Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Wino odpowiednie dla wegan.
NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer’s International Wine Cellar 2016.
Luce Frescobaldi 2018, Supertuscan
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania – tzw. Supertoskan (Super Tuscan). Doskonały rocznik jednego z najlepszych win na świecie. Powstało dzięki współpracy dwóch słynnych rodzin winiarskich Frescobaldi i Mondavi. To pierwsze wino w Montalcino (miejscu słynnym do tej pory z Brunello produkowanego w 100% z Sangiovese) powstałe z kombinacji szczepów Sangiovese 45% i Merlot 55%. Struktura i elegancja Sangiovese oraz krągłość i delikatność Merlot dają razem ten cudowny produkt. Winogrona do produkcji tego wina pochodzą z najwyżej położonych winnic w całej Toskanii. Starzone w beczkach dębowych przez minimum 24 miesiące, a potem przez kolejne 12 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, tak ciemny, że prawie nieprzezroczysty. W nosie początkowo pojawia się cudowny i czysty aromat świeżych, dojrzałych owoców takich jak ciemne wiśnie i jeżyny, które powoli rozwija się w aromaty balsamu i ziół z leciutką, charakterystyczną waniliową nutą. w finale pojawiają się nuty garbników i przypraw. W smaku lekko garbnikowe, ciepłe, pełne, miękkie i aksamitne. To wspaniałe wino, jak rzadko które, daje poczucie idealnej harmonii. Doskonałe do czerwonego mięsa, dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Loron Cotes Du Rhone 2015
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.
Loron Chateauneuf Du Pape 2016
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.
Les Terres Rouge, Macon Rouge 2012
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepu Gamay z dodatkiem soku z białych winogron. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głownie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, wino łatwe do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.
Les Portes De Bordeaux 2011
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.
Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc
REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.
Latour De France 2004
REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.
Lanson Noble Cuvee Rose
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne
Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.
Lanson Demi-Sec
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.
Lanson Black Label
REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.
La Llave Roja 2011
REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012
Kunsági Kövidinka
REGION: Kunsag
KRAJ: Węgry
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino węgierskie białe, wytrawne z regionu Kunság. Wyprodukowane w 100% z lokalnego szczepu Kövidinka. Charakterystyczny, delikatny zapach z nutą kwiatową. Łagodny smak z lekką kwasowością, bardzo odświeżające, gładkie, młode wino. Szczególnie polecane do pikantnych potraw lub grillowanych białych mięs, najlepiej w temperaturze 10-12°C.
Jack Duggan Shiraz South Australia 2019
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Shiraz. Piękny, intensywny purpurowo-ciemnoczerwony kolor, głęboki, owocowo-przyprawowy aromat. W smaku pełne ciała, wygrzane, z charakterystyczną dla Shiraz dominacją czarnego pieprzu i przypraw. Doskonałe do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, zwłaszcza wołowiny. Z drobiu najlepiej towarzyszy potrawom z indyka i kaczki, ale polecane też do potraw z grzybami oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Jack Duggan Sauvignon Blanc South Australia 2017
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Kolor słomkowożółty z zielonymi refleksami. Aromat świeży, owocowo-roślinny. Wyczuwalny zapach zwłaszcza świeżo skoszonej trawy, ziół, dojrzałych gruszek oraz owoców tropikalnych, np. passiflory, liczi. Te same owoce odnajdujemy również w smaku. Przyjemne, delikatne, bardzo odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane także jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC.
Jack Duggan Chardonnay South Australia 2018
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, wyczuwalne owoce – dominują limonki, melony, zielone jabłka. Smak pełny, bogaty – głównie egzotycznych owoców, ale można też znaleźć lekkie nuty mineralne typowe dla Chardonnay. Finisz długi i przyjemny, lekko dębowy, Przyjemne, aromatycznie, odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.
Jack Duggan Cabernet Sauvignon South Australia 2016
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane w Południowo-Wschodniej Australii w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Kolor ciemnoczerwony, z odcieniem purpury. Aromat czarnej porzeczki, jagód i śliwek z lekką nutą mineralną i słodkimi przyprawami. Smak pełny, łagodny z wyczuwalną wanilią i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino, z owocowym aromatem. Doskonałe do wszystkich mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Cava Invicto Semi Seco Reserva
REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Wino białe musujące, hiszpańskie, półwytrawne (33 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy : Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 24 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki i lekka słodycz podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów oraz do deserów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.
Cava Invicto Brut Reserva
REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne
Wino białe musujące, hiszpańskie, lekko wytrawne (5,4 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy: Macabeo, Xarello i Parellada z leciutkim dodatkiem Chardonnay. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 30 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.
HOLIDAY GOLD
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe (złote)
RODZAJ: musujące słodkie, PERŁOWE (BROAKTOWE)
Słodki musujący koktajl winny produkowany w centralnym rejonie Hiszpanii ze szczepów Airen i Moscatel. Aromat kwiatowo – cytrusowy. W smaku przyjemna słodycz. Przy delikatnym potrząsaniu butelką, wewnątrz uwidacznia się niesamowity złocisty blask. Świetna propozycja na efektowny prezent.
