Wyświetlanie 145–180 z 270 wyników

Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Wino odpowiednie dla wegan.

NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar 2016.

Lumi Gold Primitivo di Manduria DOC 2020 *Top-Quality

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Manduria w 100% ze szczepu Primitivo. Ręczny zbiór, a następnie dokładna selekcja gron. Wino starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, a następnie minimum 3 miesiące w butelce. Głęboka rubinowa barwa. Aromat bogaty i złożony, z owocowo-przyprawowymi nutami. W smaku intensywne, gładkie, z urzekającymi taninami w finiszu. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do dań głównych lub samodzielnie.

Lumi Classic Primitivo IGT 2020

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Saleto w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnie rubinowy kolor, wyraźny aromat śliwki, czarnej porzeczki, a także dojrzałej wiśni. W smaku pełne i bogate, z dobrą strukturą i przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C. Doskonałe do wszystkich pieczonych czerwonych mięs.

Lumi Black Primitivo di Manduria DOC 2020

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Manduria w 100% ze szczepu Primitivo. Ręczny zbiór wyłącznie bardzo dojrzałych owoców. Rubinowa barwa z granatowymi przebłyskami. Elegancki aromat śliwek i wiśni wzmocniony nutami tytoniu i przypraw. W smaku gładkie, pełne ciała ze szlachetnymi taninami. Długo utrzymuje się na podniebieniu. Trzymiesięczne starzenie w beczkach z dębu francuskiego dodaje winu jeszcze więcej elegancji. Zalecane serwowanie w temperaturze 18°C do treściwych i złożonych dań na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny.

Luce Frescobaldi 2018, Supertuscan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania – tzw. Supertoskan (Super Tuscan). Doskonały rocznik jednego z najlepszych win na świecie. Powstało dzięki współpracy dwóch słynnych rodzin winiarskich Frescobaldi i Mondavi. To pierwsze wino w Montalcino (miejscu słynnym do tej pory z Brunello produkowanego w 100% z Sangiovese) powstałe z kombinacji szczepów Sangiovese 45% i Merlot 55%. Struktura i elegancja Sangiovese oraz krągłość i delikatność Merlot dają razem ten cudowny produkt. Winogrona do produkcji tego wina pochodzą z najwyżej położonych winnic w całej Toskanii. Starzone w beczkach dębowych przez minimum 24 miesiące, a potem przez kolejne 12 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, tak ciemny, że prawie nieprzezroczysty. W nosie początkowo pojawia się cudowny i czysty aromat świeżych, dojrzałych owoców takich jak ciemne wiśnie i jeżyny, które powoli rozwija się w aromaty balsamu i ziół z leciutką, charakterystyczną waniliową nutą. w finale pojawiają się nuty garbników i przypraw. W smaku lekko garbnikowe, ciepłe, pełne, miękkie i aksamitne. To wspaniałe wino, jak rzadko które, daje poczucie idealnej harmonii. Doskonałe do czerwonego mięsa, dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Loron Cotes Du Rhone 2015

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.

Loron Chateauneuf Du Pape 2016

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.

Loris Vino Bianco, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, delikatnie wytrawne. Delkatny, słomokowożółty kolor ze złotymi przebłyskami. W nosie kusi aromatem letnich owoców, takich jak brzoskwinia czy ananas. W smaku pełne, o dobrej strukturze, bardzo przyjemne do picia. Doskonałe w parze z daniami na bazie ryb – idealnie im akompaniuje nie dominując smaku dania. Polecane także do makaronów, na przykład do Spaghetti Carbonara. Najlepsze w temperaturze 12-14°C. Zawartość alkoholu: 12%

Les Terres Rouge, Macon Rouge 2012

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepu Gamay z dodatkiem soku z białych winogron. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głownie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, wino łatwe do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.

Les Portes De Bordeaux 2011

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.

Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.

Latour De France 2004

REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.

La Llave Roja 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012

Kunsági Kövidinka

REGION: Kunsag
KRAJ: Węgry
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino węgierskie białe, wytrawne z regionu Kunság. Wyprodukowane w 100% z lokalnego szczepu Kövidinka. Charakterystyczny, delikatny zapach z nutą kwiatową. Łagodny smak z lekką kwasowością, bardzo odświeżające, gładkie, młode wino. Szczególnie polecane do pikantnych potraw lub grillowanych białych mięs, najlepiej w temperaturze 10-12°C.

Julius 2016, Winnica Słoneczny Zakątek

REGION: kujawsko-pomorskie
KRAJ: Polska
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Jack Duggan Shiraz South Australia 2019

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Shiraz. Piękny, intensywny purpurowo-ciemnoczerwony kolor, głęboki, owocowo-przyprawowy aromat. W smaku pełne ciała, wygrzane, z charakterystyczną dla Shiraz dominacją czarnego pieprzu i przypraw. Doskonałe do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, zwłaszcza wołowiny. Z drobiu najlepiej towarzyszy potrawom z indyka i kaczki, ale polecane też do potraw z grzybami oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Jack Duggan Sauvignon Blanc South Australia 2017

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Kolor słomkowożółty z zielonymi refleksami. Aromat świeży, owocowo-roślinny. Wyczuwalny zapach zwłaszcza świeżo skoszonej trawy, ziół, dojrzałych gruszek oraz owoców tropikalnych, np. passiflory, liczi. Te same owoce odnajdujemy również w smaku. Przyjemne, delikatne, bardzo odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane także jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC.

