Wyświetlanie 217–252 z 289 wyników

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demisec

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino rumuńskie, czerwone, półwytrawne z regionu Cotnari. Przyjemny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półwytrawny smak. Serwować w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, a także jako przyjemny aperitif. Delikatne, łatwe do pica wino.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, czerwone, półsłodkie z regionu Cotnari. Piękny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półsłodki smak. Wyjątkowe, eleganckie i doskonale wyważone. Zalecane serwowanie w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, ale także jako przyjemny aperitif.

Cotnari Eticheta Galbenă alb demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (15-35 g cukru/litr) z regionu Cotnari. Wyprodukowane ze szczepów : Frâncuşă, Fetească albă i Tămâioasă Românească. Wraz z wiekiem wino to zmienia kolor od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Aromat orzechów włoskich, rodzynek i migdałów. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron i miodu. Serwować dobrze schłodzone do temperatury 12-14°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako przyjemny aperitif.

Corvina IGT 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic, znajdujących się w regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 100% ze szczepu Corvina – znanego głownie jako podstawowa wina Valpolicella, z częściowo suszonych winogron, przy użyciu tej samej metody, która stosuje się przy produkcji Amarone. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców i przypraw. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Pinot Grigio 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Słomkowożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Pinot Grigio aromat. Wino świeże i orzeźwiające, o eleganckiej strukturze i przyjemnym, wytrawnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z potrawami z makaronu, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2016

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C. Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Cabernet Sauvignon 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe do mięs (zwłaszcza pieczonych), potraw z ryżu i makaronów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Colleita de Martís Albariño Rias Baixas 2011

REGION: Galicja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rias Baixas – miejscu w północno-zachodniej Hiszpanii, skąd pochodzą najlepsze białe wina. Wytwarzane w 100% ze szczepu Albariño. Piękny jasnosłomkowy kolor z zielonymi refleksami. Balsamiczny aromat roślinny – głównie liści laurowych, eukaliptusa i dojrzałych jabłek. W smaku dobrze zbudowane, odświeżające i złożone. Znajdujemy zarówno świeżo skoszoną trawę jak i cytryny. Leciuteńka, przyjemna goryczka powoduje, że są szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

 

Closerie de Malescasse 2011, AOC Haut-Médoc

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości istniejącej od 1824 roku. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 74,4%, Merlot – 6,5%, Cabernet Franc – 17,8%. Piękny czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Aromat świeżych, dojrzałych owoców i przypraw. W smaku zrównoważone, z miękkimi i eleganckimi taninami. Długi finisz pozwala łatwiej zachować je w pamięci. Świetnej klasy wino. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs i serów. Wino ma dobry potencjał do starzenia, może być przechowywane przez wiele lat.

Chateau Vieux Moulin de Roques 2006

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 66% ze szczepu Merlot, 34% Cabernet Franc. Piękny rubinowy kolor, wyjątkowo intensywny. Dominuje bukiet ciemnych dojrzałych owoców, pestek, ale ma też nuty kwiatowe – głównie fiołków. W smaku przyjemne, wyczuwamy lekkie, krągłe taniny. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18º, do wędlin, pizzy, mięs i serów.

Château Valentin Larmande 2013, AOC Saint-Emilion

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 85% ze szczepu Merlot i 15% Cabernet Franc. Ciemnoczerwony kolor, typowe Saint Emilion. Bukiet zarówno owoców jak i przypraw. W smaku bogate, o dobrej strukturze. Wyczuwalne mocne ale zrównoważone taniny, ciemne owoce z nutą przypraw. Wino w idealnym momencie do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs, grzybów i serów.

Château Treilles 2014, Cahors

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Lieumenant 2015 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne z Bordeaux wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvingnon (70%) i Merlot (30%). Głęboki wiśniowy kolor, aromat czerwonych owoców i czereśni, smak pełny i zrównoważony. Przyjemny i ekspresyjny finisz z utrzymującymi się nutami owocowymi. Polecane w temperaturze 17-18 stopni do mięsnych dań na ostro, drobiu, grillowanych warzyw i dojrzewających serów.

Château La Croix Cardinal 2010, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Château Guerin Bellevue 2006

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Saint-Emilion w Bordeaux. Producent: Bernard Augereau. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon i 10% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny bukiet. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów, ale także do niezbyt słodkich deserów czekoladowych. Wino w idealnym momencie do spożycia

Château Genins 2016, AOC Bordeaux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Typowe czerwone Bordeaux – najsłynniejsze wino francuskie, wytrawne i aromatyczne, produkowane w 35% ze szczepu Merlot, 40% Cabernet Sauvignon i 25% Cabernet Franc – butelkowane w chateau. Piękny, charakterystyczny, bordowy kolor. Aromat dojrzałych owoców – głównie czarnej porzeczki oraz przypraw. W smaku wyczuwalne ciemne owoce i taniny. Dobrze zrównoważone. Szczególnie polecane do zakąsek, pizzy, wszystkich rodzajów mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 12-15°C.

