Wyświetlanie 73–108 z 381 wyników

Zestaw degustacyjny: Cabernet Sauvginon

250,00 

Zestaw 6 win z różnych zakątków świata, wszystkie na bazie szczepu Cabernet Sauvignon! Znajdź podobieństwa w każdej butelce i naucz się rozpoznawać charakterystyczne dla Cabernet Sauvignon nuty. Porównaj butelki i zwróć uwagę na różnice między nimi wynikające z klimatu uprawy winorośli. Przeprowadź degustację w zaciszu swojego domu i rozwijaj swoje umiejętności sommelierskie!

Camul 19.36 Bianco Riserva

REGION: Veneto oraz Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Wenecji Euganejskiej (Veneto) oraz Friuli z aromatycznego szczepu Sauvignon Blanc. Starzone przez 15 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 4 miesiące w butelkach zyskując doskonałą strukturę, krągłość i bogaty smak. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi przebłyskami. Doskonała mineralność, świeżość i intensywność aromatu. Dojrzały aromat z nutami balsamicznymi, owocowymi  przyprawowymi. To wino będzie doskonałe do carpaccio z tuńczyka i grillowanych przegrzebek, a także wielu innych dań, zwłaszcza wegetariańskich. Zaleca się otworzyć butelkę na półgodziny przed podaniem i przelać do dekantera, by wydobyć pełnię aromatu. Najlepsze w temperaturze 12-13 stopni. Numerowana i limitowana edycja (nieprzekraczająca 2700 butelek).

NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Silver Medal

Pinot Grigio „Adagio” DOC Friuli Grave, Ca’della Scala

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z północnych Włoch, z apelacji DOC Friuli Grave. Produkowane w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa 6 miesięcy na osadzie drożdżowym („sur lie”) z regularnym, cotygodniowym mieszaniem („batonnage”) w celu wydobycia z wina pełni smaku i czystego aromatu. Kolor słomkowożółty. Aromat owocowo-cytrusowy z delikatnym pikantnym akcentem. Wytrawne, delikatne i dobrze zbalansowane. Świeża kwasowość z nutą migdałów w finiszu. Najlepsze do pieczonych, gotowanych i smażonych ryb w sosach śmietanowych oraz świeżych serów. Idealne w temperaturze około 8°C.

Valpolicella „Allegretto” DOC, Ca’della Scala

REGION: DOC Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone z regionu Valpolicella (Veneto). Produkowane ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Starzone 8 miesięcy w zbiornikach i dużych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Aromat intensywny, głównie czerwonych owoców, z lekką nutą przypraw. W smaku wytrawne, harmonijne i gładkie. Doskonałe do wędlin, makaronów z sosem mięsnym lub grzybowym, a także do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze około 18-20°C.

ZERO Non Alcoholic Still White Wine

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE

Wino bezalkoholowe, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Verdejo. Po przeprowadzeniu tradycyjnej fermentacji, alkohol jest oddzielany od wina przy użyciu technologii wirujących stożków. Końcowy produkt zawiera 0,0% alkoholu, a smak i aromaty tradycyjnego wina zostają zachowane. Barwa żółta z z zielonymi przebłyskami o umiarkowanej intensywności. Przepiękny aromat zielonych jabłek z nutami cytrusowymi. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce. Przyjemne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Pasuje doskonale do wszystkich rodzajów ryb i owoców morza, warzyw i miękkich serów. Najlepsze w temperaturze 6º-8ºC.
Zawartość alkoholu: 0,0%

ZERO Non Alcoholic Still Red Wine

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE

Wino bezalkoholowe, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym regionie Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Wino zachowuje swój smak i aromat dzięki unikalnej metodzie usuwania alkoholu z wysokiej klasy tradycyjnego wina tuż przed jego butelkowaniem.

Yarden Sauvignon Blanc 2015

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Wino delikatne i świeże. Polecane potrawy: przystawki zimne, sałaty, owoce morza, ryby smażone i pieczone, białe mięsa, drób. Najlepsza temp. serwowania: 11°C.

