Wina niefiltrowane stają się coraz popularniejsze na rynku winiarskim. Niektórzy uważają, że są one bardziej naturalne ze względu na mniejszą ingerencję w proces produkcji.
Pominięcie filtracji w procesie produkcji wina może sprawić, że w końcowym produkcie będą unosić się drobne cząsteczki (głównie osad drożdżowy).
Tradycyjnie filtrację i klaryfikację stosuje się, aby wino było bardziej przejrzyste i klarowne. Natomiast nie tylko względu wizualne przemawiają za stosowaniem tego kroku. Znaczenie filtracji jest szczególnie ważne w przypadku win słodkich – osad drożdżowy mógłby wywołać drugą fermentację i zamienić je na wina musujące.
Warto zaznaczyć, że nie w każdym winie niefiltrowanym zobaczymy unoszące się cząsteczki osadu i drożdży. Wielu winiarzy czeka aż osad osiądzie na dnie zbiorników, w których zachodzi fermentacja i butelkuje wina zlewając wina znad osadu. Dzięki temu filtracja nie jest konieczna.
Istotna informacja dla wegan – na etapie filtracji i klaryfikacji w winnicach często stosuje się produkty pochodzenia zwierzęcego (np. białko jaja kurzego). Wina niefiltrowane będą zatem odpowiednie dla wegan – nawet jeśli nie posiadają specjalnego oznaczenia na etykiecie.
Grigioramato Pinot Grigio Macerato, Tesirare
REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane, EKOLOGICZNE
Grigioramato Pinot Grigio Macerato od Italo Cescon to unikalne pomarańczowe wino o miedziano-różowej barwie, które powstaje z maceracji skórek winogron. Charakteryzuje się bogatym aromatem dojrzałych owoców, suszonych moreli, skórki pomarańczy oraz ziół. Pełne, eleganckie, z subtelnymi taninami i długą mineralną końcówką, idealne do potraw śródziemnomorskich, serów dojrzewających i ryb.
Biancogrigio Pinot Grigio Integro 2019, Tesirare
REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane
Biancogrigio Pinot Grigio Integro to niefiltrowane wino włoskie, białe, wytrawne z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa na osadzie w betonowych zbiornikach przez 9 miesięcy, a następnie w butelce – kolejne 6. Barwa słomkowożółta z zielonkawym odcieniem. Aromat świeżych owoców (szczególnie jabłka i gruszki), które przeplatają się z nutami białych kwiatów, wśród których wyróżniają się lipa i jaśmin. Na podniebieniu świeże, jedwabiste, długie, świetnie zrównoważone, z doskonale zintegrowaną nutą mineralną. Wyraźny i utrzymujący się finisz. Doskonałe w połączeniu z daniami rybnymi, białym mięsem oraz z daniami wegetariańskimi.
Vignelacroix Rouge 2018, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Blason 2020, La Clape
APELACJA: AOP La Clape
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Produkowane ze szczepów Grenache 25%, Syrah 60%, Carignan 15%. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 12 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini 2020