Do białego mięsa najczęściej sięgniemy po białe wino. Jednak jak wybrać odpowiedni styl białego wina do naszego dania? I czy faktycznie wyłącznie białe wina będą pasować do kurczaka? A może są jakieś odstępstwa od tej – powszechnie znanej już – reguły?
Chyba każdy z nas słyszał, że białe wino pasuje do białych mięs, a czerwone – do czerwonych. I oczywiście jest to dobry punkt wyjścia, ale wine pairng to dużo, dużo więcej. W zależności od obróbki mięsa, przypraw, dodatków czy użytych sosów – wybór wina będzie zupełnie inny.
Po jakie wino sięgnąć?
Poniżej prezentujemy popularne dania z kurczakiem w roli głównej. Jak się szybko przekonacie, powiedzieć że do kurczaka pasuje białe wino – to nie powiedzieć nic. Zobaczcie, kiedy do naszego drobiu będzie pasowało beczkowe Chardonnay, a kiedy Riesling o podwyższonej kwasowości. Zobaczcie też, kiedy warto sięgnąć po wino słodkie, a kiedy – po musujące! I wreszcie – sprawdźcie, jaką potrawę z kurczaka spokojnie możecie połączyć z winem czerwonym. A później eksperymentujcie, sprawdzajcie nowe połączenia i po prostu bawcie się smakiem!
Jakie wino pasuje do kurczaka?
W przypadku pieczonego drobiu można wybrać jedną z dwóch opcji – lekkie czerwone wino lub bogatsze białe. Każde z nich sprawdzi się świetnie! Jeśli zdecydujemy się na białe – wybierzmy wina o bogatszej strukturze i takie, które dojrzewały w beczce.
Wino do pieczonego kurczaka: Estilo 21 Chardonnay, Camul Bianco
Tutaj połączenie wcale nie jest takie oczywiste. Chociaż do kurczaka najczęściej wybierzemy wino białe, tutaj tę zasadę możemy złamać. Do ciemnego, gęstego i słodkiego sosu Teriyaki wybierzemy ciemne (czerwone) i delikatnie słodkie wino.
Wino do kurczaka Teriyaki: Lambrusco Cantina Puianello
Mamy tutaj na myśli kurczaka smażonego na głębokim tłuszczu, do którego najczęściej serwuje się piwo lub colę. Jeśli chcecie połączyć panierowanego kurczaka z winem, koniecznie spróbujcie go w towarzystwie wina musującego. Zaskakujące połączenie? Dajcie mu szansę, a zrozumiecie magię tej pary. Tłuste kawałki potrzebują orzeźwiającego, musującego towarzystwa, które oczyści Wasze podniebienie i przygotuje je na kolejny kęs!
Wino do kurczaka w panierce: Valpiana Dianto Prosecco, Invicto Semi Seco
Aromatyczne danie z mnóstwem przypraw potrzebuje wina, które będzie je dobrze równoważyło. Jeśli curry jest łagodne, wybierzmy wino wytrawne lub półwytrawne. Im danie ostrzejsze, tym bardziej słodkie powinno być wino, z którym będziemy je łączyć. Jeśli wino podamy dobrze schłodzone, będzie dodatkowo łagodziło podniebienia po każdym ostrym kęsie.
Wino do kurczaka curry: Riesling Kuhlmann-Platz, Alouette de Labadie, Château du Tertre, Muller Thurgau Il Tralcetto
Słodycz sosu potrzebuje akompaniamentu w postaci słodkiego wina! Doskonałym wyborem będzie słodkie Moscato d’Asti o niskiej zawartości alkoholu.
Wino do kurczaka curry: Moscato d’Asti