Grotta del Cenacolo – Lazio Igt Rosso 2010
REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta ze szczepów 40% Cabernet Sauvignon, 30% Cesanese, 30% Merlot. Starzone w beczkach dębowych przez 4 miesiące, a potem w butelkach przez kolejne minimum 3 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor, tak ciemny, że może wydawać się czarny. Intensywny bukiet owoców i przypraw. W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.
Greco di Tufo DOCG 2011
REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% ze szczepu Greco di Tufo, należącego do najstarszych odmian winogron. Jedno z zaledwie dwóch białych win Kampanii oznaczonej najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet moreli, brzoskwiń i gruszek. W smaku przyjemnie wytrawne, miękkie, ale eleganckie i z dobrą strukturą, posmak owocowy. Wysokiej klasy dystyngowane wino. Wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, potrawami z drobiu, białych mięs oraz z zimnymi przekąskami. Polecane też jako wspaniały aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.
Grecanico Sicilia IGT Medium Sweet 2016, Poggio Al Santi
REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino białe, półsłodkie (26g cukru/l) pochodzące z Sycylii. Produkowane w 100% ze szczepu Grecanico. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu oraz świeżymi serami. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
Gewurztraminer Reserve Demi-Sec 2018
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – głownie migdałów i róż oraz świeżych winogron. W smaku świetnie zbilansowane, delikatna nuta słodyczy współgra z przyprawami np. pieprzem. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Gewurztraminer Grand Cru Froehn 2016
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie (37 g cukru/ litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat bardzo złożony – w miarę jak wino się otwiera wyczuwamy kolejno: morele. liczi, w końcu miód i dżem pomarańczowy. W smaku pełne i złożone – dominują morele, a delikatna nuta słodyczy świetnie współgra ze świeżością. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat.
Gavi DOCG Villa Martino 2020
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Cortese. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – cytrusowy, świeży i przyjemny. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.
Frascati Doc Superiore Special Bottle 2011
REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Greco i Malvasia. Jedno z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych win włoskich. Przyjemny jasnosłomkowy kolor, charakterystyczny intensywny bukiet. W smaku pełne, wytrawne, ale i delikatne. Wino świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu z typową lekką goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.
Chateau Labadie 2014 Medaille d‘Or, Medoc Cru Bourgeois
REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie dojrzałe, by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.
NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON
Gewurztraminer Kuhlmann-Platz 2017
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino francuskie, białe, półsłodkie (30g cukru/litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty. Zarówno aromat jak i smak bardzo złożony – wyczuwalne zarówno egzotyczne owoce (głównie mango i liczi), jak i przyprawy np. pieprz i papryka. W ustach wyjątkowo długie, świetnie zbilansowane nuty słodyczy i kwasowości. Szczególnie polecane do dań kuchni egzotycznej, przekąsek, niektórych sałat i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
Flor de Anon Organic Wine, DO Campo de Borja 2019
REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Wino ekologiczne, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja w Hiszpanii. 100% Grenache (Garnacha). Winogrona użyte do produkcji pochodzą w całości z upraw organicznych (wino posiada certyfikat „Comité Aragonés de Agricultura Ecológica”). Intensywny wiśniowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat intensywny i złożony, wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce z nutami kwiatów i przypraw. W smaku dobrze zrównoważone o bogatej strukturze i długim finiszu, w którym ponownie można wyczuć dojrzałe owoce. Utrzymujące się delikatne taniny. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Felső-Magyarországi Cabernet Sauvignon
REGION: Felső-Magyarországi
KRAJ: Węgry
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino węgierskie czerwone, wytrawne z regionu Felső-Magyarországi. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Barwa przejrzysta, jasnopurpurowa. W aromacie nuty owoców i papryki, w smaku wyczuwalne przyprawy. Finisz średniej długości. Niezbyt moce, łatwe do picia wino. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C do wołowiny i dziczyzny.
Estilo 21 Chardonnay DO La Mancha 2016
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie La Mancha w Hiszpanii w 100% ze szczepu Chardonnay. Przyjemne, owocowe, pełne ciała i z dobrą strukturą. Najlepsze schłodzone do temperatury 12 stopni.
Espigueiro Vinho Verde D.O.C. 2017
REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne
Wino białe, lekko wytrawne (6,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Trajadura i Arinto. Po nalaniu do kieliszka powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
Espana Bianco
REGION: vino de messa
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Airen. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. W smaku dominują owoce egotyczne. Delikatne, łatwe do picia wino, przyjemne i odświeżające. Najlepiej podawać schłodzone do 6-8ºC, zarówno do posiłków – zwłaszcza ryb, owoców morza i białych mięs – jak też jako aperitif.
