Wyświetlanie 37–69 z 69 wyników

Lanson Black Label 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lanson Black Label 200 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lanson Black Label

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lambrusco Amabile Rosso dell’Emilia IGT, Cantina Puianello

REGION: Emilia Romagna
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: musujące słodkie

Wino włoskie czerwone, słodkie, musujące. Produkowane w regionie Reggio Emilia w 90% ze szczepu Lambrusco “Nostrano” i 10% ze szczepu Ancellotta. Winogrona z ręcznego zbioru poddawane są drugiej fermentacji w autoklawach (tzw. metoda Charmata), a potem starzone w butelkach przez 6 miesięcy. Barwa czerwona, w smaku owocowe, słodkie, harmonijne. Zalecane serwowanie w temperaturze około 8°C. Doskonałe do wszystkich deserów, dojrzałych serów, makaronów oraz jako aperitif.

Julius 2016, Winnica Słoneczny Zakątek

REGION: kujawsko-pomorskie
KRAJ: Polska
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Cava Invicto Semi Seco Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, półwytrawne (33 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy : Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 24 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki i lekka słodycz podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów oraz do deserów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Cava Invicto Brut Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, lekko wytrawne (5,4 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy: Macabeo, Xarello i Parellada z leciutkim dodatkiem Chardonnay. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 30 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Gavi DOCG Villa Martino 2020

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Cortese. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – cytrusowy, świeży i przyjemny. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Frascati Doc Superiore Special Bottle 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Greco i Malvasia. Jedno z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych win włoskich. Przyjemny jasnosłomkowy kolor, charakterystyczny intensywny bukiet. W smaku pełne, wytrawne, ale i delikatne. Wino świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu z typową lekką goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Espigueiro Vinho Verde D.O.C. 2017

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (6,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Trajadura i Arinto. Po nalaniu do kieliszka powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Dolcetto d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION:Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Dolcetto. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny – wyraźnie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Smak wytrawny, zdecydowany, koniec z lekkim posmakiem migdałów. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno do grillowanych jak i tych przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów, pizzy, przekąsek. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Cotnari Grasa de Cotnari demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (35-45 g cukru/l) z regionu Cotnari. Kolor złotożółty. Aromat jabłek i winogron. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron, orzechów, migdałów i miodu. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako znakomity aperitif. Świetnej klasy półsłodkie wino.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

Cotnari Francusa sec

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino rumuńskie, białe, wytrawne z regionu Cotnari. Kolor jasnożółty. Aromat i smak dojrzałych winogron – świetnie zrównoważone. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do ryb, owoców morza, białych mięs a także jako znakomity aperitif.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

 

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demisec

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino rumuńskie, czerwone, półwytrawne z regionu Cotnari. Przyjemny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półwytrawny smak. Serwować w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, a także jako przyjemny aperitif. Delikatne, łatwe do pica wino.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, czerwone, półsłodkie z regionu Cotnari. Piękny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półsłodki smak. Wyjątkowe, eleganckie i doskonale wyważone. Zalecane serwowanie w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, ale także jako przyjemny aperitif.

Cotnari Eticheta Galbenă alb demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (15-35 g cukru/litr) z regionu Cotnari. Wyprodukowane ze szczepów : Frâncuşă, Fetească albă i Tămâioasă Românească. Wraz z wiekiem wino to zmienia kolor od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Aromat orzechów włoskich, rodzynek i migdałów. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron i miodu. Serwować dobrze schłodzone do temperatury 12-14°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako przyjemny aperitif.

Château Treilles 2014, Cahors

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

Castelli Romani Doc – Bianco 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Bonvino i Bellone. Przyjemny słomkowożółty kolor, intensywny owocowy bukiet. Wino łatwe do picia, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Casa de Compostela Vinho Verde D.O.C. 2019

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Arinto i Trajadura. Po nalaniu do kieliszka na powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową.Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Bonarda d’Oltrepo’ Pavese DOC 2015 Etichetta Oro

REGION: Lombardia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne typu „vivace” produkowane w Lombardii w 100% ze szczepu Bonarda (znanego także jako Croatina). Intensywny żywy czerwony kolor z fioletowymi refleksami; czysty aromat czarnych wiśni i czereśni z kwiatowymi nutami; w smaku okrągłe, zrównoważone i owocowe, ze zrównoważoną żywością. Doskonałe do przekąsek, wędlin, lekkich zup oraz serów. Najlepsze w temperaturze 14°. Zawartość alkoholu: 12 %

Bianco Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Falanghiny i Coda di volpe, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu. Przyjemny słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek i brzoskwiń. W smaku przyjemnie wytrawne, owocowo-roślinne. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o miłym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, oraz z potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Bianco Falanghina del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% z Falanghiny – jednego z najstarszych szczepów winogron. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek. W smaku lekko wytrawne, owocowe. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z im z owocami morza i daniami z ryb, ale może towarzyszyć też potrawom z drobiu i innych białych mięs, oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Bardolino DOC 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny – głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

Barbera d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Ma intensywny rubinowo-czerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowo-czerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Amarone della Valpolicella Classico DOC 2015, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Czerwone, wytrawne (mimo zawartości 7,2 g cukru/l), produkowane w Veneto. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic znajdujących się regionie Valpolicella na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy następuje w październiku, a następnie do stycznia winogrona suszy się w winnicy na specjalnych matach, co powoduje znaczne zmniejszenie – około 40% ilości produkowanego wina i olbrzymia poprawę jego jakości. Produkowane w ze szczepów: 60% Corvina gentile, 5% Molinara 20% Rondinella, 15% Corvinone. Przepiękny rubinowy kolor. Aromat złożony i elegancki – głównie dojrzałych owoców, dymu oraz wanilii. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i nutą dymu. Zaskakująca łagodność tego wina, to efekt dodatkowego 24-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Znakomitej klasy wino. Doskonale nadaje się do gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Potencjał starzenia – nadaje się do przechowywanie do 10 lat. Otwarcie butelki na kilka godzin przed spożyciem pozwala mu się w pełni otworzyć i zdecydowanie poprawia jego smak i bukiet.

Alsina&Sarda Semi-Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, raczej półsłodkie niż półwytrawne (zawartość cukru około 20 g/litr), produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną, identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i łagodny, półwytrawny, lekko słodkawy, bardzo owocowy wyczuwalny miodowy posmak. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10°C do sałat, serów, niezbyt słodkich deserów i jako przyjemny aperitif.

Alsina&Sarda Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, lekko wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Zawartość cukru około 10 g/litr. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów-druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i delikatnie wytrawny. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8 °C do ryb, sałat, serów i jako przyjemny aperitif.

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

Alaja DO Jumilla Blanco 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla przez Bodegas Luzon ze szczepów Macabeo i Airén. Wino o jasnym, słomkowym kolorze. Aromat świeży i roślinny. Wyczuwalne owoce i zioła. W smaku przyjemne, odświeżające i owocowe. Najlepsze w temperaturze 4-6ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne też jako delikatny aperitif.