Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor, elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał starzenia.
Apelacja: Saint-Emilion Grand Cru
Powierzchnia: 12 ha
Gleba: glina i wapień
Zbiory: Zbiory ręczne
Winifikacja: Pełne odszypułkowanie i zmiażdżenie. Fermentacja od 10 do 15 dni w temperaturze 28 do 30°C. Starzone w dębie francuskim.
Alk: 14 %