Priorat jest niewielkim regionem winiarskim położonym nieopodal Barcelony. Cechuje go gorący klimat i kamienista gleba łupkowo-kwarcowa. Słynie z wysokiej jakości potężnych, owocowych, mocno skoncentrowanych i mineralnych czerwonych win. 

Najczęściej wykorzystuje się tutaj dwa czerwone szczepy  – Garnacha (Grenache) i Carinena (Carignan), czasami w towarzystwie Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlota. Wina te mają umiarkowaną kwasowość, mocne taniny i wysoką zawartość alkoholu (zazwyczaj w okolicach 14 %).

Wina z Prioratu charakteryzuje niezwykła “skalna” mineralność, którą niektórzy eksperci wiążą z łupkową glebą regionu. Wyróżniającym aromatem jest tutaj mokry chodnik lub mokra glina, inni określają to jako zapach ziemi po deszczu (petrichor). Oczywiście w winach znajdziemy również wiele owocowych nut (najczęściej będą to śliwki, czereśnie, czarna porzeczka). Mogą także pojawić się nuty korzenne, ziołowe, anyżowe.

Z powodu górzystych terenów, zbiór winogron możliwy jest wyłącznie ręcznie, co jest jednym z powodów wysokiej ceny win z tego regionu. Kolejnym jest to, że większość producentów używa nowych beczek, które są bardzo kosztowne.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Ardevol, Priorat DOC Tinto 2009

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w regionie Priorat – ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot 20% Syrah i 10% Garnacha. Wysoko oceniane przez pisma winiarskie, takie jak jak Wine Advocate 94/100, Wine Spectator 92/100, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Produkcja roczna to 8 000 butelek. Piękny ciemnowiśniowy kolor, bardzo żywy jak na wino starzone 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat ciemnych owoców, wiśni z nutą fig i przypraw. W smaku bogate, złożone – dominują, dojrzałe jagody, a w tle lekko mineralne z leciutką nutą wanilii z beczki. Finisz bogaty i długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Potencjał starzenia – wino ewoluuje w butelce osiągając najlepszą jakość po około 4-6 latach. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Anjoli, Priorat DOC Tinto 2011

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w Priorat ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Garnacha i 50% Cabernet Sauvignon. Produkcja roczna to 13 000 butelek. Wysoko oceniane przez Wine Advocate 90/100, Wine Spectator 89/100. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, mocne i zdecydowane, z wyczuwalnymi taninami i dojrzałymi owocami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.