Covila Crianza to wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, przypraw, wanilii, kakao a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, klasy Crianza. Wino Covila Crianza szczególnie polecane jest do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
NAGRODY:
Gran Gold Mundus Vini
Srebro Cata Vinum World Wine & Spirit Competition
92 punktów James Suckling