Pinot Noir Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Veneto przez Italo Cescon. Powstaje w 100% z ręcznie zbieranych winogron szczepu Pinot Noir. Po zmiażdżeniu i odszypułkowaniu następuje 4-dniowa maceracja prefermentacyjna na zimno. Następnie 6-8 dni tradycyjnej maceracji. Fermentacja alkoholowa i jabłkowo-mlekowa przebiega w kontrolowanej temperaturze 20°C. Wino następnie starzone jest 6 miesięcy w kadziach cementowych, a następnie 3 miesiące w butelce. Kolor jest intensywnie rubinowy. Aromat delikatny i elegancki, wyczuwalne czerwone owoce, róża oraz nuta owoców cytrusowych. Smak jest doskonałym odzwierciedleniem nosa, z którego wydobywa się pikantna nuta. Świeże, pikantne, z dużym ciałem tworzy harmonijne i długie wino.
Pinot Noir Il Tralcetto polecane jest szczególnie do białego mięsa, dziczyzny, miękkich i pleśniowych serów z dżemem oraz miodem. Warto spróbować także tradycyjnego, weneckiego połączenia z gnocchami w sosie bolońskim.
Temperatura serwowania: 16/18°C. Sugerujemy powoli doprowadzić wino do odpowiedniej temperatury, wyjmując butelkę z miejsca przechowywania dzień przed degustacją.
Zawartość alkoholu: 12% .