Prosecco Magnum Frizzante DOC Corda 1,5 L
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Wino włoskie białe, musujące, półwytrawne o pojemności 1,5 litra. Produkowane w Treviso (Veneto) w 100% ze szczepu Glera. Barwa jasna, słomkowożółta. Wino o aromacie owocowym z delikatnymi nutami miodu, kwiatów i dzikich jabłek. Idealne jako aperitif, można także podawać z przystawkami i delikatnymi daniami rybnymi. Temperatura serwowania: 6‐8°C
Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini
ponownie w ofercie
REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%
NAGRODY:
Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal
“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni
Primitivo di Manduria DOC „Collection”, Giordano Vini
ponownie w ofercie
REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjątkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanilii, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu – który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z bogatymi i mięsnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak grillowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.Zawartość alkoholu: 14,5%
Primitivo del Salento, Torre Bianca 2018
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.
Pinot Gris 2011 Réserve Demi-Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Kolor jasnożółty. Aromat świeży, ale i złożony. Wyczuwalne gruszki i świeże morele oraz dym. W smaku przyjemne, półwytrawne, koniec długi i elegancki z posmakiem dymu, moreli i karmelu harmonizuje z aromatem aromatem. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, białych mięs (zwłaszcza drobiu) i niektórych serów oraz jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon
REGION: DOC Friuli Grave
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C Wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.
NAGRODY:
„Best value white wine” Decanter Magazine 2008
Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018
Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018
Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019
Pinot Grigio IGT 2017, Tenuta Valleselle
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne z regionu Veneto. Zbiór ręczny. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez 4 miesiące w kadziach z dębowych, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki i subtelny bukiet z typową dla tego szczepu nutą gruszek. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Wino to ukazuje wszystkie zalety szczepu Pinot Grigio. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C.
Pinot Grigio Biologico Villa Teresa DOC delle Venezie 2021
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE
Wino białe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych ani herbicydów. Słomianożółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, pokazuje że wino biologiczne też może być świetnej klasy. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
NAGRODY:
“COMMENDED” medal na DECANTER WORLD WINE AWARDS 2013.
Decanter World Wine Awards jest jednym z najważniejszych konkursów win na świecie. Wyjątkowo rygorystyczne procesy oceniania doprowadziły Decanter World Wine Awards do pozycji jednego z najbardziej autorytatywnych źródeł rekomendacji dla miłośników wina. W tym roku 219 sędziów z całego świata oceniało 14362 win z 52 krajów. Jury – panel ekspertów – składał się z 75 Mistrzów Wina (Masters of Wine) i 13 Mistrzów Sommelierów (Master Sommeliers).
Piemonte Chardonnay D.O.C. Villa Martino 2011
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – owocowy, świeży i przyjemny, z dominacją zapachu jabłek. W smaku przyjemnie wytrawne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.
Pecc’oro Villa Teresa Frizzante Bio
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE
Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogrona uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym
Parchemin Oaked CDR Villages 2006
REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.
Pagos De Labarca 2004, Rioja DOC Tinto Gran Reserva
REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesta w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 30 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 36 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców, świetnie zrównoważony przez zapach dębu, skóry i wanilii, a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku aromatyczne, świetnie wyważone. Świetnej jakości najsłynniejsze wino hiszpańskie, najwyższej klasy Gran Reserva. Szczególnie polecane mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Orvieto Classico 2011 Cantina Cerquetta
REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, prowincji Terni na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Trebbiano Toscano, 30% Verdello, 20% Canaiolo Bianco i Malvasia Toscana. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu w którym wyczuwamy migdały. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.
Orvieto Clasicco Villa Sylvia 2010
REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, z prowincji Terni położonej na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori SNC w 100% ze szczepu Grechetto. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.
