Wyświetlanie 49–96 z 148 wyników

Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2018, Supertoskan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia w 100% ze szczepu Sangiovese. Tzw. Supertoskan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską. Wino starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych oraz aksamitnych tanin. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

Tonon Sauvignon D.O.T. Grave del Friuli 2010

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Friuli-Wenecja Julijska. Słomiano-żółty kolor, typowy bukiet przypraw tak jak pieprz, papryka, szałwia i delikatne nuty mięty. Wino świeże i orzeźwiające, dobrze wyważone. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wędlin, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, białych mięs oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Tonon Pinot Grigio D.O.C. Piave 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3,8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Tonon Merlot D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 3,5 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Tonon Cabernet Franc D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 4 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat z przyjemną równowagą zapachu ziół i owoców leśnych. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Szczególnie polecane do mięs białych i ciemnych, zwłaszcza pieczo- nych oraz do twardych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Taurasi DOCG, Melody Line 2006

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Syrah Terre Siciliane „Sole di Sicilia” 2018, Giordano Vini

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Syrah. Kolor czerwony z odcieniami fioletu; intensywny i trwały zapach dojrzałych owoców; Wino pełne, o bogatym smaku, z wyraźnymi nutami jeżyn. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Zawartość alkoholu: 14%

Spumante Rosé Extra Dry Millesimato 2018, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie musujące, różowe, półwytrawne. Eleganckie i intensywne wino o jasnoróżowej barwie, aromacie świeżych owoców z nutą różowego grejpfruta, malin, porzeczki i głogu. Małe i utrzymujące się bąbelki tworzą wino idealne na apertif. Można się nim cieszyć także w towarzystwie przekąsek, ryb i owoców morza. Najlepsze schłodzone do temperatury 6-8°C.
Zawartość alkoholu: 12%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended

Soave Superiore DOCG Monte San Piero 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ ponad 300 m n.p.m. Oznaczone najwyższą możliwą włoską klasyfikacją DOCG. Fermentowane w beczkach z dębu francuskiego. Intensywnie żółty kolor ze złotymi refleksami, Wspaniały, złożony bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe owoce egzotyczne, takie jak grejpfruty, liczi, migdały. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, świetnie koresponduje z aromatem. Wspaniałej klasy wino. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z grzybów, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, dziczyzny i wytrawnych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

NAGRODY:
„4 Grappoli” przez Guida Duemilavini 2014
88 punktów Wine Spectator

Soave DOC, Giordano Vini 2013

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z prowincji Werona i z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Giordano Vini Spa w 100% ze szczepu Garganega. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Dosyć potężne wino, ale jednocześnie miękkie, świeże i orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Soave DOC Colli Scaligeri 2012, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ na wysokości od 150 m do 300 m n.p.m. Nazwa pochodzi od rodu magnackego Scaligeri, który panował w Weronie przez sto dwadzieścia pięć lat, od 1262 do 1387 r. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe jasne owoce. Wyczuwamy też aromat migdałów, nuty mineralne i kwiatowe – zwłaszcza akacji. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, wytrawne, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, z warzywami, z ostrygami oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia

NAGRODY:
Złoty medal na konkursie “Berliner Wine Trophy”
* 88 punktów Wine Spectator

Sicily Bianco IGT 2016 Terre Siciliane

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Sycylii. Jasny żółty kolor ze złotymi refleksami, bogaty aromat z nutami brzoskwini i moreli, kwiat cytrusowy, wyczuwalna również szałwia i mięta. Smak głęboki, ale zrównoważony, z żywą kwasowością, która w finale przeradza się gamę aromatycznych ziół. Wino w idealnym momencie do picia, można je łączyć ze wszystkimi rodzajami przystawek, ryb i białych mięs. Doskonałe o każdej porze dnia schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Zawartość alkoholu: 12%

Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

Sansovino Tier 1 Sauvignon Blanc, IGT Veneto 2020

REGION:Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Sansovino Tier 1 Merlot, IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sangiovese Superiore DOC 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C