El Pico White
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino chilijskie białe, wytrawne. Jasny, słomkowożółty kolor. W smaku dobrze zbalansowane, eleganckie, odświeżające. W aromacie wyczuwalne owoce tropikalne, takie jak morela, melon, ananas czy papaja. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze schłodzone do temperatury 9-11 stopni. Zawartość alkoholu 12,5%
El Pico Red
KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino chilijskie czerwone, wytrawne o pięknej, rubinowoczerwonej barwie. Uwodzicielski aromat świeżych owoców, takich jak śliwka, jeżyna czy figa, wyczuwalne również nuty ziołowe. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Serwować w temperaturze 16-18 stopni. Zawartość alkoholu 12,5%
Duna-Tisza közi Muscat
REGION: Duna-Tisza
KRAJ: Węgry
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie
Wino węgierskie białe, półsłodkie z regionu Duna-Tisza – największego regionu winiarskiego Węgier. Kolor elegancki, jasne, zielonożółty. Jest to świeży, z nutą przypraw i odrobiną kwiatów, Muscat. Żywa kwasowość dopełniona przyjemną słodyczą. Polecane do białych mięs, a nawet deserów, schłodzone do 12°C.
Duna-Tisza közi Kékfrankos
REGION: Duna-Tisza
KRAJ: Węgry
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino węgierskie czerwone, wytrawne z regionu Duna-Tisza – największego regionu winiarskiego Węgier. Produkowane w 100% ze szczepu Kékfrankos. Umiarkowanie intensywny, jasnopurpurowy kolor. Aromat owocowy z nutą owoców leśnych. Lekkie czerwone wino, przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do czerwonych mięs. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Duca di Pasquale, Chianti DOCG 2010
REGION:Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.
Dona Beatriz 2009, Rueda Do Verdejo*
REGION: Rueda
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rueda w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Verdejo. Przyjemny jasny, biało-żółty kolor. Znakomite połączenie pełnego ciała, mocnego wina z owocowym aromatem, głównie brzoskwiń i mandarynek. W smaku pełne, świeże, dobrze zrównoważone. Świetnej klasy wino. Doskonałe do sałat, białych mięs, ryb i owoców morza. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. *ostatnie butelki – rabat 10%
Don Salinas 2016, Monastrell, Semi Dulce
REGION: Alicante
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie
Wino czerwone, półsłodkie, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, purpurowoczerwony kolor. Intensywny aromat – dominują dojrzałe jagody i przyprawy. W smaku przyjemne, kremowe, z jedwabistymi taninami świetnie równoważącymi słodycz wina. Doskonałe do deserów (zarówno owocowych jak i czekoladowych) oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 9-12°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.
Don Salinas 2013, Monastrell, Dulce
REGION: Alicante
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie
Wino czerwone, słodkie, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, purpurowo-czerwony kolor. Intensywny aromat – dominują dojrzałe jagody i przyprawy. W smaku przyjemne, kremowe, z jedwabistymi taninami świetnie równoważącymi słodycz wina. Doskonałe do deserów – zarówno owocowych jak i czekoladowych – oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 9-12 °C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.
Don Juan Bianco
REGION: vino de messa
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Airen. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców tropikalnych i świeżo skoszonej trawy. W smaku dominują owoce egotyczne. Delikatne, łatwe do picia wino, przyjemne i odświeżające. Najlepiej podawać schłodzone do 6-8ºC, zarówno do posiłków (zwłaszcza ryb, owoców morza i białych mięs), jak też jako aperitif.
Don Cesare, Chianti Classico Riserva DOCG 2008
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 85%. oraz Cabernet – 15%. Najsłynniejsze wino włoskie o podwyższonej jakości, oznaczone równie sławnym symbolem Chianti Classico – kogutem, klasy Riserva. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 4 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.
Don Cesare, Chianti Classico DOCG 2008
REGION: Toskana
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 85%. oraz Cabernet – 15%. Najsłynniejsze wino włoskie o podwyższonej jakości, oznaczone równie sławnym symbolem Chianti Classico – kogutkiem, klasy Riserva. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 4 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.
Domaine De La Mandeliere Chablis 2018
REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, kwiatowo-owocowy. Smak świeży, orzeźwiający, o nieco metalicznym, mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC.
Domaine De La Mandeliere Chablis 1er Cru Monts de Milieu 2017
REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. Jedno z najbardziej znanych białych win świata w świetnym wydaniu, klasy 1-er Cru. Monts de Milieu uważane jest za jedno z najlepszych 1-r Cru z 29 obecnie istniejących. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonkawymi przebłyskami. Aromat delikatny, świeży, kwiatowy – głównie kwitnących akacji. Smak pełny, bogaty, ale zarazem delikatny, o nieco metalicznym mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako świetnej klasy aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. Można je przechowywać do 8 lat.
Dolcetto d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007
REGION:Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Dolcetto. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny – wyraźnie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Smak wytrawny, zdecydowany, koniec z lekkim posmakiem migdałów. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno do grillowanych jak i tych przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów, pizzy, przekąsek. Najlepsze w temperaturze około 20°C.