Wyświetlanie 325–360 z 426 wyników

Covila 2006 Magnum, Rioja DOC Tinto Crianza

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, przypraw, wanilii, kakao a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, klasy Crianza. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Cotnari Grasa de Cotnari demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (35-45 g cukru/l) z regionu Cotnari. Kolor złotożółty. Aromat jabłek i winogron. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron, orzechów, migdałów i miodu. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako znakomity aperitif. Świetnej klasy półsłodkie wino.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

Cotnari Francusa sec

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino rumuńskie, białe, wytrawne z regionu Cotnari. Kolor jasnożółty. Aromat i smak dojrzałych winogron – świetnie zrównoważone. Leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10°C, zwłaszcza do ryb, owoców morza, białych mięs a także jako znakomity aperitif.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

 

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demisec

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino rumuńskie, czerwone, półwytrawne z regionu Cotnari. Przyjemny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półwytrawny smak. Serwować w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, a także jako przyjemny aperitif. Delikatne, łatwe do pica wino.

Informacja dla wegan: filtracja z użyciem żelatyny

Cotnari Eticheta Galbenă vin rosu demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, czerwone, półsłodkie z regionu Cotnari. Piękny, czerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców. Przyjemny, półsłodki smak. Wyjątkowe, eleganckie i doskonale wyważone. Zalecane serwowanie w temperaturze 17-18°C, zwłaszcza do serów, deserów, ale także jako przyjemny aperitif.

Cotnari Eticheta Galbenă alb demidulce

REGION: Cotnari
KRAJ: Rumunia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino rumuńskie, białe, półsłodkie (15-35 g cukru/litr) z regionu Cotnari. Wyprodukowane ze szczepów : Frâncuşă, Fetească albă i Tămâioasă Românească. Wraz z wiekiem wino to zmienia kolor od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Aromat orzechów włoskich, rodzynek i migdałów. Elegancki i szlachetny smak – wyczuwalne są nuty dojrzałych winogron i miodu. Serwować dobrze schłodzone do temperatury 12-14°C, zwłaszcza do deserów, owoców, a także jako przyjemny aperitif.

Corvina IGT 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic, znajdujących się w regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 100% ze szczepu Corvina – znanego głownie jako podstawowa wina Valpolicella, z częściowo suszonych winogron, przy użyciu tej samej metody, która stosuje się przy produkcji Amarone. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców i przypraw. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem.

Corton Charlemagne 2005 Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Corti Benedettine Del Padovano DOC Pinot Grigio 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Słomkowożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Pinot Grigio aromat. Wino świeże i orzeźwiające, o eleganckiej strukturze i przyjemnym, wytrawnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z potrawami z makaronu, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Merlot 2018

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do pieczonych mięs, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2016

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C. Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Cabernet Sauvignon 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe do mięs (zwłaszcza pieczonych), potraw z ryżu i makaronów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Colleita de Martís Albariño Rias Baixas 2011

REGION: Galicja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rias Baixas – miejscu w północno-zachodniej Hiszpanii, skąd pochodzą najlepsze białe wina. Wytwarzane w 100% ze szczepu Albariño. Piękny jasnosłomkowy kolor z zielonymi refleksami. Balsamiczny aromat roślinny – głównie liści laurowych, eukaliptusa i dojrzałych jabłek. W smaku dobrze zbudowane, odświeżające i złożone. Znajdujemy zarówno świeżo skoszoną trawę jak i cytryny. Leciuteńka, przyjemna goryczka powoduje, że są szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

 

Closerie de Malescasse 2011, AOC Haut-Médoc

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości istniejącej od 1824 roku. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 74,4%, Merlot – 6,5%, Cabernet Franc – 17,8%. Piękny czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Aromat świeżych, dojrzałych owoców i przypraw. W smaku zrównoważone, z miękkimi i eleganckimi taninami. Długi finisz pozwala łatwiej zachować je w pamięci. Świetnej klasy wino. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs i serów. Wino ma dobry potencjał do starzenia, może być przechowywane przez wiele lat.

Ciliegiolo 2011, I.G.T. Forli

REGION: Emilia-Romana
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Ciliegiolo. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny, zdecydowanie czereśniowy charakterystyczny dla tego szczepu – Ciliegia to po włosku właśnie czereśnia. W smaku owocowe, pełne, eleganckie, wytrawne i dobrze zbalansowane. Doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, pasztetów, past i serów. Najlepsza temperatura serwowania około 20 °C

Chateu Prieure Lichine Rouge, Margaux 2013

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Vieux Moulin de Roques 2006

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 66% ze szczepu Merlot, 34% Cabernet Franc. Piękny rubinowy kolor, wyjątkowo intensywny. Dominuje bukiet ciemnych dojrzałych owoców, pestek, ale ma też nuty kwiatowe – głównie fiołków. W smaku przyjemne, wyczuwamy lekkie, krągłe taniny. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18º, do wędlin, pizzy, mięs i serów.

Château Valentin Larmande 2013, AOC Saint-Emilion

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 85% ze szczepu Merlot i 15% Cabernet Franc. Ciemnoczerwony kolor, typowe Saint Emilion. Bukiet zarówno owoców jak i przypraw. W smaku bogate, o dobrej strukturze. Wyczuwalne mocne ale zrównoważone taniny, ciemne owoce z nutą przypraw. Wino w idealnym momencie do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs, grzybów i serów.

Château Treilles 2014, Cahors

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan Rouge 1993

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punktów Roberta Parkera

Château Sarget de Gruaud Larose, Saint-Julien 2009

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Pertignas 2009 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Świetnej jakości wino z Bordeaux, o podwyższonej apelacji « Superieur » posiada wszystkie zalety win z tego regionu. Piękna czerwona barwa. Aromat przypraw, głównie zielonego pieprzu, harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. W smaku długie i dobrze zrównoważone, dominują przyprawy i taniny. Najlepiej podawać w temp.17-18º, do mięs, wędlin i serów.

Chateau Meyney, Saint-Estephe Cru Bourgerois Superieur 2003

REGION: Saint-Estephe (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Malartic Lagraviere, Pessac Leognan Cru Classe 2007

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Château Lieumenant 2015 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne z Bordeaux wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvingnon (70%) i Merlot (30%). Głęboki wiśniowy kolor, aromat czerwonych owoców i czereśni, smak pełny i zrównoważony. Przyjemny i ekspresyjny finisz z utrzymującymi się nutami owocowymi. Polecane w temperaturze 17-18 stopni do mięsnych dań na ostro, drobiu, grillowanych warzyw i dojrzewających serów.

Château Les Jardins De La Houssaye 2007

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Dobrej jakości wino z Bordeaux. Merlot zapewnia mu owocowość i krągłość, zaś Cabernet Sauvignon przyjemny bukiet. Wino o pięknej czerwonej barwie i dobrej strukturze. W smaku wyczuwalne delikatne taniny. Najlepiej podawać w temp.16-18ºC, do mięs i serów, ale także do niektórych deserów – zwłaszcza czekoladowych.

Château Lascombes, Margaux 1997

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

91 punktów Roberta Parkera

Chateau Laroze Rouge, Saint-Emilion Grand Cru 2009

REGION: Saint-Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lagrange, Saint-Julien 3eme Cru Classe 2007

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Chateau La Lagune, Haut-Medoc 1993

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château La Croix Cardinal 2010, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.