Valpolicella Ripasso „Mezzopiano” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%) przy użyciu metody „ripasso”. W metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto. Prowadzi to do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone, to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowo-czerwony kolor. Aromat owoców (głównie śliwek i dojrzałych wiśni) z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii.
Valpolicella Ripasso „Mezzopiano” to świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.
Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjątkową prezentację.
NAGRODY:
BRONZE MEDAL at the 2020 IWSC International Wine and Spirit Competition