Wina bez siarczynów (a precyzyjnie – wina bez dodatku siarczynów) to określenie umowne na grupę win bez dodatku konserwantu w postaci syntetycznego dwutlenku siarki (E220).
Siarkowanie wina jest powszechną metodą zabezpieczania wina przed zepsuciem. Może odbywać się na kilku etapach produkcji wina. Najczęściej dodaje się konserwant do moszczu (jeszcze przed fermentacją) oraz do gotowego wina tuż przed zabutelkowaniem.
O wina całkowicie pozbawione siarczynów byłoby bardzo trudno – dwutlenek siarki powstaje bowiem naturalnie w wyniku fermentacji. Dla niektórych natomiast ważne jest ograniczenie syntetycznego konserwantu dodawanego do żywności, stąd coraz większa popularność win bez dodatku SO2.

Wyświetlanie jednego wyniku

1737 Côtes du Rhône 2019

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.