Otrzymanie wina słodkiego może nie być tak proste jak niektórym się wydaje. Oczywiście najprostszym sposobem uzyskania wina słodkiego jest oczywiście dosłodzenie go. Można do gotowego wina dodać sacharozy lub moszczu winogronowego. Są to jednak metody zabronione przez większość apelacji.
Słodycz w winie można jednak uzyskać na wiele innych sposobów. Za najszlachetniejsze metody produkcji win słodkich uznaje się takie, które dążą do zmaksymalizowania koncentracji cukru (a przy okazji również aromatów) w winogronach. Do tej grupy będą należeć wina z późnych zbiorów (late harvest), wina botrytyzowane (zarażone szlachetną pleśnią), wina lodowe (ice wine), a także te uzyskane z podsuszanych winogron (metoda appassimento).
Wina słodkie można także otrzymać poprzez wymuszenie zatrzymania fermentacji. Fermentacja może zostać zatrzymana poprzez usunięcie drożdży (po ochłodzeniu wina lub intensywnym siarkowaniu) lub dodanie alkoholu. W przypadku tej ostatniej metody otrzymujemy wina wzmacniane (inaczej nazywane winami fortyfikowanymi), np. wina likierowe czy vin doux naturelle.
Somée Grzaniec Bezalkoholowy
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwony
RODZAJ: bezalkoholowe, słodkie
Bezalkoholowy grzaniec „Winter Edition” od Somee – bezalkoholowe „grzane wino” zapewni Ci ciepło przez całą zimę. Dzięki tradycyjnym przyprawom złożonym z ziół, cynamonu, anyżu i kardamonu jest niezwykle aromatyczne i przyjemne do picia. Bezalkoholowym „grzanym winem” najlepiej delektować się po podgrzaniu w gronie najbliższych osób. W chłodne dni ten bezalkoholowy grzany poncz nie tylko rozgrzeje, ale także sprawi dużo radości.
Klusserather St. Michael Riesling Spätlese, Mosel
REGION: Mozela
KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Riesling Spätlese to wino niemieckie, białe, słodkie, produkowane w Mozeli w 100% ze szczepu Riesling. Piękny, złotożółty kolor. W smaku przyjemne i delikatne z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. Polecane jako przyjemny aperitif a także do niezbyt słodkich deserów. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Chateau Tuyttens, Sauternes 2012
REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Chateau Tuyttens, Sauternes 2012
Dornfelder Lieblich, Rheinhessen
REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie
Dornfelder Lieblich to wino niemieckie, czerwone, słodkie, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z przyjemnie wyczuwalnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Dornfelder Lieblich polecamy szczególnie do ciemnych mięs i dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.
Vin Naturellement Doux De Samos „NECTAR”, Muscat 2009
REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Samos Nectar to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Późno zebrane winogrona są suszone na słońcu w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu. Wino starzone w dębowych beczkach przez 3 lata. Piękny kolor ciemnego złota. Wspaniały, mocny aromat kwiatów, miodu, dojrzałych i suszonych owoców. Smak delikatny, jedwabisty, słodki, pozostawia na długo przyjemny posmak w ustach. Dominują owoce i miód. Najlepiej podawać w temp. 16-18 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Złoty medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco
Samos Vin Doux, Muscat 2017
REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain z zastosowaniem tej samej metody, której używa się do produkcji Porto. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 10-12 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Srebrny medal Decanter, United Kingdom
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium
Samos Vin Doux Naturel Grand Cru, Muscat 2017
REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino białe, słodkie, klasy Grand Cru, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 8-10ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco
Samos Anthemis, Muscat 2016
REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Samos Anthemis to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Starzone w beczkach przez 5 lat. Piękny, bursztynowy kolor z brązowymi refleksami. Aromat miodu, kandyzowanych owoców, karmelu, a także czekolady. W smaku słodkie, gęste, doskonale zrównoważone. Najlepiej podawać w temp. 12-14ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l
R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016
REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%
Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.
