Wyświetlanie 1–36 z 69 wyników

Luminante Susumaniello Puglia IGT 2020, Giordano Vini

nowość

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Luminante Susumaniello to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Apulii. Rubinowoczerwony kolor z mocnymi fioletowymi refleksami. W nosie nuty małych czerwonych owoców, malin i jeżyn, na podniebieniu pojawiają się nuty śliwki i czarnej porzeczki. Kończy się zrównoważonym i przyjemnie trwałym finiszem. Idealne do treściwych przystawek i dań mięsnych. Najlepiej smakuje z deską dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Grillo Sicilia DOC Biologico 2021

nowość

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Grillo Sicilia Biologico to wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Sycylii. Jasny żółty kolor ze złotymi refleksami.  Świeże, intensywne i pełne – typowe sycylijskie białe wino. Posiada certyfikat ekologiczny Dopuszczalne normy siarczynów są również niższe niż dla win tradycyjnych. Łączy w sobie aksamitną miękkość w tle z wyraźną nutą świeżości, co czyni go idealnym od aperitifu po ulubione dania główne z ryb.

Bardolino DOC 2022, Giordano Vini

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Purpurowoczerwony kolor. Wytrawna czerwień z przyjemną mineralnością, którą nadają mu wapienne gleby z widokiem na jezioro Garda.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich.

Champagne L’Hoste Brut Origin

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Szampan biały, wytrawny, produkowany i butelkowany w Szampanii (Francja) ze szczepów Chardonnay (70%) i Pinot Noir (30%). Szampan łączy delikatność Chardonnay z owocowymi aromatami Pinot Noir. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy.

Pecorino Spumante Popi Brut

nowość


KRAJ
: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Pecorino Spumante Popi to wytrawne wino musujące produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje w 100% ze szczepu Pecorino. Przejrzysty słomkowożółty kolor z niuansami przechodzącymi w złoto. Drobne i utrzymujące się bąbelki. Intensywny aromat kwiatów, egzotycznych owoców (m.in. ananasa i papai) oraz nuta skórki chleba. Doskonałe do dań z ryb oraz do serów,  a także jako przyjemny aperitif. Zalecamy podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.

Cannonau di Sardegna DOC, Giordano Vini

nowość

REGION: Sardynia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Cannonau di Sardegna to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sardynii w 100% ze szczepu Cannonau.  Z pewnością najważniejsze i najbardziej znane czerwone wino Sardynii, które doskonale oddaje śródziemnomorski charakter wyspy: to Cannonau (zwane też Grenache). W tym regionie wyraża się to unikalnymi i łatwo rozpoznawalnymi cechami organoleptycznymi. Idealne do łączenia z bardziej dojrzałymi serami i typowymi lokalnymi potrawami, ale nie tylko. Jest to wino energiczne, ciepłe i pełne, ze znaczną zawartością alkoholu i dobrymi taninami. W kieliszku wyczuwalne są wszystkie zapachy i aromaty śródziemnomorskiej makii, z nutą przypraw i bardzo wyraźną nutą balsamiczną. W smaku wytrawne i utrzymujące się. Najlepsze w temperaturze 16° do sardyńskiego Pecorino i innych dojrzałych serów, pikantnych tradycyjnych dań mięsnych, takich jak wieprzowina, koźlę czy jagnięcina.

Teroldego IGT Vigneti delle Dolomiti

nowość

REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Teroldego Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (TrentinoAlto Adige) w 100% ze szczepu Teroldego. Jego nazwa pochodzi od „Tiroler” i „Gold”, czyli Złoto Tyrolu, a samo to już wiele mówi o jego cennym kalibrze. W winie udało się połączyć intensywność i miękkość ze strukturą, którą mogą mieć tylko górskie czerwienie. Prawdziwy Tyrolski charakter. W smaku bardzo zrównoważone: soczysta czerwień, bardzo łatwa do picia, z wyraźnymi nutami mineralnymi. Wino stworzone dla tych, którzy kochają eleganckie smaki. Zalecana temperatura serwowania to 16-18°C. Polecane szczególnie do dań głównych z czerwonego mięsa, ale warto spróbować także z daniami na bazie sosu pomidorowego a także w towarzystwie półmiska dojrzałych serów.

Barbera d’Alba Superiore DOC Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Barbera d’Alba Superiore to wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera. Starzone 24 miesiące w dużych beczkach dębowych. Ma głęboki czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Przyjemny aromat z nutami czerwonych owoców (zwłaszcza śliwek i czereśni). Pełne ciała, dobrze zbalansowane, eleganckie i aromatyczne. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do czerwonych mięs, salami, makaronu z sosem mięsnym, risotto oraz serów. Najlepsze w temperaturze 18°C-20°C. Barbera d’Alba Superiore to potężne wino z dobrym potencjałem starzenia.

