Chcesz otrzymać naszą
ofertę mejlem?

Cennik detaliczny → wyślij wiadomość na adres sklep@folwark.pl w temacie wpisując „Cennik detaliczny”

Cennik hurtowy (dla odbiorców posiadających zezwolenie na obrót alkoholem) → wyślij wiadomość na adres folwark@folwark.pl w temacie wpisując „Cennik hurtowy”

Oferta win

Wyświetlanie 1–36 z 408 wyników

Show sidebar
1737 Dolina Rodanu
Close

1737 Côtes du Rhône 2019

nowość

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.

Alaja Crianza
Close

Alaja Crianza DO Jumilla 2017

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane przez Bodegas Luzon ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wiśniowa barwa z granatowym tłem. W aromacie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. W smaku dobrze zbalansowane, gładkie, mięsiste, z obecnością czerwonych i czarnych owoców, orzechów i tostowych nut pochodzących ze starzenia w beczce. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, makaronów, grzybów, ryb, młodych serów i serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.

 

Alaja Blanco
Close

Alaja DO Jumilla Blanco 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla przez Bodegas Luzon, w 100% ze szczepu Airén. Wino o jasnym, słomkowym kolorze. Aromat świeży i roślinny. Wyczuwalne owoce i zioła. W smaku przyjemne, odświeżające i owocowe. Najlepsze w temperaturze 4-6ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne też jako delikatny aperitif.

Alaja Rosado
Close

Alaja DO Jumilla Rosado 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, różowy kolor. Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif.

Alaja Tinto
Close

Alaja DO Jumilla Tinto Joven 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Alaja Grandes Anadas
Close

Alaja Grandes Anadas DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Intensywnie wiśniowa barwa z ceglastą obwódką. W aromacie wyczuwalne dojrzałe owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. Bardzo dobra struktura smaku, gładkie, mięsiste, z obecnością ciemnych czerwonych owoców i pieczeni – charakterystycznych dla win starzonych w dębie. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, gulaszy, makaronów, grzybów, kiełbas, ryb, miękkich i kremowych serów oraz serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.

Alaja Organic
Close

Alaja Organic DO Jumilla 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w 100% ze szczepu Monastrell pochodzącego wyłącznie z uprawy ekologicznej. Intensywna wiśniowa barwa z purpurowym tłem. Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoce i nuty kwiatowe. W smaku bardzo świeże, owocowe, gładkie i smaczne. Słodkie i dojrzałe taniny, zrównoważona kwasowość, długo utrzymujące się na podniebieniu. Zalecane serwowanie w temperaturze 14-16°C do sałatek, dań warzywnych, ryb, wieprzowiny, pieczonego kurczaka i wołowiny, a także do miękkich lub średnio dojrzałych serów.

Wino Alaja Organic posiada certyfikat ekologiczny, a także jest odpowiednie dla wegan.

Alamos Malbec
Close

Alamos Malbec

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne (cukier resztkowy – 2,4 g/l), pochodzi z najlepszego regionu tego kraju – Mendozy. Produkowane i butelkowane w Argentynie przez Alamos Winery. 100% Malbec. Starzone w beczkach dębowych (z dębu francuskiego i amerykańskiego) przez 6-9 miesięcy. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem ciemnych, dojrzałych owoców takich jak wiśnie i śliwki, z delikatną nutą dymu. W smaku bardzo złożone – znajdujemy krągłe i dojrzałe taniny, które mimo swojej wytrawności dają lekkie uczucie słodyczy, ciemne owoce – głównie czarne porzeczki i jagody. Świetnej klasy wino. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, przyrządzanych z pikantnym sosem oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Close

Alba de Los Infantes Crianza Medal 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 9 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, delikatnych przypraw z nutą wanilii, charakterystyczną win dla starzonych w beczkach. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Nagrodzone: Silver Medal Mundusvini

Alba de Los Infantes Gran Reserva
Close

Alba de Los Infantes Gran Reserva 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepeñas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w 100% ze szczepu Tempranillo. Posiada najwyższe hiszpańskie oznaczenie Gran Reserva, które oznacza wina starzone minimum 5 lat – z tego 18 miesięcy w beczkach dębowych i 36 miesięcy w butelce. Piękny, intensywny, granatowo-rubinowy kolor. Aromat ciemnych wiśni, śliwek i wanilii charakterystyczny dla win starzonych w beczkach. W smaku bogate, dominują konfitury i taniny świetnie zbilansowane z nutą dębową. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania – nawet do 15 lat.

