Wyświetlanie 61–99 z 99 wyników

Château Treilles 2014, Cahors

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan Rouge 1993

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punktów Roberta Parkera

Château Sarget de Gruaud Larose, Saint-Julien 2009

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Pertignas 2009 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Świetnej jakości wino z Bordeaux, o podwyższonej apelacji « Superieur » posiada wszystkie zalety win z tego regionu. Piękna czerwona barwa. Aromat przypraw, głównie zielonego pieprzu, harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. W smaku długie i dobrze zrównoważone, dominują przyprawy i taniny. Najlepiej podawać w temp.17-18º, do mięs, wędlin i serów.

Chateau Meyney, Saint-Estephe Cru Bourgerois Superieur 2003

REGION: Saint-Estephe (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Malartic Lagraviere, Pessac Leognan Cru Classe 2007

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Château Lieumenant 2015 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne z Bordeaux wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvingnon (70%) i Merlot (30%). Głęboki wiśniowy kolor, aromat czerwonych owoców i czereśni, smak pełny i zrównoważony. Przyjemny i ekspresyjny finisz z utrzymującymi się nutami owocowymi. Polecane w temperaturze 17-18 stopni do mięsnych dań na ostro, drobiu, grillowanych warzyw i dojrzewających serów.

Château Les Jardins De La Houssaye 2007

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Dobrej jakości wino z Bordeaux. Merlot zapewnia mu owocowość i krągłość, zaś Cabernet Sauvignon przyjemny bukiet. Wino o pięknej czerwonej barwie i dobrej strukturze. W smaku wyczuwalne delikatne taniny. Najlepiej podawać w temp.16-18ºC, do mięs i serów, ale także do niektórych deserów – zwłaszcza czekoladowych.

Château Lascombes, Margaux 1997

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

91 punktów Roberta Parkera

Chateau Laroze Rouge, Saint-Emilion Grand Cru 2009

REGION: Saint-Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lagrange, Saint-Julien 3eme Cru Classe 2007

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Chateau La Lagune, Haut-Medoc 1993

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château La Croix Cardinal 2010, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Chateau l’Arrosee, Saint-Emilion Grand Cru Classe 2008

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punkty Roberta Parkera

Chateau Haut Bages Liberal, Pauillac 5eme Cru Classe 2000

REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

89 punktów Roberta Parkera

Château Guerin Bellevue 2006

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Saint-Emilion w Bordeaux. Producent: Bernard Augereau. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon i 10% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny bukiet. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów, ale także do niezbyt słodkich deserów czekoladowych. Wino w idealnym momencie do spożycia

Château Genins 2016, AOC Bordeaux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Typowe czerwone Bordeaux – najsłynniejsze wino francuskie, wytrawne i aromatyczne, produkowane w 35% ze szczepu Merlot, 40% Cabernet Sauvignon i 25% Cabernet Franc – butelkowane w chateau. Piękny, charakterystyczny, bordowy kolor. Aromat dojrzałych owoców – głównie czarnej porzeczki oraz przypraw. W smaku wyczuwalne ciemne owoce i taniny. Dobrze zrównoważone. Szczególnie polecane do zakąsek, pizzy, wszystkich rodzajów mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 12-15°C.

Château Fleur Ursuline 2012, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w Château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 30% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion, klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych. Piękny ciemnoczerwony kolor. Skoncentrowane, długie i eleganckie, pokazuje zarówno klasę regionu jak i właściciela – rodziny Verhaeghe. Winnice znajdują się w posiadaniu tej rodziny od 200 lat. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC, do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.

Château Fleur de Roche 2008

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości. Produkowane w 75% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc. Eleganckie, przyjemne wino, dobrze zharmonizowane. Piękny czerwonopurpurowy kolor, przyjemny, dyskretny bukiet dojrzałych owoców i przypraw. W smaku bogate, z dobrą strukturą – przeważają dosyć delikatne taniny i owoce, z lekka nutą przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC. Szczególnie polecane do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do spożycia.

Château du Tertre 2020, Bordeaux Blanc Moelleux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).

Château Citran Rouge, Haut Medoc 2015

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Chasse Spleen, Bordeaux Blanc 2009

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Château Bois de Laborde 2009, Lalande-de-Pomerol

REGION: Lalande-de-Pomerol (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc. Winogrona pochodzą ze starych krzewów znajdującej się w małej rodzinnej winnicy o powierzchni 4 ha. Starzone w beczkach dębowych przez 12-18 miesięcy. Mocne, zdecydowane, bardzo dobrej klasy Bordeaux. Wino ma piękny czerwonofioletowy kolor, aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy. W ustach intensywne i owocowe z bogatymi i mocnymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do ciemnych mięs i dziczyzny oraz dojrzałych serów.

Château Bellegrave Médoc 2015

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 60% ze szczepu Merlot, 35% Cabernet Sauvignon oraz 5% Petit Verdot. Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców (porzeczek i wiśni) z nutą wanilii. Gładkie taniny sprawiają, że wino jest doskonale zbalansowane, a jego smak utrzymuje się na podniebieniu. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez lata. Polecane do opiekanych czerwonych mięs, gulaszy z dziczyzny oraz twardych serów.

Chateau Belgrave Rouge, Haut Medoc 2011

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

Champagne Etienne Dumont

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Szampan biały, wytrawny. Barwa słomkowa z bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb oraz jako składnik kiru. Producent: Lanson International

Bourgogne Rouge Pinot Noir Montvallon 2018

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona, a po kilku latach w butelce nabiera charakterystycznego, lekko pomarańczowego odcienia. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głównie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, taniny miękkie i dosyć delikatne. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC. do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.

Bourgogne Rouge Passetoutgrain 2008

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 2/3 ze szczepu Gamay, w 1/3 ze szczepu Pinot Noir. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głównie wiśni oraz lekkie nuty runa leśnego. Smak przyjemny i owocowy, lekko wytrawny. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC. do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów, serów a nawet niektórych zup mięsnych.

Bourgogne Chardonnay 2016 Blanc, Jean Loron

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owoców i roślin takich jak akacja i głóg. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny aperitif.

Blason 2020, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 25%, Syrah 60%, Carignan 15%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 28 hl/hektar. Całkowita produkcja – 5 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 30 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 12 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 5-8 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Baron de Brane, Margaux 2001

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.