Aromatyczne i rozgrzewające, idealne na długie, zimowe wieczory – grzane wino! Chociaż można kupić gotowego grzańca i tylko je podgrzać, czasami nie możemy znaleźć odpowiedniego „gotowca”. Kupne grzańce są bardzo słodkie i często po prostu kiepskiej jakości. Dlatego GORĄCO zachęcamy do samodzielnego przygotowania grzanego wina!
Jakie wino wybrać do grzańca?
Wino jest podstawą naszego napoju, więc musimy dobrze przemyśleć wybór. Poniżej kilka wskazówek.
- Zdecydowanie najczęściej do grzańca wybiera się wina czerwone i to od tego koloru polecamy zacząć naszą przygodę z domowymi grzańcami.
- Chociaż można sięgnąć od razu po słodkie wino, my polecamy domowego grzańca robić na winie wytrawnym – w ten sposób sami kontrolujemy ilość dodawanego cukru.
- Dodatek mocnych przypraw zdominuje większość naturalnych aromatów naszego wina, więc do grzańca zdecydowanie nie wybierajmy wina z najwyższej półki.
- Czy to znaczy, że mamy wybrać najtańsze wino z supermarketu? Oczywiście nie możemy polecić takiego rozwiązania. Nie zapominajmy, że to wino będzie bazą dla naszego przepisu. Niektóre jego właściwości się zmienią, jednak inne pozostaną bez zmian i wpłyną mocno na końcowy smak grzańca.
- Na co zatem zwrócić uwagę? Przede wszystkim na kwasowość i taniny. Szukajmy wina o niskiej kwasowości i małej ilości tanin (garbników). Jeśli jednocześnie uda nam się znaleźć wino, które będzie miało więcej ciała i bogatszą strukturę – wtedy znaleźliśmy idealne wino!
- Jeśli zależy nam jednak na jakości naszego grzańca, zastanówmy się czy nie warto sięgnąć po wino ekologiczne. Dopuszczalne normy użycia siarczynów są bardziej restrykcyjne niż w przypadku win tradycyjnych, a przy winoroślach nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin.
Jak samodzielnie zrobić grzańca?
Potrzebny czas: 20 godzin
PRZEPIS NA DOMOWEGO GRZAŃCA
- Do małego garnka lub rondelka wlej butelkę czerwonego, wytrawnego wina
Skorzystaj ze wskazówek powyżej do wybrania odpowiedniego wina lub zobacz nasze konkretne propozycje na dole strony!
- Dodaj przyprawy korzenne
1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, 5 goździków
- Dodaj pokrojoną na plastry jedną pomarańczę
Skórkę pomarańczy można sparzyć przed pokrojeniem.
- Dodaj słodzidło
Do uzyskania niezbyt słodkiego grzańca wystarczą 2 łyżki cukru brązowego. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
Tak aby cukier rozpuścił się, a wino przeszło przepięknym aromatem przypraw.
- Spróbuj grzańca i dopraw do smaku
Jeśli po spróbowaniu uznasz, że wino jest niewystarczająco słodkie, dodaj łyżkę cukru i gotuj jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby, powtórz krok!
- Gotowe grzane wino rozlej do kubków
Najlepiej sprawdzą się do tego wysokie kubki lub wysokie szklanki z uchem.
- Udekoruj plastrem pomarańczy i laską cynamonu
Świeży plaster pomarańczy będzie wyglądał przepięknie na brzegu kubka. Laska cynamonu z gotowania wina doda aromatu i sprawi, że wino będzie pięknie się prezentowało. Pozostałe przyprawy zostaw w garnku – żeby nie przeszkadzały w czasie picia.
Do grzańca najlepsze będzie czerwone, wytrawne wino z małą ilością tanin i niską kwasowością.
Do grzańca polecamy wino: Volantis Cabernet Sauvignon, Alaja Organic, Primitivo Auramadre
Tradycyjne czerwone wino z przepisu należy zastąpić czerwonym winem dealkoholizowanym. Podobnie jak w przypadku tradycyjnego grzańca, polecamy tutaj czerwone wino wytrawne, żeby łatwiej można było kontrolować zawartość cukru.
Do grzańca bezalkoholowego polecamy wino: Zero Red
Przeczytaj również:
- Wina deserowe – elegancja i słodycz w jednym kieliszkuWina deserowe to wyjątkowa kategoria win, które cieszą się dużą popularnością zarówno wśród miłośników wina, jak i osób, które lubią
- Jak powstają wina różowe?Wina różowe zdobywają coraz większą popularność na całym świecie, ciesząc się uznaniem zarówno wśród ekspertów, jak i miłośników wina. Różowe
- Resweratrol: cudowny związek w winieResweratrol to naturalny związek chemiczny, który zyskał ogromną popularność w ostatnich latach dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym. Znajduje się on