Znana chyba wszystkim zasada łączenia jedzenia z winem mówi, że do białych mięs podajemy białe wino, a do czerwonych – czerwone. Jak będzie w takim razie z kaczką?
Z jednej strony jest to drób, do którego zwykło się podawać białe wina. Z drugiej – mięso kaczki jest ciemniejsze, i bardziej tłuste niż to z kurczaka czy indyka. Przy wyborze odpowiedniego wina, jak zawsze, zwracajmy uwagę na sposób obróbki mięsa, a także (a może przede wszystkim!) na sosy i dodatki. Poniżej najpopularniejsze dania z kaczki i nasze propozycje najciekawszych ich połączeń z winem.
Jakie wino pasuje do kaczki?
Możemy postawić tu zarówno na bogatsze białe, jak i owocowe czerwone. My stawiamy na klasyczne połączenie i do piersi z kaczki wybierzemy niezastąpione Pinot Noir.
Wino do pieczonej kaczki: Pinot Noir Montvallon, Loron Cotes Du Rhone
O ile w przypadku bardziej wytrawnej wersji dania, stawiamy na lekkie czerwone, o tyle w przypadku kaczki na słodko zdecydowanie pójdziemy w stronę białego. Tutaj niezastąpiony będzie aromatyczny Gewurztraminer w nieco słodszej odsłonie. Połączenie obłędne!
Wino do kaczki na słodko: Gewurztraminer Kuhlmann-Platz
Kaczka z jabłkami woła o połączenie z białym, odświeżającym winem o bogatej strukturze. Chyba nie znajdziemy lepszego połączenia niż alzacki Riesling!
Wino do kaczki z jabłkami: Riesling Kuhlmann-Platz
Tutaj połączenie jest – naszym zdaniem – najciekawsze! Do tego dania wybierzemy wino białe, bogate i… słodkie! Słodycz i świeżość pomarańczy cudownie połączy się z tymi samymi cechami wina botrytyzowanego. Koniecznie spróbujcie!
Wino do kaczki z pomarańczami: R de Romer Sauternes, Chateau Rayne Vigneau Sauternes