Wyświetlanie 121–180 z 381 wyników

Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2018, Supertoskan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia w 100% ze szczepu Sangiovese. Tzw. Supertoskan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską. Wino starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych oraz aksamitnych tanin. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

Tonon Sauvignon D.O.T. Grave del Friuli 2010

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Friuli-Wenecja Julijska. Słomiano-żółty kolor, typowy bukiet przypraw tak jak pieprz, papryka, szałwia i delikatne nuty mięty. Wino świeże i orzeźwiające, dobrze wyważone. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wędlin, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, białych mięs oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Tonon Pinot Grigio D.O.C. Piave 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3,8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Tonon Merlot D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 3,5 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Tonon Cabernet Franc D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 4 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat z przyjemną równowagą zapachu ziół i owoców leśnych. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Szczególnie polecane do mięs białych i ciemnych, zwłaszcza pieczo- nych oraz do twardych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.

Taurasi DOCG, Melody Line 2006

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Tanis Reserva 2010, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 12 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor z fioletowymi refleksami, z czasem nabiera bardziej pomarańczowych odcieni. Intensywny, złożony aromat – od pieprzu, poprzez nuty kakao aż do wanilii charakterystycznej dla win starzonych w beczkach, a także dymu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Tanis Crianza 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 8 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromat dojrzałych owoców, delikatnych przypraw, z nutą wanilii, charakterystyczną win dla starzonych w beczkach, a także dymu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Syrah Terre Siciliane „Sole di Sicilia” 2018, Giordano Vini

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Syrah. Kolor czerwony z odcieniami fioletu; intensywny i trwały zapach dojrzałych owoców; Wino pełne, o bogatym smaku, z wyraźnymi nutami jeżyn. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Zawartość alkoholu: 14%

Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

Spumante Rosé Extra Dry Millesimato 2018, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie musujące, różowe, półwytrawne. Eleganckie i intensywne wino o jasnoróżowej barwie, aromacie świeżych owoców z nutą różowego grejpfruta, malin, porzeczki i głogu. Małe i utrzymujące się bąbelki tworzą wino idealne na apertif. Można się nim cieszyć także w towarzystwie przekąsek, ryb i owoców morza. Najlepsze schłodzone do temperatury 6-8°C.
Zawartość alkoholu: 12%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended

Solero 2018, Winnica Słoneczny Zakątek

REGION: kujawsko-pomorskie
KRAJ: Polska
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino polskie Solero to wino białe, wytrawne z Winnicy Słoneczny Zakątek w województwie kujawsko-pomorskim.

Soave Superiore DOCG Monte San Piero 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ ponad 300 m n.p.m. Oznaczone najwyższą możliwą włoską klasyfikacją DOCG. Fermentowane w beczkach z dębu francuskiego. Intensywnie żółty kolor ze złotymi refleksami, Wspaniały, złożony bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe owoce egzotyczne, takie jak grejpfruty, liczi, migdały. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, świetnie koresponduje z aromatem. Wspaniałej klasy wino. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z grzybów, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, dziczyzny i wytrawnych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

NAGRODY:
„4 Grappoli” przez Guida Duemilavini 2014
88 punktów Wine Spectator

Soave DOC, Giordano Vini 2013

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z prowincji Werona i z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Giordano Vini Spa w 100% ze szczepu Garganega. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Dosyć potężne wino, ale jednocześnie miękkie, świeże i orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Soave DOC Colli Scaligeri 2012, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ na wysokości od 150 m do 300 m n.p.m. Nazwa pochodzi od rodu magnackego Scaligeri, który panował w Weronie przez sto dwadzieścia pięć lat, od 1262 do 1387 r. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe jasne owoce. Wyczuwamy też aromat migdałów, nuty mineralne i kwiatowe – zwłaszcza akacji. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, wytrawne, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, z warzywami, z ostrygami oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia

NAGRODY:
Złoty medal na konkursie “Berliner Wine Trophy”
* 88 punktów Wine Spectator

Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2022

REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii. 100% Sauvignon Blanc. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce tropikalne i agrest, finisz wyrazisty. Doskonale zbalansowane. Szczególnie polecane do potraw z owocami morza, można je pić także jako aperitif. Wino nadaje się do natychmiastowego spożycia. Serwować lekko schłodzone.

Sicily Bianco IGT 2016 Terre Siciliane

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Sycylii. Jasny żółty kolor ze złotymi refleksami, bogaty aromat z nutami brzoskwini i moreli, kwiat cytrusowy, wyczuwalna również szałwia i mięta. Smak głęboki, ale zrównoważony, z żywą kwasowością, która w finale przeradza się gamę aromatycznych ziół. Wino w idealnym momencie do picia, można je łączyć ze wszystkimi rodzajami przystawek, ryb i białych mięs. Doskonałe o każdej porze dnia schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Zawartość alkoholu: 12%

Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

Santiago Roma Albariño Rias Baixas 2011

REGION: Galicja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Rias Baixas w regionie Galicji – miejscu w północnej-zachodniej Hiszpanii, skąd pochodzą najlepsze białe wina. Wytwarzane w 100% ze szczepu Albariño. Wspaniałej klasy, wielokrotnie nagradzane wino. Piękny cytrynowozłoty kolor. Aromat roślinno-przyprawowy – głównie liści laurowych z odrobiną eukaliptusa i dojrzałych jabłek. W smaku dobrze zbudowane, pełne ciała, eleganckie i odświeżające zarazem. Idealnie dobrana proporcja liści laurowych, cytryn i jabłek z leciutką, przyjemną goryczką. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif.