Oriental White Sparkling Medium Dry
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Wino hiszpańskie, musujące, białe, półwytrawne (30 g cukru/litr) produkowane w rejonie La Mancha w 20% ze szczepu Moscatel i 80% Airén. Delikatne, świeże, przyjemne – od półsłodkiego początku po aromatyczny finisz. Idealne jako aperitif, ale też do ciast, herbatników, dań słodko-kwaśnych oraz niektórych rodzajów ryb i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do 5-7ºC.
Ocean Bay California White
REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino amerykańskie, białe, wytrawne. Produkowane w Kalifornii. Wyprodukowane ze szczepów Colombard, Chardonnay, Chenin Blanc. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak melon i gruszki. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć jednak nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.
Ocean Bay California Red
REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Złożony aromat, głownie dymu, czekolady, jeżyn, dojrzałych śliwek, z dodatkiem fig, tytoniu. Smak bogaty, finisz długi. Typowe amerykańskie wino, przyjemne i łatwe do picia. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.
Ocean Bay California Chardonnay 2019
REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino, białe, wytrawne. Pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak liczi, melon oraz zapach świeżo skoszonej trawy. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.
Ocean Bay California Cabernet Sauvignon 2013
REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane W 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Złożony aromat, głównie dymu, czekolady, jeżyn, dojrzałych śliwek, z dodatkiem fig, tytoniu. Smak bogaty, finisz długi. Typowe amerykańskie wino, przyjemne i łatwe do picia. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.
Nero d’Avola Terre Siciliane „Eventus” 2015
REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d’Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %
NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico – Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico – Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards
Negroamaro Salento Giordano Vini 2012
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.
Nebbiolo d’Alba D.O.C. Villa Martino 2014
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. Ma intensywny rubinowoczerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowoczerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych), ale także do pizzy, makaronów oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.
Muller Thurgau Il Tralcetto IGT Delle Venezie 2017, Italo Cescon
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Muller Thurgau. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Świeży i delikatny aromat – początkowo kwiatów brzoskwini, dzikiej róży, szałwii, kwiatu dzikiego bzu, a następnie owoców kandyzowanych, melona i brzoskwini. W smaku bogate i wyrafinowane, aromatyczne, dobrze zbalansowane i harmonijne. Doskonały finisz. Polecane jako aperitif a także jako idealne uzupełnienie dań z grillowanych skorupiaków lub risotto ze szparagami. Najlepsze schłodzone do temperatury 8°C.
Moscato d’Asti DOCG, Giordano Vini 2013
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino białe, słodkie (108 gramów cukru na litr) pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z prowincji Asti słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Moscato. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych słodkich win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Moscato d’Asti. Ręcznie zbierane, bardzo dojrzałe winogrona są bardzo delikatnie wyciskane. Winifikacja jest przerywane, kiedy wino osiągnie 4,5 – 5% alkoholu i pozostaje ciągle znaczna ilość niesfermentowanego cukru. Taka metoda pozwala zachować wyjątkowo intensywny aromat i słodki smak nektaru. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami. Leciutkie, naturalne bąbelki, podkreślają jeszcze owocowy aromat w którym dominują dojrzałe brzoskwinie i morele z lekką nutą miodu. W smaku perliste, miękkie, delikatne, słodkie – wyczuwamy jabłka, ananasy i cytrusy. Wspaniałej klasy delikatne wino, jednocześnie łatwe do picia ( co nie zdarza się często). Najlepiej podawać w temperaturze 6-8 °C, do deserów, ale można się nim cieszyć nie tylko do posiłku.