NAGRODY:
Złoty medal na Berliner Wein Trophy 2016

Alba Semi Seco
Close

Alba de Los Infantes Semi Seco Bianco, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino hiszpańskie, białe, półwytrawne – 20 g cukru/litr – produkowane w rejonie La Mancha, niedaleko miejscowości Valdepeńas, w 100% ze szczepu Airen. Fermentacja przeprowadzana w temp 15-17 º C, następnie wino jest schładzane w celu jej przerwania i pozostawienie części cukru. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców – takich jak jabłka, gruszki, morele oraz nuta miodu. W smaku bogate, świeże, przyjemne – od półsłodkiego początku po aromatyczny finisz. Idealne jako aperitif, ale też do ciast, herbatników, dań słodko-kwaśnych oraz niektórych rodzajów ryb i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do 5-8ºC.

Close

Albana Dolce D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino włoskie, białe, słodkie ( ok. 80 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku słodkie, orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Close

Albana Secco D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do delikatnych przystawek, ryb i białego mięsa, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Alouette de Labadie
Close

Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

Close

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

Close

Alsina&Sarda Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, lekko wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Zawartość cukru około 10 g/litr. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów-druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i delikatnie wytrawny. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8 °C do ryb, sałat, serów i jako przyjemny aperitif.

Close

Alsina&Sarda Semi-Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, raczej półsłodkie niż półwytrawne (zawartość cukru około 20 g/litr), produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną, identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i łagodny, półwytrawny, lekko słodkawy, bardzo owocowy wyczuwalny miodowy posmak. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10°C do sałat, serów, niezbyt słodkich deserów i jako przyjemny aperitif.

Altos de Luzon
Close

Altos de Luzon DO Jumilla 2011

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar 2016
i wiele innych

 

wino niedostępne

Wino Amarone
Close

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

nowość

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

Close

Amarone della Valpolicella Classico DOC 2015, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Czerwone, wytrawne (mimo zawartości 7,2 g cukru/l), produkowane w Veneto. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic znajdujących się regionie Valpolicella na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy następuje w październiku, a następnie do stycznia winogrona suszy się w winnicy na specjalnych matach, co powoduje znaczne zmniejszenie – około 40% ilości produkowanego wina i olbrzymia poprawę jego jakości. Produkowane w ze szczepów: 60% Corvina gentile, 5% Molinara 20% Rondinella, 15% Corvinone. Przepiękny rubinowy kolor. Aromat złożony i elegancki – głównie dojrzałych owoców, dymu oraz wanilii. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i nutą dymu. Zaskakująca łagodność tego wina, to efekt dodatkowego 24-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Znakomitej klasy wino. Doskonale nadaje się do gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Potencjał starzenia – nadaje się do przechowywanie do 10 lat. Otwarcie butelki na kilka godzin przed spożyciem pozwala mu się w pełni otworzyć i zdecydowanie poprawia jego smak i bukiet.

NAGRODY:
Mundus Vini 2011-Gold Medal,
Decanter World Wine Awards 2010-Silver Medal,
Duemila Vini A.I.S. 2011
Guida dei Vini Italiani 2011 ***,
Vini di Veronelli Guida Oro 2011,
88 punktów Luca Maroni

Amarone della Valpolicella Giordano Vini
Close

Amarone della Valpolicella DOCG, Giordano Vini

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w apelacji DOCG Valpolcella. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych jakościowych win włoskich. Złożone, ale nie trudne do picia, początkowo dojrzewa w drewnie, następnie w butelkach by osiągnąć pełną dojrzałość. Jedna z obowiązkowych pozycji w piwniczce prawdziwego miłośnika win. Wino jest głęboko ciemnoczerwone i pełne.W aromacie ciepłe, bogate i zachęcające: dojrzałe czerwone owoce są elementem przewodnim niezwykle złożonego bukietu. Na podniebieniu utrzymuje niezwykłą harmonię między delikatnością a ekspresyjną mocą. Idealne do dań mięsnych, dziczyzny i przyprawionych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 15%

Andrea Rosso
Close

Andrea Vino Rosso, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne. Barwa czerwona z purpurowymi przebłyskami. Czerwone owoce, głownie wiśnia i malina, przebijają przez pełny i ekspresyjny zapach z nutą wanilii w tle. W smaku harmonijne i pełne ciała z aksamitnym posmakiem. Można wyczuć wyraźne nuty czekolady i wanilii. Najlepsze w towarzystwie grillowanych mięs (zarówno białych, jak i czerwonych), zwłaszcza marynowanych. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z deską serów. Najlepsza temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended

Priorat Anjoli
Close

Anjoli, Priorat DOC Tinto 2011

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w Priorat ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Garnacha i 50% Cabernet Sauvignon. Produkcja roczna to 13 000 butelek. Wysoko oceniane przez Wine Advocate 90/100, Wine Spectator 89/100. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, mocne i zdecydowane, z wyczuwalnymi taninami i dojrzałymi owocami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Close

