Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Yarden Mount Hermon / Golan, White 2017

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon. Obszar uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek Wino o jasnocytrynowym odcieniu, z wyraźnym kwiatowym bukietem. W smaku doskonale zrównoważone, delikatna kwasowość czyni to wino świeżym i radosnym. Doskonałe na upalne dni do owoców morza, ryb i gotowanych białych mięs. Wino może leżakować do 3 lat.

Jack Duggan Semi-Sweet White South Australia

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, półsłodkie (24 g/l cukru), australijskie. Produkowane ze szczepów Semillon i Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat świeży i owocowy – dominują owoce tropikalne. Delikatne i łatwe do picia wino. Doskonałe do białych mięs, ryb, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt słodkich deserów. Może być też pite jako delikatnym aperitif. Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château du Tertre 2020, Bordeaux Blanc Moelleux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).

Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.