Rompicapo Merlot Tulipe to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron szczepu Merlot.
Maceracja na skórkach i spontaniczna fermentacja w betonowych zbiornikach przez 25 dni. Powolna fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze i fermentacja malolaktyczna jeszcze w betonowych zbiornikach w kontakcie z własnymi drożdżami. Dojrzewa w tonneaux przez 6 miesięcy, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce.
Wino ma przyjemny, intensywny rubinowy kolor z granatowoczerwonymi refleksami. W nosie aromat małych czerwonych jagód, delikatne przyprawy i kwiatowe niuanse. Wino z dobrym ciałem i harmonijnymi aromatami. Smak bogaty, z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami oraz z delikatną, elegancką taniną. Finisz świetnie zbalansowany, z przyjemną świeżością.
Rompicapo Merlot bardzo dobrze komponuje się z drugimi daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Doskonałe do dojrzałych lub pikantnych serów. Ciekawe z półmiskiem wędlin.