Yarden Mount Hermon/ Golan, Red 2017

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Szczepy: 58% Cabernet Savignon, 37% Merlot, 5% Cabernet Franc Świeże i lekkie. W nosie i w ustach wyczuwalne wiśnie, maliny i śliwki. Charakteru dodają posmaki czarnego pieprzu, ziół i korzeni. Polecane do ciemnych mięs smażonych i pieczonych, a w szczególności do potraw z grilla np. żeberek czy karkówki. Najlepsze w temperaturze około 16°C.

Yarden Mount Hermon / Golan, White 2017

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon. Obszar uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek Wino o jasnocytrynowym odcieniu, z wyraźnym kwiatowym bukietem. W smaku doskonale zrównoważone, delikatna kwasowość czyni to wino świeżym i radosnym. Doskonałe na upalne dni do owoców morza, ryb i gotowanych białych mięs. Wino może leżakować do 3 lat.

Yarden Chardonnay, White 2014

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Chardonnay. Fermentacja przebiega częściowo w małych beczkach z dęby francuskiego, w 50% w nowych, następnie jest starzone na drożdżach „sur lie” przez 7 miesięcy. Wino delikatne i świeże. W nosie i w ustach wyczuwalne dojrzałe gruszki, jabłka i owoce cytrusowe z lekką nutą dębową i charakterystyczna wanilia w tle. Długi i atrakcyjny finisz. Polecane do różnorodnych potraw: od sushi do pieczonych kurczaków. Świetnie pasuje do potraw ze śmietaną czy tych z nutą dymu np. wędzonych, ale też do owoców morza, ryb i białych mięs. Najlepsza temp. serwowania: 10-14°C.

Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Friuli-Wenecja Julijska w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

Camul Millesimato Spumante Prosecco Superiore Extra Dry D.O.C.G. di Valdobbiadene 2022

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino musujące białe, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Włochy, Veneto) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

Bernardino, Chianti DOCG 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.

Mastro Bruno, Chianti Riserva DOCG 2012

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chianti Riserva Mastro Bruno to wino włoskie, czerwone, wytrawne, z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 90% oraz Cabernet – 10%. Najsłynniejsze wino włoskie, klasy Riserva. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat owoców i przypraw z charakterystyczną waniliową nutą. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
88 punktów Decanter 2016

Volantis Tempranillo Special Selection 2018, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Tempranillo. Czerwona barwa z fioletową obręczą. Aromat świeży i bardzo owocowy, z wyczuwalnymi nutami malin, porzeczek, śliwek, tytoniu, wanilii i ziół. Ciało umiarkowane, miękkie i owocowe, okrągłe i dobrze zrównoważone, z delikatną pikantną nutą. Doskonałe do wszystkich rodzajów ryb, mięs i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 13%. Wino polecane na prezent ze względu na ozdobną etykietę ze złotymi elementami.

Volantis Sauvignon Blanc Medium Dry 2019, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino hiszpańskie białe, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Czysta jasnożółta barwa. Intensywny, świeży i owocowy aromat z nutami cytryn, melona, miodu i przypraw. Dobrze zrównoważone, utrzymujące się, z czystym finiszem i nutami mineralnymi oraz owocowymi. Doskonałe do owoców morza, skorupiaków, ryb i miękkich serów. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.

Volantis Merlot Medium Dry 2018, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Merlot. Wino o intensywnie wiśnioworubinowej, eleganckiej i połyskliwej barwie. Aromaty kwiatowe z nutą migdałów, orzechów laskowych, wanilii, karmelu i dojrzałych owoców. W smaku zrównoważone, z miękkimi taninami, pełne ciała, o umiarkowanej kwasowości. Doskonałe do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.

Volantis Cabernet Sauvignon Dry 2018, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywna wiśnioworubinowa barwa z granatowymi i pomarańczowymi przebłyskami. Aromaty kwiatowe z nutami suszonej śliwki, czarnej wiśni, karmelu i cynamonu. W smaku zrównoważone, owocowe i pełne ciała, z umiarkowaną kwasowością, wysoką intensywnością oraz długim finiszem. Doskonale pasuje do wszelkich mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.