Moscatel Ainzon, DO Campo de Borja
REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ:słodkie
Wino hiszpańskie, białe, słodkie produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja ze szczepów Muscat Aleksandryjski i Muscat Blanc à Petits Grains. Jasnożółty kolor z zielonkawymi przebłyskami oraz złotymi refleksami. Bukiet o średniowysokiej intensywności ukazuje różnorodny i złożony charakter wina. Harmonijnie łączy charakterystyczny aromat szczepu Muscat z miodem i winogronami. W ustach zgrabne i słodkie, jednak ze zrównoważoną kwasowością. Najlepsze w temperaturze 14-16°C
Morellino Di Scansano DOC 2006*
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania, z okolic Grosseto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 6 miesięcy. Najsłynniejsze wino włoskie. Piękny rubinowoczerwony kolor. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C. *ostatnie butelki – rabat 10%
Montepulciano d’Abruzzo DOC 2018, Francesco I
REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzji. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano przez Cesare Salvadori NC. Starzone w beczkach dębowych przez sześć miesięcy. Intensywny ciemnoczerwony kolor. Aromat przyjemny i delikatny. Smak wytrawny i łagodny z delikatnymi taninami. Doskonałe do mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 18 stopni.
Merlot Veneto IGP 2021 MAGNUM
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne, produkowane w Veneto (Provincia di Treviso) w 100% ze szczepu Merlot. Rubinowoczerwony kolor, intensywny aromat winny z nutami malin i przypraw. Doskonałe do bogatych dań takich jak risotto mięsne ravioli, salami, potrawki mięsne, dania z pieczonych białych i czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Merlot Il Tralcetto IGT Veneto 2017, Italo Cescon
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto w 100% ze szczepu Merlot. Starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy, a następnie jeszcze 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, z wyraźnym owocem i przyprawami. W smaku ciepłe i bogate, wytrawne, pełne ciała. Długi finisz. Najlepiej podawać z pieczonym lekkim mięsem i drobiem. Serwować w temperaturze 18-20°C.
Merlot Biologico Villa Teresa IGP Veneto 2021
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych, ani herbicydów. Ciemny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Luzon Roble DO Jumilla 2015
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców oraz słodkich przypraw i nuta dymu pochodzące od dębu amerykańskiego. W smaku bogate, intensywne, świeże, z dojrzałymi i słodkimi taninami, dymem i nutą dębową. Doskonałe do wszystkich mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych, potraw z ryżu oraz średnio dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 10 lat).
Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Wino odpowiednie dla wegan.
NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar 2016.
Luce Frescobaldi 2018, Supertuscan
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania – tzw. Supertoskan (Super Tuscan). Doskonały rocznik jednego z najlepszych win na świecie. Powstało dzięki współpracy dwóch słynnych rodzin winiarskich Frescobaldi i Mondavi. To pierwsze wino w Montalcino (miejscu słynnym do tej pory z Brunello produkowanego w 100% z Sangiovese) powstałe z kombinacji szczepów Sangiovese 45% i Merlot 55%. Struktura i elegancja Sangiovese oraz krągłość i delikatność Merlot dają razem ten cudowny produkt. Winogrona do produkcji tego wina pochodzą z najwyżej położonych winnic w całej Toskanii. Starzone w beczkach dębowych przez minimum 24 miesiące, a potem przez kolejne 12 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, tak ciemny, że prawie nieprzezroczysty. W nosie początkowo pojawia się cudowny i czysty aromat świeżych, dojrzałych owoców takich jak ciemne wiśnie i jeżyny, które powoli rozwija się w aromaty balsamu i ziół z leciutką, charakterystyczną waniliową nutą. w finale pojawiają się nuty garbników i przypraw. W smaku lekko garbnikowe, ciepłe, pełne, miękkie i aksamitne. To wspaniałe wino, jak rzadko które, daje poczucie idealnej harmonii. Doskonałe do czerwonego mięsa, dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Loron Cotes Du Rhone 2015
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.
Loron Chateauneuf Du Pape 2016
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.
Les Terres Rouge, Macon Rouge 2012
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepu Gamay z dodatkiem soku z białych winogron. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głownie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, wino łatwe do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.
Les Portes De Bordeaux 2011
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.
Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.
Latour De France 2004
REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.
Lanson Noble Cuvee Rose
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne
Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.
Lanson Demi-Sec 375 ml
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.
