Cotnari to jedna z najbardziej znanych i cenionych apelacji winiarskich w Rumunii. Znajduje sięna północnym wschodzie kraju, i słynie z produkcji wyjątkowych win, które zdobyły uznanie na całym świecie. Wina Cotnari to prawdziwe skarby rumuńskiego winiarstwa, które wyróżniają się nie tylko swoją jakością, ale także unikalnym charakterem.
Unikalne warunki klimatyczne i gleby
Region Cotnari cieszy się wyjątkowymi warunkami klimatycznymi, które sprzyjają uprawie winorośli. Klimat kontynentalny z ciepłymi latami i chłodnymi zimami oraz dobrze nasłonecznione stoki tworzą idealne warunki do produkcji wysokiej jakości win. Gleby są tu zróżnicowane, dominują gleby gliniaste i wapienne, które przyczyniają się do bogactwa smaku i aromatu win.
Główne szczepy winorośli
Cotnari jest szczególnie znane z uprawy lokalnych szczepów winorośli, które nadają winom wyjątkowy charakter. Do najważniejszych szczepów należą:
- Grasă de Cotnari: To najbardziej znany i ceniony szczep w regionie. Wina produkowane z tego szczepu są słodkie, pełne owocowych aromatów i charakteryzują się wysoką zawartością cukru resztkowego. Grasă de Cotnari to prawdziwy skarb wśród win deserowych.
- Fetească Albă: Kolejny lokalny szczep, który jest często wykorzystywany do produkcji win Cotnari. Wina z Fetească Albă są delikatne, o wyrazistym bukiecie kwiatowym i owocowym.
- Tămâioasă Românească: Ten aromatyczny szczep nadaje winom intensywny, kwiatowy aromat z nutami miodu i przypraw. Wina z Tămâioasă Românească są często słodkie i pełne bogatych smaków.
Cotnari Grasa de Cotnari demidulce
REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (35-45 g cukru/l) z regionu Cotnari. Kolor złotożółty. Aromat jabłek i winogron. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron, orzechów, migdałów i miodu. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako znakomity aperitif. Świetnej klasy półsłodkie wino.
Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny
Cotnari Francusa sec
REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino rumuńskie, białe, wytrawne z regionu Cotnari. Kolor jasnożółty. Aromat i smak dojrzałych winogron – świetnie zrównoważone. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do ryb, owoców morza, białych mięs a także jako znakomity aperitif.
Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny
Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demisec
REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne
Wino rumuńskie, czerwone, półwytrawne z regionu Cotnari. Przyjemny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półwytrawny smak. Serwować w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, a także jako przyjemny aperitif. Delikatne, łatwe do pica wino.
Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny
Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demidulce
REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie
Wino rumuńskie, czerwone, półsłodkie z regionu Cotnari. Piękny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półsłodki smak. Wyjątkowe, eleganckie i doskonale wyważone. Zalecane serwowanie w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, ale także jako przyjemny aperitif.
Cotnari Eticheta Galbenă alb demidulce
REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (15-35 g cukru/litr) z regionu Cotnari. Wyprodukowane ze szczepów : Frâncuşă, Fetească albă i Tămâioasă Românească. Wraz z wiekiem wino to zmienia kolor od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Aromat orzechów włoskich, rodzynek i migdałów. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron i miodu. Serwować dobrze schłodzone do temperatury 12-14°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako przyjemny aperitif.