Jakie wino będzie pasowało do ryb i owoców morza? Odpowiedź wydaje się prosta – białe! Pójdźmy zatem dalej – spokojne czy musujące? Młode czy beczkowane? Aromatyczne czy subtelne? Wytrawne czy też nie?
A właściwie dlaczego nie czerwone? Czy nie można łączyć ryb i owoców morza z czerwonymi winami? Można! Jedyne na co trzeba uważać to mocne taniny. W połączeniu z tłuszczami w rybach mogą zostawiać nieprzyjemny, metaliczny posmak na podniebieniu. Można natomiast zestawiać ryby z lekkimi, czerwonymi winami o niskiej zawartości garbników (tanin).
Ogólna zasada łączenia wina i ryb – im chudsza i delikatniejsza ryba, tym lżejsze wino. Tłustsze ryby i bardziej „mięsiste” wymagają bardziej win o bogatszej strukturze, a najbardziej intensywne w smaku ryby można łączyć ze wspomnianym już lekkimi czerwonymi pozycjami.
Jakie wino wybrać do ryb i owoców morza?
Łosoś należy do średnio-tłustych i bardziej mięsistych ryb. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z bogatszymi białymi winami, np. beczkowanym Chardonnay.
Wina do łososia: Bourgogne Chardonnay, Camul Bianco
Tuńczyk należy do mocno mięsistych ryb o zwartej teksturze. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z bogatszymi białymi winami, ale warto też wypróbować połączenie z lekkimi winami czerwonymi.
Wina do tuńczyka: Pinot Noir Montvallon
Halibut ma grubszą i twardszą teksturę niż najdelikatniejsze ryby, jednak nie jest mocno tłusty. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie aromatycznych win i białych beczkowanych.
Wina do halibuta: Vermetino Toscana, Alouette de Labadie, Covila Blanco
Sola jest chudą i delikatną rybą. Należy wybrać do niej lekkie wino, tak żeby nie przyćmić dania.
Wina do soli: Casa de Compostela Vinho Verde, Camul 19.36 Bianco Riserva, Domaine De La Mandeliere Chablis
Sushi lubi słodkie dodatki (dlatego tak dobrze sprawdza się w towarzystwie sosu unagi) lub też słodsze wino. Nie możemy jednak przesadzić ze słodyczą, żeby nie przyćmić dania. Wbrew powszechnej opinii, popularne wino śliwkowe wcale nie jest najlepszym wyborem! Jeśli lubimy słodycz, spróbujmy połączenia z półsłodkim Gewurztraminerem. W innym wypadku postawmy na wina z odrobiną cukru resztkowego. Rewelacyjne sprawdzą się wina z Alzacji – zwłaszcza świeży Riesling.
Wina do sushi: Riesling Kuhlmann-Platz, Gewurztraminer Kuhlmann-Platz, Cava Invicto Brut
Owoce morza idealnie łączą się z odświeżającymi białymi winami. Krewetki sprawdzą się znakomicie w towarzystwie win o podwyższonej kwasowości, świeżych i rześkich. Jeśli masz możliwość, przetestuj też połączenie krewetek z szampanem lub wytrawną Cavą
Wina do krewetek: Pinot Grigio „Adagio”, Cava Invicto Brut, Champagne Etienne Dumont,
Spróbuj naszych białych win:
-
Pinot Grigio „Adagio” DOC Friuli Grave, Ca’della Scala
-
Viña Lastra Sauvignon Blanc ORGANIC 2017, Tierra de Castilla
-
Vermetino Toscana Villa Silvia 2016
-
Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec
-
Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon
-
Cava Invicto Brut Reserva
-
Greco di Tufo DOCG 2011
-
Covila 2019, Rioja DOC Blanco
-
Champagne Etienne Dumont
-
Bourgogne Chardonnay 2016 Blanc, Jean Loron