Wyświetlanie 73–108 z 289 wyników

Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.

Vermetino Toscana Villa Silvia 2016

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne wyprodukowane w Toskanii w 100% ze szczepu Vermentino. Świeży jabłkowy aromat i kremowa tekstura sprawiają, że wino pasuje idealnie do ryb, białych mięs oraz dań wegetariańskich. Można podawać także jako przyjemny aperitif. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 10°C.

Valpolicella Ripasso Superiore DOC 2017, Tenuta Valleselle

REGION: Vento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

Valpolicella DOC 2014, Terre Di Terrossa

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Valpiana Dianto Prosecco Extra Dry DOC 2019

REGION: Prosecco
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, musujące, półwytrawne, produkowane i butelkowane we Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Glera (dawniej nazywanym Prosecco). Aromat owoców, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny i niezwykle orzeźwiający smak połączony z „bąbelkami” wino zawdzięcza temu, że druga fermentacja w autoklawach – tzw. metoda Charmata – przeprowadzana jest w niskiej temperaturze (19-21°C). Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, chociaż jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8°C.

Valdobbiadene/Coneg. Spumante Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino musujące, białe, półwytrawne (16 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Posiada najwyższe istniejące włoskie oznaczenie DOCG. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Glera (Prosecco). Czysty słomianożółty kolor, z perlistymi bąbelkami. Bukiet zdecydowanie owocowy – wyczuwalne głównie brzoskwinie i jabłka. Świetnej klasy wino musujące – świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, warzyw, ryb i innych lekkich dań, a także do owoców. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Trebbiano d’Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Tosco Alto Mendoza Red

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne. Produkowane ze szczepów Bonarda, Tempranillo, Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem dojrzałych owoców – głównie malin, jeżyn, czerwonych porzeczek. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Tosco Alto Mendoza Malbec 2013

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z najlepszego winiarskiego regionu tego kraju – Mendozy. 100% Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem ciemnych, dojrzałych owoców. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów.
Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2018, Supertoskan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia w 100% ze szczepu Sangiovese. Tzw. Supertoskan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską. Wino starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych oraz aksamitnych tanin. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.

Taurasi DOCG, Melody Line 2006

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Syrah Terre Siciliane „Sole di Sicilia” 2018, Giordano Vini

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Syrah. Kolor czerwony z odcieniami fioletu; intensywny i trwały zapach dojrzałych owoców; Wino pełne, o bogatym smaku, z wyraźnymi nutami jeżyn. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Zawartość alkoholu: 14%

Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

Santiago Roma Albariño Rias Baixas 2011

REGION: Galicja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Rias Baixas w regionie Galicji – miejscu w północnej-zachodniej Hiszpanii, skąd pochodzą najlepsze białe wina. Wytwarzane w 100% ze szczepu Albariño. Wspaniałej klasy, wielokrotnie nagradzane wino. Piękny cytrynowozłoty kolor. Aromat roślinno-przyprawowy – głównie liści laurowych z odrobiną eukaliptusa i dojrzałych jabłek. W smaku dobrze zbudowane, pełne ciała, eleganckie i odświeżające zarazem. Idealnie dobrana proporcja liści laurowych, cytryn i jabłek z leciutką, przyjemną goryczką. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif.

Najlepsze w temperaturze 8-10°C – kiedy ją osiąga pojawia się napis „Albariño Selection” i symbol producenta na etykiecie!

 

Sansovino Tier 1 Merlot, IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sangiovese Superiore DOC 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C

Sangiovese Pulgia IGT 2016 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

Samos Vin Doux, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain z zastosowaniem tej samej metody, której używa się do produkcji Porto. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 10-12 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Srebrny medal Decanter, United Kingdom
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium

Samos Vin Doux Naturel Grand Cru, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, klasy Grand Cru, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 8-10ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco

Samos Anthemis, Muscat 2016

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Samos Anthemis to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Starzone w beczkach przez 5 lat. Piękny, bursztynowy kolor z brązowymi refleksami. Aromat miodu, kandyzowanych owoców, karmelu, a także czekolady. W smaku słodkie, gęste, doskonale zrównoważone. Najlepiej podawać w temp. 12-14ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l

Rosso di Montalcino D.O.C. 2009 Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem przez kolejne 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet świeżych owoców. W smaku świeże, ciepłe, pełne, miękkie. Polecane do wszystkich typów dań, ale niezbyt ciężkich, takich jak makarony z mięsnym sosem, drób, grzyby i trufle, cielęcina, wieprzowina. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso – jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Roero Arneis D.O.C.G Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Arneis. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowożółty kolor. Subtelny aromat owoców egzotycznych i kwiatów akacji. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy, potraw z ryżu i makronów, potraw wegetariańskich oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

Riesling Grand Cru Rosacker 2012 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży i złożony – wyczuwalne gruszki i limonki z lekką nutą mineralną pod koniec. W smaku świeże i złożone, odnajdujemy te same nuty co w aromacie. Przykład doskonałej jakości wytrawnego alzackiego Rieslinga wysokiej klasy. Szczególnie polecane do ryb i białych mięs. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Ribera del Duero, Montevannos Tinto 2018

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Piękny, głęboki, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy, głównie jeżyn i truskawek – z nutą fig i brzoskwiń. W smaku dominują czerwone owoce ze słodkimi taninami i nutą mineralną w tle. Koniec długi i owocowy. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, młode, świeże, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Roble 2017

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Starzone 5 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i potem 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie jeżyn i czarnej porzeczki – zarówno świeżych owoców, jaki konfitur – z leciutką nutą dymu, kawy i wanilii z beczki w tle. W smaku świetnie długie i zrównoważone, dominują owoce i delikatne taniny. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, łagodne, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.