Sangiovese Pulgia IGT 2016 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

Rosso Puglia Organic 2018

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Apulia jako kupaż apulskich szczepów winogron. Wino wytwarzane jest wyłącznie z certyfikowanych i wyselekcjonowanych ekologicznych winogron uprawianych na gliniastej i wapiennej glebie Apulii. Morze i postrzępiona linia brzegowa znajdują się w niedalekiej odległości od winnic, w połączeniu z doskonałym nasłonecznienie terenu dają idealne warunki do dojrzewania winogron. Morska bryza przyczynia się do twardnienia skórki, w której skoncentrowane są najważniejsze dla wina aromaty. Ręczny zbiór winogron pod koniec października, winifikacja w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze – tak, by utrzymać całą charakterystykę organoleptyczną użytych szczepów. Głęboki, ciemnoczerwony kolor, intensywny aromat dojrzałych owoców (zwłaszcza jeżyn, malin i jagód). W smaku pełne ciała z wyczuwalną gorzką czekoladą w finiszu. Idealne do wyrazistych dań, czerwonego mięsa i dziczyzny, młodego i dojrzałego salami. Temperatura serwowania: 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
93 Points – Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani – Luca Maroni SILVER MEDAL at the 2015 Berliner WeinConcours Amphore 2018: Médaille d’orInternational Wine Challenge 2018 UK : Médaille de bronze Trophy SILVER

Rosso di Montalcino D.O.C. 2009 Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem przez kolejne 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet świeżych owoców. W smaku świeże, ciepłe, pełne, miękkie. Polecane do wszystkich typów dań, ale niezbyt ciężkich, takich jak makarony z mięsnym sosem, drób, grzyby i trufle, cielęcina, wieprzowina. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso – jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Romagna Albana Spumante Dolce 2011

REGION: Emilia – Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące słodkie

Wino włoskie, białe, musujące, słodkie ( ok. 85 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Część winogron przechodzi proces tzw. „passito” tzn, suszenia ich przed fermentacją. Starzone przez minimum 6 miesięcy. Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny i bardzo trwały owocowy bukiet. W ustach wyczuwalna przyjemna słodycz, o smaku intensywnie owocowym. Najwyższej klasy słodkie wino musujące. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 6-8 °C.

Roero Arneis D.O.C.G Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Arneis. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowożółty kolor. Subtelny aromat owoców egzotycznych i kwiatów akacji. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy, potraw z ryżu i makronów, potraw wegetariańskich oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Prosecco Magnum Frizzante DOC Corda 1,5 L

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino włoskie białe, musujące, półwytrawne o pojemności 1,5 litra. Produkowane w Treviso (Veneto) w 100% ze szczepu Glera. Barwa jasna, słomkowożółta. Wino o aromacie owocowym z delikatnymi nutami miodu, kwiatów i dzikich jabłek. Idealne jako aperitif, można także podawać z przystawkami i delikatnymi daniami rybnymi. Temperatura serwowania: 6‐8°C

Primitivo Puglia Organic Auramadre 2019

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, organiczne (tzn. produkowane bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów), wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Auramadre w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnym czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Primitivo di Salento IGT Principe Moro 2018

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Salento w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnie rubinowy kolor, wyraźny aromat owoców i przypraw. W smaku pełne i bogate, z dobrą strukturą i przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze około 17°C. Doskonałe do wszystkich potraw, szczególnie do mięs i serów.

Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%

NAGRODY:

Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal

“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni

Primitivo di Manduria DOC „Collection”, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjątkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanilii, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu – który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z bogatymi i mięsnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak grillowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Primitivo del Salento, Torre Bianca 2018

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C Wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

NAGRODY:

„Best value white wine” Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

Pinot Grigio IGT 2017, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z regionu Veneto. Zbiór ręczny. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez 4 miesiące w kadziach z dębowych, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki i subtelny bukiet z typową dla tego szczepu nutą gruszek. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Wino to ukazuje wszystkie zalety szczepu Pinot Grigio. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C.

Pinot Grigio Biologico Villa Teresa DOC delle Venezie 2021

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych ani herbicydów. Słomianożółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, pokazuje że wino biologiczne też może być świetnej klasy. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

NAGRODY:
“COMMENDED” medal na DECANTER WORLD WINE AWARDS 2013.
Decanter World Wine Awards jest jednym z najważniejszych konkursów win na świecie. Wyjątkowo rygorystyczne procesy oceniania doprowadziły Decanter World Wine Awards do pozycji jednego z najbardziej autorytatywnych źródeł rekomendacji dla miłośników wina. W tym roku 219 sędziów z całego świata oceniało 14362 win z 52 krajów. Jury – panel ekspertów – składał się z 75 Mistrzów Wina (Masters of Wine) i 13 Mistrzów Sommelierów (Master Sommeliers).