Jack Duggan Chardonnay South Australia 2018

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, wyczuwalne owoce – dominują limonki, melony, zielone jabłka. Smak pełny, bogaty – głównie egzotycznych owoców, ale można też znaleźć lekkie nuty mineralne typowe dla Chardonnay. Finisz długi i przyjemny, lekko dębowy, Przyjemne, aromatycznie, odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

Jack Duggan Cabernet Sauvignon South Australia 2016

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Kolor ciemnoczerwony, z odcieniem purpury. Aromat czarnej porzeczki, jagód i śliwek z lekką nutą mineralną i słodkimi przyprawami. Smak pełny, łagodny z wyczuwalną wanilią i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino, z owocowym aromatem. Doskonałe do wszystkich mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Grotta del Cenacolo – Lazio Igt Rosso 2010

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta ze szczepów 40% Cabernet Sauvignon, 30% Cesanese, 30% Merlot. Starzone w beczkach dębowych przez 4 miesiące, a potem w butelkach przez kolejne minimum 3 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor, tak ciemny, że może wydawać się czarny. Intensywny bukiet owoców i przypraw. W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Greco di Tufo DOCG 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% ze szczepu Greco di Tufo, należącego do najstarszych odmian winogron. Jedno z zaledwie dwóch białych win Kampanii oznaczonej najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet moreli, brzoskwiń i gruszek. W smaku przyjemnie wytrawne, miękkie, ale eleganckie i z dobrą strukturą, posmak owocowy. Wysokiej klasy dystyngowane wino. Wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, potrawami z drobiu, białych mięs oraz z zimnymi przekąskami. Polecane też jako wspaniały aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Giordano Merlot

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Merlot. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.
Zawartość alkoholu: 12,5% Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

Giordano Cabernet Sauvignon

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywny aromat porzeczk z nutami fiołków, papryki i przypraw. Polecane w w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5% Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

Gavi DOCG Villa Martino 2020

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Cortese. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – cytrusowy, świeży i przyjemny. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Frascati Doc Superiore Special Bottle 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Greco i Malvasia. Jedno z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych win włoskich. Przyjemny jasnosłomkowy kolor, charakterystyczny intensywny bukiet. W smaku pełne, wytrawne, ale i delikatne. Wino świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu z typową lekką goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Chateau Labadie 2014 Medaille d‘Or, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie dojrzałe, by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.

NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON

Flor de Anon Organic Wine, DO Campo de Borja 2019

REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino ekologiczne, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja w Hiszpanii. 100% Grenache (Garnacha). Winogrona użyte do produkcji pochodzą w całości z upraw organicznych (wino posiada certyfikat „Comité Aragonés de Agricultura Ecológica”). Intensywny wiśniowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat intensywny i złożony, wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce z nutami kwiatów i przypraw. W smaku dobrze zrównoważone o bogatej strukturze i długim finiszu, w którym ponownie można wyczuć dojrzałe owoce. Utrzymujące się delikatne taniny. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Estilo 21 Chardonnay DO La Mancha 2016

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie La Mancha w Hiszpanii w 100% ze szczepu Chardonnay. Przyjemne, owocowe, pełne ciała i z dobrą strukturą. Najlepsze schłodzone do temperatury 12 stopni.

Espana Bianco

REGION: vino de messa
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Airen. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. W smaku dominują owoce egotyczne. Delikatne, łatwe do picia wino, przyjemne i odświeżające. Najlepiej podawać schłodzone do 6-8ºC, zarówno do posiłków – zwłaszcza ryb, owoców morza i białych mięs – jak też jako aperitif.

El Pico White

KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie białe, wytrawne. Jasny, słomkowożółty kolor. W smaku dobrze zbalansowane, eleganckie, odświeżające. W aromacie wyczuwalne owoce tropikalne, takie jak morela, melon, ananas czy papaja. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze schłodzone do temperatury 9-11 stopni. Zawartość alkoholu 12,5%

El Pico Red

KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie czerwone, wytrawne o pięknej, rubinowoczerwonej barwie. Uwodzicielski aromat świeżych owoców, takich jak śliwka, jeżyna czy figa, wyczuwalne również nuty ziołowe. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Serwować w temperaturze 16-18 stopni. Zawartość alkoholu 12,5%

Duna-Tisza közi Kékfrankos

REGION: Duna-Tisza
KRAJ: Węgry
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino węgierskie czerwone, wytrawne z regionu Duna-Tisza – największego regionu winiarskiego Węgier. Produkowane w 100% ze szczepu Kékfrankos. Umiarkowanie intensywny, jasnopurpurowy kolor. Aromat owocowy z nutą owoców leśnych. Lekkie czerwone wino, przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do czerwonych mięs. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.

Duca di Pasquale, Chianti DOCG 2010

REGION:Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Dona Beatriz 2009, Rueda Do Verdejo*

REGION: Rueda
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rueda w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Verdejo. Przyjemny jasny, biało-żółty kolor. Znakomite połączenie pełnego ciała, mocnego wina z owocowym aromatem, głównie brzoskwiń i mandarynek. W smaku pełne, świeże, dobrze zrównoważone. Świetnej klasy wino. Doskonałe do sałat, białych mięs, ryb i owoców morza. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. *ostatnie butelki – rabat 10%

Don Juan Tinto

REGION: vino de messa
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Tempranillo. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców. W smaku świeże, przyjemne i owocowe. Łagodne, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Don Juan Bianco

REGION: vino de messa
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Airen. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. W smaku dominują owoce egotyczne. Delikatne, łatwe do picia wino, przyjemne i odświeżające. Najlepiej podawać schłodzone do 6-8ºC, zarówno do posiłków (zwłaszcza ryb, owoców morza i białych mięs), jak też jako aperitif.