Vino Bianco Frizzante Metico “VECJA VIGNA” JEROBOAM

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino włoskie musujące, półwytrawne o pojemności 3 litrów. Produkowane w Veneto ze szczepów Chardonnay i Verduzzo. Słomkowożółty kolor, utrzymujące się bąbelki, wino owocowe i aromatyczne z odpowiednią kwasowością. Wyczuwalne przede wszystkim aromaty miodu i kwiatów. Doskonałe jako aperitif, a także do lekkich dań rybnych. Temperatura serwowania: 6-8°C

Viña Lastra Tempranillo-Merlot ORGANIC 2017, Tierra de Castilla

REGION: Tierra de Castilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino ekologiczne, czerwone, wytrawne z regionu Castillia w Hiszpanii. Wyprodukowane ze szczepów Tempranillo i Merlot z winogron pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Głęboki czerwony kolor. Wino z dobrą strukturą, owocowe, z długim finiszem. Doskonałe do wszystkich mięs i drobiu, a także do miękkich serów. Najlepsza temperatura serwowania: 16-18°C.

Viña Lastra Sauvignon Blanc ORGANIC 2017, Tierra de Castilla

REGION: Tierra de Castilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino ekologiczne, białe, wytrawne z regionu Castilla w Hiszpanii. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc z winogron pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Klarowny jasnożółty kolor. Złożony aromat typowy dla szczepu – wyczuwalne owoce tropikalne i jabłka. Dzięki dobrze zrównoważonej kwasowości wino jest przyjemnie orzeźwiające. Można podawać z owocami morza, serami, a nawet z deserami. Najlepsza temperatura serwowania: 8-10°C.

Vin Naturellement Doux De Samos „NECTAR”, Muscat 2009

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Samos Nectar to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Późno zebrane winogrona są suszone na słońcu w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu. Wino starzone w dębowych beczkach przez 3 lata. Piękny kolor ciemnego złota. Wspaniały, mocny aromat kwiatów, miodu, dojrzałych i suszonych owoców. Smak delikatny, jedwabisty, słodki, pozostawia na długo przyjemny posmak w ustach. Dominują owoce i miód. Najlepiej podawać w temp. 16-18 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Złoty medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco

Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

Villa Teresa Prosecco Frizzante DOC

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino białe musujące, półwytrawne (14 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Prosecco (Glera) uprawianego metodą organiczną. Aromat jabłek, migdałów, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak, połączony z „bąbelkami” wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych winogron. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym ułatwiającym przechowywanie wina po nalaniu (tak by nie ulatywały bąbelki). Wino odpowiednie dla wegan.

Villa Teresa Chardonnay Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, musujące, półwytrawne (12 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Chardonnay uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat jabłek i miodu. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak udoskonalony przez drobne bąbelki. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do ryb, białych mięs, potraw z ryżu i makaronu może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

Villa Silvia, Trebbiano IGT Toscana 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Toskanii . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Trebbiano. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, dosyć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

Pinot Grigio Villa Silvia, DOC delle Venezie 2018

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepu Pinot Grigio. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami. Intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty owocowe i roślinne. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

Villa Silvia, Chianti DOCG 2017 FIASCO

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, w charakterystycznych dla Chianti butelkach typu fiasco, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C. Wino w pękatej butelce w charakterystycznej plecionce zwanej fiasco – doskonały pomysł na prezent.

Villa Martino Bianco

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Cortese, Favorita, Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor. Aromat owocowo-roślinny, świeży i przyjemny. W smaku odświeżające, delikatne i owocowe. Proste, łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Vignelacroix Rouge 2018, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019

Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.

Vermetino Toscana Villa Silvia 2016

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne wyprodukowane w Toskanii w 100% ze szczepu Vermentino. Świeży jabłkowy aromat i kremowa tekstura sprawiają, że wino pasuje idealnie do ryb, białych mięs oraz dań wegetariańskich. Można podawać także jako przyjemny aperitif. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 10°C.