Wieczór z winami i serem brzmi jak wspaniały pomysł na początek weekendu. Ale czy planując taki wieczór wiemy jak odpowiednio połączyć smaki? Czy każde wino będzie dobrze pasować do każdego sera?

W przypadku serów – tak samo jak w przypadku wszystkich potraw, które chcemy łączyć z winem – możemy kierować się zasadą harmonii lub kontrastu. Niektóre połączenia będą naturalnie ze sobą współgrały, inne będą uzupełniały się tworząc nowe, ciekawe doznania smakowe. Zawsze natomiast staramy się, żeby intensywność wina odpowiadała intensywności sera – tak by jedno nie zginęło w towarzystwie drugiego. Poniżej najbardziej klasyczne, sprawdzone połączenia win i serów. Będą one stanowić dobry punkt wyjścia do własnych eksperymentów z wine pairingiem!

Klasyczne połączenia win i serów

Jakie wino do sera koziego?

Lekkie mineralne i cytrusowe wina wydobędą orzechowe i ziołowe nuty z sera koziego. Postaw na świeże białe. Idealnie sprawdzi się tu francuskie Sauvignon Blanc.

Do sera koziego polecamy wina: Alouette de Labadie, Camul 19.36 Riserva, Viña Lastra Sauvignon Blanc


Jakie wino do sera Cheddar?

Do mocnego i tłustego sera potrzeba mocnego, tanicznego wina, które nie wypadnie blado przy tak intensywnym smaku. Najlepszym połączeniem do Cheddara będzie mocne Cabernet Sauvignon.

Do sera Cheddar polecamy wino: Château Lieumenant, Ardevol Priorat


Jakie wino do sera Gruyer?

Gruyer jako ser średnio-twardy o orzechowych nutach potrzebuje wina, które będzie dobrze współgrało, ale go nie przyćmi. Zbyt ciężkie czerwone wina mogą okazać się zbyt ciężkie. Postawmy na lżejszą czerwień, taką jak Pinot Noir.

Do Gruyera polecamy wino: Pinot Noir Montvallon


Jakie wino do Fondue?

Kremowe i orzechowe Fondue doskonale smakuje w połączeniu z Rieslingiem o delikatnej słodyczy. Stworzy to idealne połączenie słodko-słone.

Do Fondue polecamy wino: Riesling Kuhlmann-Platz


Jakie wino do sera Gorgonzola?

Gorgonzola ma dużą intensywność aromatu i wyraźną słoność. Taka intensywność może przyćmić nawet mocne, czerwone wino. Z Gorgonzolą za to wspaniale sprawdzą się… wina słodkie! 

Do Gorgonzoli polecamy wino: Moscato d’Asti


Jakie wino do sera Roquefort?

Wino z niebieską pleśnią zawsze doskonale sprawdzi się w towarzystwie delikatnego, słodkiego wina. Najlepsze połączenie wina z Roquefortem? Zdecydowane Sauternes!

Do Roqueforta polecamy wino: R de Romer Sauternes, Chateau Rayne Vigneau Sauternes



Spróbuj tych win w towarzystwie serów:


Więcej o winie:

2 thoughts on “Wino i sery – wine pairing

  1. Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuje kanał RSS. Pozdrowienia 🙂

  2. DualCyclop pisze:

    Z szacunkiem i podziwem ślędzę twego bloga, uważnie czytam wszystkie posty, to jest dobra i właściwa droga budować dydaktyczne „mosty”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.