Cabernet Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto przez Italo Cescon w 70% ze szczepu Cabernet Sauvignon i 30% Cabernet Franc.
Zbiór winogron odbywa się ręcznie pod koniec września. Winogrona są najpierw miażdżone i odszypułkowywane, później następuje zimna maceracja (4-5 dni), a następnie 30 dni fermentacji (alkoholowej i malolaktycznej) w kontrolowanej temperaturze maksymalnie 28°C. Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowej beczce i 12 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Wyrazisty i złożony bukiet z wyczuwalnymi nutami owoców, ziół i delikatnie pikantnym akcentem. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Nuty dębowe doskonale zbalansowane z żywą świeżością wina.
Najlepsze do pieczonych czerwonych mięs, delikatnego drobiu, dziczyzny i twardych serów dojrzewających. Idealne w temperaturze 18-20°C.
Cabernet Il Tralcetto to wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.