Negroamaro to czerwony szczep winorośli pochodzący z południowych Włoch, głównie z regionu Apulia (Puglia). Nazwa „Negroamaro” może być tłumaczona jako „czarny i gorzki”, co odnosi się do ciemnego koloru gron i lekko gorzkawego smaku win. Szczep ten jest szeroko uprawiany w regionie Salento, gdzie jest popularny ze względu na swoją odporność na wysokie temperatury i susze.
Wina z tego szczepu są zazwyczaj pełne, o intensywnym aromacie czerwonych owoców, jak wiśnie i jagody, z nutami przypraw i ziołowych akcentów. Negroamaro jest często używany do produkcji czerwonych win jednokulturowych, ale także jako składnik w mieszankach z innymi szczepami, takimi jak Primitivo czy Malvasia Nera.
Wina z Negroamaro są popularne zarówno w regionie, jak i za granicą, doceniane za swoją głęboką barwę, intensywny aromat i dobrą strukturę taninową, co sprawia, że są idealnym towarzyszem potraw kuchni śródziemnomorskiej, takich jak makarony, wołowina, a także dojrzewające sery.
Negroamaro Salento Giordano Vini 2012
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.