Piemonte DOC Barbera Villa Martino 2011

.REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat zdecydowanie owocowy. Smak pełny i elegancki. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 16-20°C.

Piemonte Chardonnay D.O.C. Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – owocowy, świeży i przyjemny, z dominacją zapachu jabłek. W smaku przyjemnie wytrawne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Pecc’oro Villa Teresa Frizzante Bio

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogrona uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

Orvieto Classico 2011 Cantina Cerquetta

REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, prowincji Terni na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Trebbiano Toscano, 30% Verdello, 20% Canaiolo Bianco i Malvasia Toscana. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu w którym wyczuwamy migdały. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Orvieto Clasicco Villa Sylvia 2010

REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, z prowincji Terni położonej na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori SNC w 100% ze szczepu Grechetto. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

Nero d’Avola Terre Siciliane „Eventus” 2015

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d’Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico – Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico – Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards

Negroamaro Salento Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

Nebbiolo d’Alba, Terre Del Barolo 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Nebbiolo d’Alba D.O.C. Villa Martino 2014

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. Ma intensywny rubinowoczerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowoczerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych), ale także do pizzy, makaronów oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Muller Thurgau Il Tralcetto IGT Delle Venezie 2017, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Muller Thurgau. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Świeży i delikatny aromat – początkowo kwiatów brzoskwini, dzikiej róży, szałwii, kwiatu dzikiego bzu, a następnie owoców kandyzowanych, melona i brzoskwini. W smaku bogate i wyrafinowane, aromatyczne, dobrze zbalansowane i harmonijne. Doskonały finisz. Polecane jako aperitif a także jako idealne uzupełnienie dań z grillowanych skorupiaków lub risotto ze szparagami. Najlepsze schłodzone do temperatury 8°C.

Moscato d’Asti DOCG, Giordano Vini 2013

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, słodkie (108 gramów cukru na litr) pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z prowincji Asti słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Moscato. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych słodkich win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Moscato d’Asti. Ręcznie zbierane, bardzo dojrzałe winogrona są bardzo delikatnie wyciskane. Winifikacja jest przerywane, kiedy wino osiągnie 4,5 – 5% alkoholu i pozostaje ciągle znaczna ilość niesfermentowanego cukru. Taka metoda pozwala zachować wyjątkowo intensywny aromat i słodki smak nektaru. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami. Leciutkie, naturalne bąbelki, podkreślają jeszcze owocowy aromat w którym dominują dojrzałe brzoskwinie i morele z lekką nutą miodu. W smaku perliste, miękkie, delikatne, słodkie – wyczuwamy jabłka, ananasy i cytrusy. Wspaniałej klasy delikatne wino, jednocześnie łatwe do picia ( co nie zdarza się często). Najlepiej podawać w temperaturze 6-8 °C, do deserów, ale można się nim cieszyć nie tylko do posiłku.

Morellino Di Scansano DOC 2006*

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania, z okolic Grosseto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 6 miesięcy. Najsłynniejsze wino włoskie. Piękny rubinowoczerwony kolor. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C. *ostatnie butelki – rabat 10%

Montepulciano d’Abruzzo Riserva Castel Verdino DOC 2012

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzja. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano. Starzone w beczkach dębowych przez 15 miesięcy i potem przez 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnoczerwony kolor. Cudowny, intensywny aromat dojrzałych śliwek, jagód, z wyczuwalną nutą czekolady i tytoniu. Pełne ciała, mocne, eleganckie i długie w smaku. Taniny słodkie i aksamitne. Świetnej klasy wino. Doskonałe ciemnych mięs, dziczyzny, potraw z grzybami, dojrzałych serów a także do ciast i ciemnej czekolady. Najlepsze w temperaturze 18°C.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Altopiano 2018

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzji, z prowincji Chieti. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano d’Abruzzo przez Cantina Tollo.
Rafinowane w stalowych kadziach przez 4 miesiące. Intensywny ciemnoczerwony kolor. Aromat przyjemny i delikatny – czerwonych owoców, fiołków, z leciutką nutą przypraw. Smak wytrawny i łagodny, z delikatnymi taninami. Doskonałe do mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.