Do białego mięsa najczęściej sięgniemy po białe wino. Jednak jak wybrać odpowiedni styl białego wina do naszego dania? I czy faktycznie wyłącznie białe wina będą pasować do kurczaka? A może są jakieś odstępstwa od tej – powszechnie znanej już – reguły?

Chyba każdy z nas słyszał, że białe wino pasuje do białych mięs, a czerwone – do czerwonych. I oczywiście jest to dobry punkt wyjścia, ale wine pairng to dużo, dużo więcej. W zależności od obróbki mięsa, przypraw, dodatków czy użytych sosów – wybór wina będzie zupełnie inny.

Po jakie wino sięgnąć?

Poniżej prezentujemy popularne dania z kurczakiem w roli głównej. Jak się szybko przekonacie, powiedzieć że do kurczaka pasuje białe wino – to nie powiedzieć nic. Zobaczcie, kiedy do naszego drobiu będzie pasowało beczkowe Chardonnay, a kiedy Riesling o podwyższonej kwasowości. Zobaczcie też, kiedy warto sięgnąć po wino słodkie, a kiedy – po musujące! I wreszcie – sprawdźcie, jaką potrawę z kurczaka spokojnie możecie połączyć z winem czerwonym. A później eksperymentujcie, sprawdzajcie nowe połączenia i po prostu bawcie się smakiem!

Jakie wino pasuje do kurczaka?

Jakie wino do pieczonego kurczaka?

W przypadku pieczonego drobiu można wybrać jedną z dwóch opcji – lekkie czerwone wino lub bogatsze białe. Każde z nich sprawdzi się świetnie! Jeśli zdecydujemy się na białe – wybierzmy wina o bogatszej strukturze i takie, które dojrzewały w beczce. 

Wino do pieczonego kurczaka: Estilo 21 Chardonnay, Camul Bianco


Jakie wino do kurczaka Teriyaki?

Tutaj połączenie wcale nie jest takie oczywiste. Chociaż do kurczaka najczęściej wybierzemy wino białe, tutaj tę zasadę możemy złamać. Do ciemnego, gęstego i słodkiego sosu Teriyaki wybierzemy ciemne (czerwone) i delikatnie słodkie wino.

Wino do kurczaka Teriyaki: Lambrusco Cantina Puianello


Jakie wino do kurczaka w panierce?

Mamy tutaj na myśli kurczaka smażonego na głębokim tłuszczu, do którego najczęściej serwuje się piwo lub colę. Jeśli chcecie połączyć panierowanego kurczaka z winem, koniecznie spróbujcie go w towarzystwie wina musującego. Zaskakujące połączenie? Dajcie mu szansę, a zrozumiecie magię tej pary. Tłuste kawałki potrzebują orzeźwiającego, musującego towarzystwa, które oczyści Wasze podniebienie i przygotuje je na kolejny kęs!

Wino do kurczaka w panierce: Valpiana Dianto Prosecco, Invicto Semi Seco


Jakie wino do kurczaka curry?

Aromatyczne danie z mnóstwem przypraw potrzebuje wina, które będzie je dobrze równoważyło. Jeśli curry jest łagodne, wybierzmy wino wytrawne lub półwytrawne. Im danie ostrzejsze, tym bardziej słodkie powinno być wino, z którym będziemy je łączyć. Jeśli wino podamy dobrze schłodzone, będzie dodatkowo łagodziło podniebienia po każdym ostrym kęsie.

Wino do kurczaka curry: Riesling Kuhlmann-Platz, Alouette de Labadie, Château du Tertre, Muller Thurgau Il Tralcetto


Jakie wino do kurczaka słodko-kwaśnego?

Słodycz sosu potrzebuje akompaniamentu w postaci słodkiego wina! Doskonałym wyborem będzie słodkie Moscato d’Asti o niskiej zawartości alkoholu.

Wino do kurczaka curry: Moscato d’Asti

Brakuje jakiegoś dania na naszej liście? Napisz w komentarzu lub skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy!

Więcej o winie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *