży i roślinny. Wyczuwalne owoce i zioła. W smaku przyjemne, odświeżające i owocowe. Najlepsze w temperaturze 4-6ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne też jako delikatny aperitif.

Alaja Rosado wino hiszpańskie różowe wytrawne
Close

Alaja DO Jumilla Rosado 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Syrah. Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, różowy kolor. Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif.

Alaja Tinto wino hiszpańskie czerwone wytrawne_700_700
Close

Alaja DO Jumilla Tinto Joven 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Garnacha Tintorera. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Alaja Grandes Anadas
Close

Alaja Grandes Anadas DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Intensywnie wiśniowa barwa z ceglastą obwódką. W aromacie wyczuwalne dojrzałe owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. Bardzo dobra struktura smaku, gładkie, mięsiste, z obecnością ciemnych czerwonych owoców i pieczeni – charakterystycznych dla win starzonych w dębie. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, gulaszy, makaronów, grzybów, kiełbas, ryb, miękkich i kremowych serów oraz serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.

Alaja Organic wino ekologiczne
Close

Alaja Organic DO Jumilla 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w 100% ze szczepu Monastrell pochodzącego wyłącznie z uprawy ekologicznej. Intensywna wiśniowa barwa z purpurowym tłem. Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoce i nuty kwiatowe. W smaku bardzo świeże, owocowe, gładkie i smaczne. Słodkie i dojrzałe taniny, zrównoważona kwasowość, długo utrzymujące się na podniebieniu. Zalecane serwowanie w temperaturze 14-16°C do sałatek, dań warzywnych, ryb, wieprzowiny, pieczonego kurczaka i wołowiny, a także do miękkich lub średnio dojrzałych serów.

Wino Alaja Organic posiada certyfikat ekologiczny, a także jest odpowiednie dla wegan.

Alamos Malbec
Close

Alamos Malbec

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne (cukier resztkowy – 2,4 g/l), pochodzi z najlepszego regionu tego kraju – Mendozy. Produkowane i butelkowane w Argentynie przez Alamos Winery. 100% Malbec. Starzone w beczkach dębowych (z dębu francuskiego i amerykańskiego) przez 6-9 miesięcy. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem ciemnych, dojrzałych owoców takich jak wiśnie i śliwki, z delikatną nutą dymu. W smaku bardzo złożone – znajdujemy krągłe i dojrzałe taniny, które mimo swojej wytrawności dają lekkie uczucie słodyczy, ciemne owoce – głównie czarne porzeczki i jagody. Świetnej klasy wino. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, przyrządzanych z pikantnym sosem oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Close

Alba de Los Infantes Crianza Medal 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 9 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, delikatnych przypraw z nutą wanilii, charakterystyczną win dla starzonych w beczkach. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Nagrodzone: Silver Medal Mundusvini

Alba de Los Infantes Gran Reserva
Close

Alba de Los Infantes Gran Reserva 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepeñas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w 100% ze szczepu Tempranillo. Posiada najwyższe hiszpańskie oznaczenie Gran Reserva, które oznacza wina starzone minimum 5 lat – z tego 18 miesięcy w beczkach dębowych i 36 miesięcy w butelce. Piękny, intensywny, granatowo-rubinowy kolor. Aromat ciemnych wiśni, śliwek i wanilii charakterystyczny dla win starzonych w beczkach. W smaku bogate, dominują konfitury i taniny świetnie zbilansowane z nutą dębową. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania – nawet do 15 lat.

NAGRODY:
Złoty medal na Berliner Wein Trophy 2016

Alba Semi Seco
Close

Alba de Los Infantes Semi Seco Bianco, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino hiszpańskie, białe, półwytrawne – 20 g cukru/litr – produkowane w rejonie La Mancha, niedaleko miejscowości Valdepeńas, w 100% ze szczepu Airen. Fermentacja przeprowadzana w temp 15-17 º C, następnie wino jest schładzane w celu jej przerwania i pozostawienie części cukru. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców – takich jak jabłka, gruszki, morele oraz nuta miodu. W smaku bogate, świeże, przyjemne – od półsłodkiego początku po aromatyczny finisz. Idealne jako aperitif, ale też do ciast, herbatników, dań słodko-kwaśnych oraz niektórych rodzajów ryb i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do 5-8ºC.