Dornfelder Lieblich, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie

Dornfelder Lieblich to wino niemieckie, czerwone, słodkie, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z  przyjemnie wyczuwalnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Dornfelder Lieblich polecamy szczególnie do ciemnych mięs i dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

Villa Teresa Still Rose 2020 (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne, EKOLOGICZNE

Villa Teresa Rose to wino różowe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr), ekologiczne produkowane i butelkowane w północnych Włoszech (prowincja Treviso, wzdłuż brzegów rzeki Piave) przez Vini Tonon. Powstaje z winogron Raboso i Merlot bez sztucznych nawozów i pestycydów. Moszcz bardzo szybko oddziela się od skórek, aby uzyskać jasny różowy kolor oraz poprawić świeżość i aromat. Piękny, delikatny różowy kolor. Elegancki i subtelny owocowy zapach z nutami poziomki. Świeże, ze zrównoważoną kwasowością na podniebieniu. Świetne do serów, ryb i pizzy, jako aperitif i między posiłkami.  Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Dornfelder Halbrtocken, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Dornfelder Halbrtocken to wino niemieckie, czerwone, półwytrawne, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z dyskretnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Polecane do mięs w sosie oraz dobrych serów. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.

Valpolicella „Allegretto” DOC, Ca’della Scala

REGION: DOC Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone z regionu Valpolicella (Veneto). Produkowane ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Starzone 8 miesięcy w zbiornikach i dużych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Aromat intensywny, głównie czerwonych owoców, z lekką nutą przypraw. W smaku wytrawne, harmonijne i gładkie. Doskonałe do wędlin, makaronów z sosem mięsnym lub grzybowym, a także do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze około 18-20°C.

ZERO Non Alcoholic Still White Wine

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE

Wino bezalkoholowe, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Verdejo. Po przeprowadzeniu tradycyjnej fermentacji, alkohol jest oddzielany od wina przy użyciu technologii wirujących stożków. Końcowy produkt zawiera 0,0% alkoholu, a smak i aromaty tradycyjnego wina zostają zachowane. Barwa żółta z z zielonymi przebłyskami o umiarkowanej intensywności. Przepiękny aromat zielonych jabłek z nutami cytrusowymi. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce. Przyjemne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Pasuje doskonale do wszystkich rodzajów ryb i owoców morza, warzyw i miękkich serów. Najlepsze w temperaturze 6º-8ºC.
Zawartość alkoholu: 0,0%

Vino Bianco Frizzante Metico “VECJA VIGNA” JEROBOAM

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino włoskie musujące, półwytrawne o pojemności 3 litrów. Produkowane w Veneto ze szczepów Chardonnay i Verduzzo. Słomkowożółty kolor, utrzymujące się bąbelki, wino owocowe i aromatyczne z odpowiednią kwasowością. Wyczuwalne przede wszystkim aromaty miodu i kwiatów. Doskonałe jako aperitif, a także do lekkich dań rybnych. Temperatura serwowania: 6-8°C

Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

Villa Silvia, Trebbiano IGT Toscana 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Toskanii . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Trebbiano. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, dosyć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

Villa Martino Bianco

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Cortese, Favorita, Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor. Aromat owocowo-roślinny, świeży i przyjemny. W smaku odświeżające, delikatne i owocowe. Proste, łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

Vermetino Toscana Villa Silvia 2016

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne wyprodukowane w Toskanii w 100% ze szczepu Vermentino. Świeży jabłkowy aromat i kremowa tekstura sprawiają, że wino pasuje idealnie do ryb, białych mięs oraz dań wegetariańskich. Można podawać także jako przyjemny aperitif. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 10°C.

Trebbiano d’Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Tosco Alto Mendoza Red

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne. Produkowane ze szczepów Bonarda, Tempranillo, Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem dojrzałych owoców – głównie malin, jeżyn, czerwonych porzeczek. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Taurasi DOCG, Melody Line 2006

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso – jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Roero Arneis D.O.C.G Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Arneis. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowożółty kolor. Subtelny aromat owoców egzotycznych i kwiatów akacji. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy, potraw z ryżu i makronów, potraw wegetariańskich oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Piemonte DOC Barbera Villa Martino 2011

.REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat zdecydowanie owocowy. Smak pełny i elegancki. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 16-20°C.

Pecc’oro Villa Teresa Frizzante Bio

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogrona uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

Orvieto Classico 2011 Cantina Cerquetta

REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, prowincji Terni na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Trebbiano Toscano, 30% Verdello, 20% Canaiolo Bianco i Malvasia Toscana. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu w którym wyczuwamy migdały. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Ocean Bay California White

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino amerykańskie, białe, wytrawne. Produkowane w Kalifornii. Wyprodukowane ze szczepów Colombard, Chardonnay, Chenin Blanc. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak melon i gruszki. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć jednak nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

Ocean Bay California Red

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Złożony aromat, głownie dymu, czekolady, jeżyn, dojrzałych śliwek, z dodatkiem fig, tytoniu. Smak bogaty, finisz długi. Typowe amerykańskie wino, przyjemne i łatwe do picia. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Lanson Demi-Sec 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

Butelka 375 ml

Lanson Demi-Sec

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

Lanson Black Label Magnum

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.