Ardevol, Priorat DOC Tinto 2009

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w regionie Priorat – ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot 20% Syrah i 10% Garnacha. Wysoko oceniane przez pisma winiarskie, takie jak jak Wine Advocate 94/100, Wine Spectator 92/100, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Produkcja roczna to 8 000 butelek. Piękny ciemnowiśniowy kolor, bardzo żywy jak na wino starzone 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat ciemnych owoców, wiśni z nutą fig i przypraw. W smaku bogate, złożone – dominują, dojrzałe jagody, a w tle lekko mineralne z leciutką nutą wanilii z beczki. Finisz bogaty i długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Potencjał starzenia – wino ewoluuje w butelce osiągając najlepszą jakość po około 4-6 latach. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Artenos Quarantia Merlot Raboso 2018
Close

Artenos Quarantia Merlot Raboso IGT Veneto 2018

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z 2 szczepów bardzo dojrzałych winogron – 70% Merlot i 30% Raboso, częściowo suszonych przed fermentacją, tak jak przy produkcji Amarone. Starzone przez 12 miesięcy w beczkach. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy. Smak przyjemnie wytrawny, aksamitny i pełen harmonii. Doskonałe do mięs pieczonych i grillowanych, makaronów, a także do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 20-22°C.

Azul Mujer
Close

Azul Mujer Moscatel SWEET 2018, DO La Mancha

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Azul Mujer to wino hiszpańskie białe, słodkie z regionu La Mancha. Nazwa wina Azul Mujer oznacza z hiszpańskiego „niebieską kobietę” ze względu na kolor butelki, w jakim zamknięte jest to białe, słodkie wino. Produkowane w 100% ze szczepu Moscatel. Barwa żółtozielona, aromaty owocowe z nutami miodu, jaśminu i pomarańczy. W smaku orzeźwiające, owocowe, delikatne i słodkie. Łatwe do picia wino, doskonałe dla każdego podniebienia. Polecane w szczególności do deserów, jednak można się nim cieszyć także samodzielnie (jako aperitif). Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.

Close

Barbaresco D.O.C.G. Villa Martino 2003

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Dojrzewa 2 lata w kadziach z dębu slawońskiego, a potem jeszcze pół roku w butelkach. Kolor czerwono-purpurowy z granatowymi refleksami. Charakterystyczny aromat leśny, przyjemny, intensywny – dominują dojrzałe owoce. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów, ale można się nim cieszyć nie tylko przy posiłku. Najlepsze w temperaturze 18- 20°C.

Close

Barbera d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Ma intensywny rubinowo-czerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowo-czerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Close

Bardolino DOC 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny – głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

Barolo Villa Martino
Close

Barolo D.O.C.G. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Kolor czerwonogranatowy z pomarańczowymi refleksami. Charakterystyczny aromat – eteryczny, przyjemny, intensywny. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Zgodnie z prawem minimalny poziom alkoholu to 13%, a minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Close

Baron de Brane, Margaux 2001

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Ekologiczne Chianti
Close

Bernardino, Chianti DOCG 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.

Close

Bianco Falanghina del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% z Falanghiny – jednego z najstarszych szczepów winogron. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek. W smaku lekko wytrawne, owocowe. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z im z owocami morza i daniami z ryb, ale może towarzyszyć też potrawom z drobiu i innych białych mięs, oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Close

Bianco Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Falanghiny i Coda di volpe, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu. Przyjemny słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek i brzoskwiń. W smaku przyjemnie wytrawne, owocowo-roślinne. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o miłym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, oraz z potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Close

Blason 2019 Medaille d’Or

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 25%, Syrah 60%, Carignan 15%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 28 hl/hektar. Całkowita produkcja – 5 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 30 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 12 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 5-8 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

NAGRODY:
*SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS CITTA DEL VINO / SELECTION DU MAIRE – ROME MAI 2008
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS NATIONAL DES VIGNERONS INDÉPENDANTS 2008.

Close

Bonarda d’Oltrepo’ Pavese DOC 2015 Etichetta Oro

REGION: Lombardia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne typu „vivace” produkowane w Lombardii w 100% ze szczepu Bonarda (znanego także jako Croatina). Intensywny żywy czerwony kolor z fioletowymi refleksami; czysty aromat czarnych wiśni i czereśni z kwiatowymi nutami; w smaku okrągłe, zrównoważone i owocowe, ze zrównoważoną żywością. Doskonałe do przekąsek, wędlin, lekkich zup oraz serów. Najlepsze w temperaturze 14°. Zawartość alkoholu: 12 %