Close

Albana Dolce D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino włoskie, białe, słodkie ( ok. 80 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku słodkie, orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Close

Albana Secco D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do delikatnych przystawek, ryb i białego mięsa, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Alouette de Labadie
Close

Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

Close

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

Close

Alsina&Sarda Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, lekko wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Zawartość cukru około 10 g/litr. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów-druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i delikatnie wytrawny. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8 °C do ryb, sałat, serów i jako przyjemny aperitif.

wino niedostępne

Close

Alsina&Sarda Semi-Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, raczej półsłodkie niż półwytrawne (zawartość cukru około 20 g/litr), produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną, identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i łagodny, półwytrawny, lekko słodkawy, bardzo owocowy wyczuwalny miodowy posmak. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10°C do sałat, serów, niezbyt słodkich deserów i jako przyjemny aperitif.

wino niedostępne

Altos de Luzon
Close

Altos de Luzon DO Jumilla 2011

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar 2016
i wiele innych

 

wino niedostępne

Wino Amarone
Close

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

Close

Amarone della Valpolicella Classico DOC 2015, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Czerwone, wytrawne (mimo zawartości 7,2 g cukru/l), produkowane w Veneto. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic znajdujących się regionie Valpolicella na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy następuje w październiku, a następnie do stycznia winogrona suszy się w winnicy na specjalnych matach, co powoduje znaczne zmniejszenie – około 40% ilości produkowanego wina i olbrzymia poprawę jego jakości. Produkowane w ze szczepów: 60% Corvina gentile, 5% Molinara 20% Rondinella, 15% Corvinone. Przepiękny rubinowy kolor. Aromat złożony i elegancki – głównie dojrzałych owoców, dymu oraz wanilii. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i nutą dymu. Zaskakująca łagodność tego wina, to efekt dodatkowego 24-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Znakomitej klasy wino. Doskonale nadaje się do gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Potencjał starzenia – nadaje się do przechowywanie do 10 lat. Otwarcie butelki na kilka godzin przed spożyciem pozwala mu się w pełni otworzyć i zdecydowanie poprawia jego smak i bukiet.

NAGRODY:
Mundus Vini 2011-Gold Medal,
Decanter World Wine Awards 2010-Silver Medal,
Duemila Vini A.I.S. 2011
Guida dei Vini Italiani 2011 ***,
Vini di Veronelli Guida Oro 2011,
88 punktów Luca Maroni

Amarone della Valpolicella Giordano Vini
Close

Amarone della Valpolicella DOCG, Giordano Vini

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w apelacji DOCG Valpolcella. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych jakościowych win włoskich. Złożone, ale nie trudne do picia, początkowo dojrzewa w drewnie, następnie w butelkach by osiągnąć pełną dojrzałość. Jedna z obowiązkowych pozycji w piwniczce prawdziwego miłośnika win. Wino jest głęboko ciemnoczerwone i pełne.W aromacie ciepłe, bogate i zachęcające: dojrzałe czerwone owoce są elementem przewodnim niezwykle złożonego bukietu. Na podniebieniu utrzymuje niezwykłą harmonię między delikatnością a ekspresyjną mocą. Idealne do dań mięsnych, dziczyzny i przyprawionych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 15%

Andrea Rosso
Close

Andrea Vino Rosso, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne. Barwa czerwona z purpurowymi przebłyskami. Czerwone owoce, głownie wiśnia i malina, przebijają przez pełny i ekspresyjny zapach z nutą wanilii w tle. W smaku harmonijne i pełne ciała z aksamitnym posmakiem. Można wyczuć wyraźne nuty czekolady i wanilii. Najlepsze w towarzystwie grillowanych mięs (zarówno białych, jak i czerwonych), zwłaszcza marynowanych. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z deską serów. Najlepsza temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended

Priorat Anjoli
Close

Anjoli, Priorat DOC Tinto 2011

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w Priorat ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Garnacha i 50% Cabernet Sauvignon. Produkcja roczna to 13 000 butelek. Wysoko oceniane przez Wine Advocate 90/100, Wine Spectator 89/100. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, mocne i zdecydowane, z wyczuwalnymi taninami i dojrzałymi owocami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Close

