Gewurztraminer to jeden z najbardziej aromatycznych szczepów winogron. Typowe dla Gewurztraminera aromaty to: liczi, róża, grejpfrut i mandarynka. Szczep ten daje wina mocno skoncentrowane, oleiste, o intensywnej barwie i wysokiej zawartości alkoholu (lub z dużą zawartością cukru resztkowego). Kojarzony przede wszystkim z Alzacją, gdzie produkuje się zarówno wina wytrawne (o lekko słonawym posmaku), jak i doskonałe, aromatyczne wina deserowe.
Gewurztraminer Kabinett feinherb, Rheinhessen
REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino niemieckie, białe, półwytrawne, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Gewurztraminer. Piękny, złotożółty kolor. W smaku owocowe, świeże z delikatną, pikantną nutą. Aromat owoców egzotycznych i przypraw. Polecane do serów i pikantnych dań kuchni egzotycznej, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC.
Gewurztraminer Reserve 2018, Hunawihr
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole de Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – głownie migdałów i róż oraz świeżych winogron. W smaku świetnie zbilansowane, delikatna nuta słodyczy współgra z przyprawami np. pieprzem. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Gewurztraminer Grand Cru 2018, Rosacker
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie (37 g cukru/ litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat bardzo złożony – w miarę jak wino się otwiera wyczuwamy kolejno: morele. liczi, w końcu miód i dżem pomarańczowy. W smaku pełne i złożone – dominują morele, a delikatna nuta słodyczy świetnie współgra ze świeżością. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat.