1711 Pinot Noir, Jean Loron
nowość
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
1711 Pinot Noir to francuskie wytrawne wino czerwone, produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa jasnoczerwona. Wino delikatne i soczyste, z aromatami typowymi dla Pinot Noir (wiśnia, malina, kirsch) z delikatną pikantną nutą w tle. W ustach jest aksamitne, eleganckie i złożone. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18ºC do czerwonych mięs, potraw z grilla, jagnięciny i serów.
La Chapelle de Haut Bages Libéral 2016, Pauillac
REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
La Chapelle de Haut Bages Liberal 2016, Pauillac
Château Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe
REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe
Chateau Siran 2018, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru
REGION: Saint-Emilion
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru
Chateau Tuyttens, Sauternes 2012
REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Chateau Tuyttens, Sauternes 2012
Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin
REGION: Saint-Julien
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin
Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois
REGION: Haut-Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois
Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.
Butelka 1,5 l
1737 Côtes du Rhône 2019
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów
Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.
Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018
REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor, elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.
Les Teysserons, Haut-Médoc 2017
REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.
Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis 2017
REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.
Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.
Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem. Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.
Vignelacroix Rouge 2018, Chateau Ricardelle
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%
Vidal Fleury, Cote Rotie 2003
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.
Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.
Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.
Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.
Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.
Riesling Grand Cru Rosacker 2012 Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży i złożony – wyczuwalne gruszki i limonki z lekką nutą mineralną pod koniec. W smaku świeże i złożone, odnajdujemy te same nuty co w aromacie. Przykład doskonałej jakości wytrawnego alzackiego Rieslinga wysokiej klasy. Szczególnie polecane do ryb i białych mięs. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.
R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016
REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%
Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.
Pinot Gris 2011 Réserve Demi-Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Kolor jasnożółty. Aromat świeży, ale i złożony. Wyczuwalne gruszki i świeże morele oraz dym. W smaku przyjemne, półwytrawne, koniec długi i elegancki z posmakiem dymu, moreli i karmelu harmonizuje z aromatem aromatem. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, białych mięs (zwłaszcza drobiu) i niektórych serów oraz jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Parchemin Oaked CDR Villages 2006
REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.
wino niedostępne
Loron Cotes Du Rhone 2015
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.
Loron Chateauneuf Du Pape 2016
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.
Les Terres Rouge, Macon Rouge 2012
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepu Gamay z dodatkiem soku z białych winogron. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głownie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, wino łatwe do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.
Les Portes De Bordeaux 2011
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.
Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.
Latour De France 2004
REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.
Lanson Noble Cuvee Rose
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne
Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.