Wina 0% oraz inne produkty dealkoholizowane budzą wiele kontrowersji. Niektórzy nieustannie porównują je do tradycyjnych odpowiedników i wciąż patrzą na nie krytycznie. A jednak wina 0% cieszą się coraz większą popularnością. Poniżej najczęstsze pytania związane z winami bezalkoholowymi.
Nie. Wina bezalkoholowe to wina, których zawartość alkoholu nie przekracza 0,5%. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku piw bezalkoholowych
Tak. Przykładem może być wino bezalkoholowe Zero White, Zero Red. Dzięki metodzie wirujących stożków cały alkohol jest usuwany z tradycyjnego wina.
Nie. Produkty poniżej 0,5% alkoholu nie muszą mieć naklejonych znaków akcyzowych (banderoli).
Różnica w smaku między winem tradycyjnym a bezalkoholowym jest zauważalna, jednak wraz z postępem technologii jakość win bezalkoholowych wrasta. Obecnie coraz więcej win 0% może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnych win. Dobre wina bezalkoholowe mają wyraźne aromaty charakterystyczne dla szczepów, z których powstają. Warto szczególną uwagę zwrócić na wina z aromatycznych szczepów, takich jak Riesling czy Sauvignon Blanc.
Wina bezalkoholowe są korzystniejsze dla zdrowia niż tradycyjne wina ze względu na brak alkoholu. Co więcej, w czerwonych winach bezalkoholowych można znaleźć rezweratrol, którego prozdrowotny wpływ od dawna opisywany jest w publikacjach naukowych. Jeśli zwracamy uwagę na względy zdrowotne, warto sięgać po wina wytrawne (np. Zero White, Zero Red), aby minimalizować ilość spożywanego cukru.
Wina 0% są dla wszystkich, ale najczęściej spożywane są przez kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Po produkty 0% często sięgają także sportowcy i osoby dbające o zdrowy styl życia. Wina bezalkoholowe (podobnie jak bezalkoholowe piwa) wybierane są często przez kierowców jako alternatywa dla alkoholowych trunków.