Butelka 375 ml
Lanson Demi-Sec
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.
Lanson Black Label Mathusalem 6 l
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
6 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezent na specjalne okazje.
Lanson Black Label Magnum
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.
Lanson Black Label Jeroboam 3 l
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
3 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezent na specjalne okazje.
Lanson Black Label 375 ml
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.
Lanson Black Label 200 ml
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.
Lanson Black Label
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.
La Llave Roja 2011
REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012
Kunsági Kövidinka
REGION: Kunsag
KRAJ: Węgry
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino węgierskie białe, wytrawne z regionu Kunság. Wyprodukowane w 100% z lokalnego szczepu Kövidinka. Charakterystyczny, delikatny zapach z nutą kwiatową. Łagodny smak z lekką kwasowością, bardzo odświeżające, gładkie, młode wino. Szczególnie polecane do pikantnych potraw lub grillowanych białych mięs, najlepiej w temperaturze 10-12°C.
Jack Duggan Shiraz South Australia 2019
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Shiraz. Piękny, intensywny purpurowo-ciemnoczerwony kolor, głęboki, owocowo-przyprawowy aromat. W smaku pełne ciała, wygrzane, z charakterystyczną dla Shiraz dominacją czarnego pieprzu i przypraw. Doskonałe do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, zwłaszcza wołowiny. Z drobiu najlepiej towarzyszy potrawom z indyka i kaczki, ale polecane też do potraw z grzybami oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Jack Duggan Sauvignon Blanc South Australia 2017
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Kolor słomkowożółty z zielonymi refleksami. Aromat świeży, owocowo-roślinny. Wyczuwalny zapach zwłaszcza świeżo skoszonej trawy, ziół, dojrzałych gruszek oraz owoców tropikalnych, np. passiflory, liczi. Te same owoce odnajdujemy również w smaku. Przyjemne, delikatne, bardzo odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane także jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC.
Jack Duggan Chardonnay South Australia 2018
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, wyczuwalne owoce – dominują limonki, melony, zielone jabłka. Smak pełny, bogaty – głównie egzotycznych owoców, ale można też znaleźć lekkie nuty mineralne typowe dla Chardonnay. Finisz długi i przyjemny, lekko dębowy, Przyjemne, aromatycznie, odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.
Jack Duggan Cabernet Sauvignon South Australia 2016
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Kolor ciemnoczerwony, z odcieniem purpury. Aromat czarnej porzeczki, jagód i śliwek z lekką nutą mineralną i słodkimi przyprawami. Smak pełny, łagodny z wyczuwalną wanilią i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino, z owocowym aromatem. Doskonałe do wszystkich mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Cava Invicto Semi Seco Reserva
REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Wino białe musujące, hiszpańskie, półwytrawne (33 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy : Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 24 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki i lekka słodycz podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów oraz do deserów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.
Cava Invicto Brut Reserva
REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
Wino białe musujące, hiszpańskie, lekko wytrawne (5,4 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy: Macabeo, Xarello i Parellada z leciutkim dodatkiem Chardonnay. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 30 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.
HOLIDAY GOLD
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe (złote)
RODZAJ: musujące słodkie, PERŁOWE (BROAKTOWE)
Słodki musujący koktajl winny produkowany w centralnym rejonie Hiszpanii ze szczepów Airen i Moscatel. Aromat kwiatowo – cytrusowy. W smaku przyjemna słodycz. Przy delikatnym potrząsaniu butelką, wewnątrz uwidacznia się niesamowity złocisty blask. Świetna propozycja na efektowny prezent.
Grotta del Cenacolo – Lazio Igt Rosso 2010
REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta ze szczepów 40% Cabernet Sauvignon, 30% Cesanese, 30% Merlot. Starzone w beczkach dębowych przez 4 miesiące, a potem w butelkach przez kolejne minimum 3 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor, tak ciemny, że może wydawać się czarny. Intensywny bukiet owoców i przypraw. W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.