Dlaczego różne wina serwuje się w różnej temperaturze? Czy wina trzeba schładzać? Jak przechowywać wina zamknięte i te po otwarciu? Opowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące temperatury wina.
Nie trzeba, ale po schłodzeniu zazwyczaj smakują dużo lepiej 🙂
W jakiej temperaturze najlepiej podawać białe wina?
Wina białe powinny najlepiej smakować w temperaturze 8-12 stopni, czyli w nieco wyższej temperaturze niż w prosto z lodówki. Niższa temperatura może sprawić, że aromaty wina będą słabo wyczuwalne.
W jakiej temperaturze podawać wina musujące, szampany, Prosecco?
Ogólna zasada jest taka, że wina musujące najlepiej podawać w temperaturze pomiędzy 3 a 7 stopni. Bardziej podstawowe wina musujące można schłodzić mocniej, rocznikowe szampany warto podawać w nieco wyższej temperaturze, aby nie stracić niuansów aromatycznych.
W jakiej temperaturze podaje się wina różowe?
Ogólna zasada jest taka, że wina różowe najlepiej serwować w temperaturze około 10-12 stopni.
Czy wina czerwone można schładzać?
Można, a w większości przypadków nawet należy. Dla pełniejszych win czerwonych optymalną temperaturą serwowania będzie 16-18 stopni, a więc poniżej temperatury pokojowej. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w cieplejsze dni. Kiedy temperatura pokojowa oscyluje w okolicach 30 stopni, warto włożyć wino do lodówki na minimum 30 minut. Żadne wino nie będzie dobrze smakowało w tak wysokiej temperaturze.
Jakie wina będą najlepsze na lato?
Musujące, delikatne białe i różowe – bo te podaje się najbardziej schłodzone. W najcieplejsze dni najlepiej sprawdzą się bąbelki, ponieważ ich temperatura serwowania to około 5 stopni.
Dlaczego wina należy schładzać?
Wina podawane w zbyt wysokiej temperaturze będą dawały wrażenie „palenia w przełyku”, czyli alkohol będzie mocniej wyczuwalny.
Czy wina trzeba przechowywać w lodówce?
Nie. Wina przeznaczone do szybkiej konsumpcji (w przeciągu kilku miesięcy od zakupu) wystarczy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu o stałej temperaturze, najlepiej nieprzekraczającej 25 stopni. Wina przeznaczone do dłuższego leżakowania będą bardziej wrażliwe na warunki przechowywania. Jeśli macie takie butelki, przeczytajcie cały wpis dotyczący przechowywania wina.
Jak przechowywać wino po otwarciu?
Butelkę należy zamknąć korkiem lub zakrętką i przechowywać w lodówce. Żeby wydłużyć żywotność wina po otwarciu można użyć specjalnej pompki próżniowej.
Czy do wina można wrzucić kostki lodu?
Można. Należy jednak mieć świadomość, że roztapiające się kostki będą rozwadniać wino w kieliszku. Ciekawą i efektowną alternatywą może być wrzucenie do kieliszka zamrożonych wcześniej winogron! Będą schładzać wino bez rozcieńczania go.
Dlaczego różne wina mają różne temperatury serwowania?
W zależności od typu wina, inna temperatura będzie najkorzystniejsza dla wydobycia walorów smaków, a przede wszystkim – aromatycznych.
Ostatnie wpisy:
- Wina deserowe – elegancja i słodycz w jednym kieliszkuWina deserowe to wyjątkowa kategoria win, które cieszą się dużą popularnością zarówno wśród miłośników wina, jak i osób, które lubią
- Jak powstają wina różowe?Wina różowe zdobywają coraz większą popularność na całym świecie, ciesząc się uznaniem zarówno wśród ekspertów, jak i miłośników wina. Różowe
- Resweratrol: cudowny związek w winieResweratrol to naturalny związek chemiczny, który zyskał ogromną popularność w ostatnich latach dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym. Znajduje się on