Les Cancres, Cotes-du-Rhone AOC 2021
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Les Cancres Côtes-du-Rhône to klasyczne czerwone, wytrawne wino z południowej Francji, łączące szczepy Grenache, Syrah i Mourvèdre. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą, intensywnymi aromatami czerwonych owoców, przypraw i ziół prowansalskich. W smaku jest pełne, harmonijne i elegancko taniczne, z długim, przyjemnym finiszem. Doskonałe do mięs, serów i dań kuchni francuskiej.
Altamarea Rosso IGT Liguria di Levante
nowość
REGION: Liguria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: czerwone
Altamarea Rosso to wyjątkowe czerwone wino z Ligurii, stworzone z najlepszych szczepów Massareta, Albarossa i Alicante (Grenache). Dzięki winifikacji wyłącznie w stalowych kadziach, zachowuje ono świeżość i aromatyczność. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą oraz bogatymi aromatami dojrzałych owoców, jagód, śliwek i czerwonych morw. Na podniebieniu jest ciepłe i miękkie, doskonale zrównoważone przez elegancką i przyjemnie taniczną strukturę. Idealne do potraw z czerwonego mięsa, szczególnie pieczonych. Doskonałe przez cały posiłek.
1737 Côtes du Rhône 2019
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów
Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.
Vignelacroix Rouge 2018, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Vignelacroix La Clape Rouge w wersji magnum to wyjątkowe czerwone wino z południowej Francji, łączące w sobie intensywność i elegancję charakterystyczną dla terroir La Clape. Starzone przez 8 miesięcy w dębowych beczkach, oferuje bogaty bukiet dojrzałych owoców, przypraw i ziół śródziemnomorskich. Jego harmonijna struktura i długi finisz czynią je idealnym wyborem do grillowanych mięs, wędlin oraz serów. Duży format butelki sprawia, że jest to doskonałe eleganckie wino na prezent, które zachwyci zarówno koneserów, jak i miłośników klasycznych francuskich win.
Wino w wersji Magnum ( butelka 1,5 litra). Wino idealne na wyjątkowy prezent.
Vignelacroix Rosé 2020
APELACJA: AOP Languedoc
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault oraz Grenache. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%
Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.
Parchemin Oaked CDR Villages 2006
REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.
Loron Cotes Du Rhone 2015
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.
Loron Chateauneuf Du Pape 2016
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.
Latour De France 2004
REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.
Flor de Anon Organic Wine, DO Campo de Borja 2019
REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Wino ekologiczne, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja w Hiszpanii. 100% Grenache (Garnacha). Winogrona użyte do produkcji pochodzą w całości z upraw organicznych (wino posiada certyfikat „Comité Aragonés de Agricultura Ecológica”). Intensywny wiśniowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat intensywny i złożony, wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce z nutami kwiatów i przypraw. W smaku dobrze zrównoważone o bogatej strukturze i długim finiszu, w którym ponownie można wyczuć dojrzałe owoce. Utrzymujące się delikatne taniny. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Cuvée Olivettes Rouge 2020
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Langwedocji. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 35%, Carignan 25%. Zawartość alkoholu 14%. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas wiwifikacji wynosi 24-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-4 lata. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Cuvee Juliette Magnum 2016, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Najlepsze wino tego producenta. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16ºC.
Wino w wersji Magnum ( 1,5 litrowa butelka). Wino idealne na elegancki prezent.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Srebrny medal – Concours Général Agricole 2020
Cuvee Juliette 2016, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Syrah 70%, Grenache 20%, Carignan 10%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 26 hl/hektar. Najlepsze wino tego producenta. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 25 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16ºC.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Srebrny medal – Concours Général Agricole 2020
Srebrny medal – Vignerons Indépendants 2021
Château Ricardelle 2007
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Blason 2020, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Produkowane ze szczepów Grenache 25%, Syrah 60%, Carignan 15%. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 12 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini 2020
Ardevol, Priorat DOC Tinto 2009
REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w regionie Priorat – ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot 20% Syrah i 10% Garnacha. Wysoko oceniane przez pisma winiarskie, takie jak jak Wine Advocate 94/100, Wine Spectator 92/100, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Produkcja roczna to 8 000 butelek. Piękny ciemnowiśniowy kolor, bardzo żywy jak na wino starzone 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat ciemnych owoców, wiśni z nutą fig i przypraw. W smaku bogate, złożone – dominują, dojrzałe jagody, a w tle lekko mineralne z leciutką nutą wanilii z beczki. Finisz bogaty i długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Potencjał starzenia – wino ewoluuje w butelce osiągając najlepszą jakość po około 4-6 latach. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat. Najlepsze w temperaturze około 18°C.
Anjoli, Priorat DOC Tinto 2011
REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w Priorat ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Garnacha i 50% Cabernet Sauvignon. Produkcja roczna to 13 000 butelek. Wysoko oceniane przez Wine Advocate 90/100, Wine Spectator 89/100. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, mocne i zdecydowane, z wyczuwalnymi taninami i dojrzałymi owocami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.
Alaja DO Jumilla Tinto Joven 2018
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Garnacha Tintorera. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.