Wyświetlanie 49–52 z 52 wyników

Cabernet Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Cabernet Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto przez Italo Cescon w 70% ze szczepu Cabernet Sauvignon i 30% Cabernet Franc. Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowej beczce i 12 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Wyrazisty i złożony bukiet z wyczuwalnymi nutami owoców, ziół i delikatnie pikantnym akcentem. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Nuty dębowe doskonale zbalansowane z żywą świeżością wina. Najlepsze do pieczonych czerwonych mięs, delikatnego drobiu, dziczyzny i twardych serów dojrzewających. Idealne w temperaturze 18-20°C.

Bardolino DOC 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny – głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

Amarone della Valpolicella DOCG, Giordano Vini

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w apelacji DOCG Valpolcella. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych jakościowych win włoskich. Złożone, ale nie trudne do picia, początkowo dojrzewa w drewnie, następnie w butelkach by osiągnąć pełną dojrzałość. Jedna z obowiązkowych pozycji w piwniczce prawdziwego miłośnika win. Wino jest głęboko ciemnoczerwone i pełne.W aromacie ciepłe, bogate i zachęcające: dojrzałe czerwone owoce są elementem przewodnim niezwykle złożonego bukietu. Na podniebieniu utrzymuje niezwykłą harmonię między delikatnością a ekspresyjną mocą. Idealne do dań mięsnych, dziczyzny i przyprawionych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 15%

Amarone della Valpolicella Classico DOC 2015, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Czerwone, wytrawne (mimo zawartości 7,2 g cukru/l), produkowane w Veneto. Winogrona pochodzą z najlepszych winnic znajdujących się regionie Valpolicella na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy następuje w październiku, a następnie do stycznia winogrona suszy się w winnicy na specjalnych matach, co powoduje znaczne zmniejszenie – około 40% ilości produkowanego wina i olbrzymia poprawę jego jakości. Produkowane w ze szczepów: 60% Corvina gentile, 5% Molinara 20% Rondinella, 15% Corvinone. Przepiękny rubinowy kolor. Aromat złożony i elegancki – głównie dojrzałych owoców, dymu oraz wanilii. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i nutą dymu. Zaskakująca łagodność tego wina, to efekt dodatkowego 24-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Znakomitej klasy wino. Doskonale nadaje się do gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Potencjał starzenia – nadaje się do przechowywanie do 10 lat. Otwarcie butelki na kilka godzin przed spożyciem pozwala mu się w pełni otworzyć i zdecydowanie poprawia jego smak i bukiet.