Moscato d’Asti DOCG, Giordano Vini 2013
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino białe, słodkie (108 gramów cukru na litr) pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z prowincji Asti słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Moscato. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych słodkich win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Moscato d’Asti. Ręcznie zbierane, bardzo dojrzałe winogrona są bardzo delikatnie wyciskane. Winifikacja jest przerywane, kiedy wino osiągnie 4,5 – 5% alkoholu i pozostaje ciągle znaczna ilość niesfermentowanego cukru. Taka metoda pozwala zachować wyjątkowo intensywny aromat i słodki smak nektaru. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami. Leciutkie, naturalne bąbelki, podkreślają jeszcze owocowy aromat w którym dominują dojrzałe brzoskwinie i morele z lekką nutą miodu. W smaku perliste, miękkie, delikatne, słodkie – wyczuwamy jabłka, ananasy i cytrusy. Wspaniałej klasy delikatne wino, jednocześnie łatwe do picia ( co nie zdarza się często). Najlepiej podawać w temperaturze 6-8 °C, do deserów, ale można się nim cieszyć nie tylko do posiłku.
Moscatel Ainzon, DO Campo de Borja
REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ:słodkie
Wino hiszpańskie, białe, słodkie produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja ze szczepów Muscat Aleksandryjski i Muscat Blanc à Petits Grains. Jasnożółty kolor z zielonkawymi przebłyskami oraz złotymi refleksami. Bukiet o średniowysokiej intensywności ukazuje różnorodny i złożony charakter wina. Harmonijnie łączy charakterystyczny aromat szczepu Muscat z miodem i winogronami. W ustach zgrabne i słodkie, jednak ze zrównoważoną kwasowością. Najlepsze w temperaturze 14-16°C
Lumi Dolce Primitivo Dolce IGT 2020
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie
Wino włoskie czerwone, słodkie produkowane w regionie Salento w 100% ze szczepu Primitivo. Winogrona z późnego zbioru, przeprowadzanego ręcznie. Po zbiorach owoce są zawieszane na linach w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, aby przejrzały (w celu maksymalizacji stężenia cukru w gronach). Barwa wina rubinowa z granatowymi przebłyskami. Intensywny i utrzymujący się aromat; smak harmonijny, pełny i ciepły. Zalecane serwowanie w temperaturze 20°C. Doskonałe do słodkich deserów, tart czekoladowych i konfiturowych, dojrzałych serów i suszonych owoców.
Fragolino Red Sweet MORRA
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: musujące słodkie
Połączenie czerwonego wina musującego i aromatu świeżych poziomek oraz truskawek. Słodkie, gładkie i miłe dla podniebienia, doskonałe nie tylko na ciepłe wieczory. Produkowane we Włoszech. Polecane jako aperitif z lodem lub w koktajlach, a także do deserów. Najlepsza temperatura serwowania 6-8°C.
Don Salinas 2013, Monastrell, Dulce
REGION: Alicante
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie
Wino czerwone, słodkie, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, purpurowo-czerwony kolor. Intensywny aromat – dominują dojrzałe jagody i przyprawy. W smaku przyjemne, kremowe, z jedwabistymi taninami świetnie równoważącymi słodycz wina. Doskonałe do deserów – zarówno owocowych jak i czekoladowych – oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 9-12 °C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.
Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003
REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
89 punktów Roberta Parkera
Château du Tertre 2020, Bordeaux Blanc Moelleux
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).
Azul Mujer Moscatel SWEET 2018, DO La Mancha
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Azul Mujer to wino hiszpańskie białe, słodkie z regionu La Mancha. Nazwa wina Azul Mujer oznacza z hiszpańskiego „niebieską kobietę” ze względu na kolor butelki, w jakim zamknięte jest to białe, słodkie wino. Produkowane w 100% ze szczepu Moscatel. Barwa żółtozielona, aromaty owocowe z nutami miodu, jaśminu i pomarańczy. W smaku orzeźwiające, owocowe, delikatne i słodkie. Łatwe do picia wino, doskonałe dla każdego podniebienia. Polecane w szczególności do deserów, jednak można się nim cieszyć także samodzielnie (jako aperitif). Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
Albana Dolce D.O.C.G. 2012
REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino włoskie, białe, słodkie ( ok. 80 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku słodkie, orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.