Ardevol, Priorat DOC Tinto 2009

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w regionie Priorat – ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot 20% Syrah i 10% Garnacha. Wysoko oceniane przez pisma winiarskie, takie jak jak Wine Advocate 94/100, Wine Spectator 92/100, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Produkcja roczna to 8 000 butelek. Piękny ciemnowiśniowy kolor, bardzo żywy jak na wino starzone 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat ciemnych owoców, wiśni z nutą fig i przypraw. W smaku bogate, złożone – dominują, dojrzałe jagody, a w tle lekko mineralne z leciutką nutą wanilii z beczki. Finisz bogaty i długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Potencjał starzenia – wino ewoluuje w butelce osiągając najlepszą jakość po około 4-6 latach. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

wino niedostępne

Artenos Quarantia Merlot Raboso 2018
Close

Artenos Quarantia Merlot Raboso IGT Veneto 2018

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z 2 szczepów bardzo dojrzałych winogron – 70% Merlot i 30% Raboso, częściowo suszonych przed fermentacją, tak jak przy produkcji Amarone. Starzone przez 12 miesięcy w beczkach. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy. Smak przyjemnie wytrawny, aksamitny i pełen harmonii. Doskonałe do mięs pieczonych i grillowanych, makaronów, a także do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 20-22°C.

Azul Mujer
Close

Azul Mujer Moscatel SWEET 2018, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Azul Mujer to wino hiszpańskie białe, słodkie z regionu La Mancha. Nazwa wina Azul Mujer oznacza z hiszpańskiego „niebieską kobietę” ze względu na kolor butelki, w jakim zamknięte jest to białe, słodkie wino. Produkowane w 100% ze szczepu Moscatel. Barwa żółtozielona, aromaty owocowe z nutami miodu, jaśminu i pomarańczy. W smaku orzeźwiające, owocowe, delikatne i słodkie. Łatwe do picia wino, doskonałe dla każdego podniebienia. Polecane w szczególności do deserów, jednak można się nim cieszyć także samodzielnie (jako aperitif). Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.

Close

Barbaresco D.O.C.G. Villa Martino 2003

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Dojrzewa 2 lata w kadziach z dębu slawońskiego, a potem jeszcze pół roku w butelkach. Kolor czerwono-purpurowy z granatowymi refleksami. Charakterystyczny aromat leśny, przyjemny, intensywny – dominują dojrzałe owoce. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów, ale można się nim cieszyć nie tylko przy posiłku. Najlepsze w temperaturze 18- 20°C.

Close

Barbera d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Ma intensywny rubinowo-czerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowo-czerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Barbera d'Alba Superiore
Close

Barbera d’Alba Superiore DOC Villa Martino 2011

nowość

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Barbera d’Alba Superiore to wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera. Starzone 24 miesiące w dużych beczkach dębowych. Ma głęboki czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Przyjemny aromat z nutami czerwonych owoców (zwłaszcza śliwek i czereśni). Pełne ciała, dobrze zbalansowane, eleganckie i aromatyczne. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do czerwonych mięs, salami, makaronu z sosem mięsnym, risotto oraz serów. Najlepsze w temperaturze 18°C-20°C. Barbera d’Alba Superiore to potężne wino z dobrym potencjałem starzenia.

Close

Bardolino DOC 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny – głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

Barolo Villa Martino
Close

Barolo DOCG Villa Martino 2013

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Kolor czerwonogranatowy z pomarańczowymi refleksami. Charakterystyczny aromat – eteryczny, przyjemny, intensywny. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Zgodnie z prawem minimalny poziom alkoholu to 13%, a minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Close

Baron de Brane, Margaux 2001

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Ekologiczne Chianti
Close

Bernardino, Chianti DOCG 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.

Close

Bianco Falanghina del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% z Falanghiny – jednego z najstarszych szczepów winogron. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek. W smaku lekko wytrawne, owocowe. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z im z owocami morza i daniami z ryb, ale może towarzyszyć też potrawom z drobiu i innych białych mięs, oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Close

Bianco Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Falanghiny i Coda di volpe, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu. Przyjemny słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek i brzoskwiń. W smaku przyjemnie wytrawne, owocowo-roślinne. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o miłym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, oraz z potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.