Château Fleur Ursuline 2012, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w Château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 30% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion, klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych. Piękny ciemnoczerwony kolor. Skoncentrowane, długie i eleganckie, pokazuje zarówno klasę regionu jak i właściciela – rodziny Verhaeghe. Winnice znajdują się w posiadaniu tej rodziny od 200 lat. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC, do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Château Fleur de Roche 2008

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości. Produkowane w 75% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny, dyskretny bukiet dojrzałych owoców i przypraw. W smaku bogate, z dobrą strukturą – przeważają dosyć delikatne taniny i owoce, z lekka nutą przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do spożycia.

Château du Tertre 2020, Bordeaux Blanc Moelleux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).

Château Bois de Laborde 2009, Lalande-de-Pomerol

REGION: Lalande-de-Pomerol (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc. Winogrona pochodzą ze starych krzewów znajdującej się w małej rodzinnej winnicy o powierzchni 4 ha. Starzone w beczkach dębowych przez 12-18 miesięcy. Mocne, zdecydowane, bardzo dobrej klasy Bordeaux. Wino ma piękny czerwonofioletowy kolor, aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy. W ustach intensywne i owocowe z bogatymi i mocnymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do ciemnych mięs i dziczyzny oraz dojrzałych serów.

Château Bellegrave Médoc 2015

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 60% ze szczepu Merlot, 35% Cabernet Sauvignon oraz 5% Petit Verdot. Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców (porzeczek i wiśni) z nutą wanilii. Gładkie taniny sprawiają, że wino jest doskonale zbalansowane, a jego smak utrzymuje się na podniebieniu. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez lata. Polecane do opiekanych czerwonych mięs, gulaszy z dziczyzny oraz twardych serów.

Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

Chardonnay Salento Organic 2016

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Chardonnay. Żyzna gleba, ciepłe słońce w ciągu dnia i morskie bryzy nocą zapewniają najlepsze warunki do uprawy winogron. Suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie ekologicznej – w winnicy używa się jedynie naturalnych produktów, o czym zaświadcza certyfikat ICEA. Ręczny zbiór winogron, winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dzięki fermentacji w temperaturze 10-12°C wino długo nabiera aromatów pochodzących z samych gron. Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat intensywny – na początku pojawiają się owoce tropikalne, następnie dojrzałe owoce i nuty charakterystyczne dla Chardonnay, takie jak banan, brzoskwinia czy ananas.W smaku doskonale wyważona świeżość oraz struktura typowego wina z południa Włoch. Przyjemna kwasowość oraz mineralność zbalansowane i wzmocnione dobrą strukturą wina.

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2017 Berliner Wein Trophy
90 Points – Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani – Luca Maroni
SILVER MEDAL at the 2014 Concours Mondial – Bruxelles
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
COMMENDED at the 2014 Decanter World Wine Awards

Chardonnay I.G.T. Forli 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ:Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Po winifikacji w silosach, w końcowej fazie starzone w beczkach dębowych tzw. barriques. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C

Castelli Romani Doc – Rosso 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Cesanese, 30% Merlot, 20% Sangiovese. Kolor intensywnie czerwony, z wiekiem pojawiają się nuty brązu. Aromat owocowy, smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Castelli Romani Doc – Bianco 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Bonvino i Bellone. Przyjemny słomkowożółty kolor, intensywny owocowy bukiet. Wino łatwe do picia, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Casa de Compostela Vinho Verde D.O.C. 2019

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Arinto i Trajadura. Po nalaniu do kieliszka na powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową.Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Casa de Compostela Alvarinho, Vihno Regional Minho 2015

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,0 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela w 100% ze szczepu Alvarinho (Albariño). Piękny jasnosłomkowy kolor z zielonymi refleksami. Balsamiczny aromat roślinny – głównie dojrzałych cytrusów z nutą fiołków. W smaku dobrze zbudowane, odświeżające i złożone. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Carlos Plaza Roble 2009

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 70%, Syrah 15% i Merlot 15%. Starzone 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy – głównie dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, z leciutką nutą dymu, wanilii, przypraw i kakao w tle. W smaku świetnie zrównoważone, zdecydowane i z charakterem, ale przyjemne do picia – początkowo dominują owoce i dojrzałe taniny, później pojawia się likier kawowy. Świetnie pasuje do bardzo różnorodnych potraw od mięs, pieczeni z grilla, wędlin, przystawek, pizzy i warzyw poprzez ryby z frytkami aż do gorzkiej czekolady. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Carlos Plaza Joven 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świetnie zrównoważone, dominują owoce i taniny. Młode wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, potraw z grilla, mięs i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

 

Camul Millesimato Prosecco Superiore Brut di Valdobbiadene 2022

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino musujące białe, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Veneto, Włochy) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Commended