Najlepsze w temperaturze 8-10°C – kiedy ją osiąga pojawia się napis „Albariño Selection” i symbol producenta na etykiecie!

 

Sansovino Tier 1 Sauvignon Blanc, IGT Veneto 2020

REGION:Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Sansovino Tier 1 Merlot, IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sangiovese Superiore DOC 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C

Sangiovese Pulgia IGT 2016 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

Samos Vin Doux, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain z zastosowaniem tej samej metody, której używa się do produkcji Porto. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 10-12 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Srebrny medal Decanter, United Kingdom
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium

Samos Vin Doux Naturel Grand Cru, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, klasy Grand Cru, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 8-10ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco

Samos Samena, Muscat Dry

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Samos Samena to wino białe, delikatnie wytrawne (5 g cukru/l), produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Przyjemny, zielonożółty kolor. Mocny aromat kwiatów, owoców i miodu – typowy dla szczepu Muscat. W smaku delikatne, aksamitne, świeże, długie. Najlepiej podawać w temp. około 10ºC do delikatnych potraw z ryb, białego mięsa, owoców morza, makaronów i serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

Samos Anthemis, Muscat 2016

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Samos Anthemis to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Starzone w beczkach przez 5 lat. Piękny, bursztynowy kolor z brązowymi refleksami. Aromat miodu, kandyzowanych owoców, karmelu, a także czekolady. W smaku słodkie, gęste, doskonale zrównoważone. Najlepiej podawać w temp. 12-14ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l

Rosso Puglia Organic 2018

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Apulia jako kupaż apulskich szczepów winogron. Wino wytwarzane jest wyłącznie z certyfikowanych i wyselekcjonowanych ekologicznych winogron uprawianych na gliniastej i wapiennej glebie Apulii. Morze i postrzępiona linia brzegowa znajdują się w niedalekiej odległości od winnic, w połączeniu z doskonałym nasłonecznienie terenu dają idealne warunki do dojrzewania winogron. Morska bryza przyczynia się do twardnienia skórki, w której skoncentrowane są najważniejsze dla wina aromaty. Ręczny zbiór winogron pod koniec października, winifikacja w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze – tak, by utrzymać całą charakterystykę organoleptyczną użytych szczepów. Głęboki, ciemnoczerwony kolor, intensywny aromat dojrzałych owoców (zwłaszcza jeżyn, malin i jagód). W smaku pełne ciała z wyczuwalną gorzką czekoladą w finiszu. Idealne do wyrazistych dań, czerwonego mięsa i dziczyzny, młodego i dojrzałego salami. Temperatura serwowania: 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
93 Points – Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani – Luca Maroni SILVER MEDAL at the 2015 Berliner WeinConcours Amphore 2018: Médaille d’orInternational Wine Challenge 2018 UK : Médaille de bronze Trophy SILVER

Rosso di Montalcino D.O.C. 2009 Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem przez kolejne 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet świeżych owoców. W smaku świeże, ciepłe, pełne, miękkie. Polecane do wszystkich typów dań, ale niezbyt ciężkich, takich jak makarony z mięsnym sosem, drób, grzyby i trufle, cielęcina, wieprzowina. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso – jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Romagna Albana Spumante Dolce 2011

REGION: Emilia – Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące słodkie

Wino włoskie, białe, musujące, słodkie ( ok. 85 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Część winogron przechodzi proces tzw. „passito” tzn, suszenia ich przed fermentacją. Starzone przez minimum 6 miesięcy. Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny i bardzo trwały owocowy bukiet. W ustach wyczuwalna przyjemna słodycz, o smaku intensywnie owocowym. Najwyższej klasy słodkie wino musujące. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 6-8 °C.

Roero Arneis D.O.C.G Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Arneis. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowożółty kolor. Subtelny aromat owoców egzotycznych i kwiatów akacji. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy, potraw z ryżu i makronów, potraw wegetariańskich oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

Riesling Grand Cru Rosacker 2012 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży i złożony – wyczuwalne gruszki i limonki z lekką nutą mineralną pod koniec. W smaku świeże i złożone, odnajdujemy te same nuty co w aromacie. Przykład doskonałej jakości wytrawnego alzackiego Rieslinga wysokiej klasy. Szczególnie polecane do ryb i białych mięs. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Ribera del Duero, Montevannos Tinto 2018

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Piękny, głęboki, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy, głównie jeżyn i truskawek – z nutą fig i brzoskwiń. W smaku dominują czerwone owoce ze słodkimi taninami i nutą mineralną w tle. Koniec długi i owocowy. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, młode, świeże, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Roble 2017

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Starzone 5 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i potem 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie jeżyn i czarnej porzeczki – zarówno świeżych owoców, jaki konfitur – z leciutką nutą dymu, kawy i wanilii z beczki w tle. W smaku świetnie długie i zrównoważone, dominują owoce i delikatne taniny. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, łagodne, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Reserva 2016

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 92% ze szczepu Tempranillo, 8% Merlot. Starzone 14 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem minimum 24 miesiące w butelkach. Piękny, bardzo ciemny wiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców i konfitur – głównie brzoskwiń i czerwonej porzeczki – świetnie zrównoważony przez zapach dębu, skóry i wanilii, a także dymu (charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu). W ustach bogate, krągłe, z delikatnymi i słodkimi taninami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich klasy Reserva, świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Crianza 2016

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 90% ze szczepu Tempranillo, 10% Merlot. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem 12 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor – bardzo żywy jak na swój wiek. Aromat konfitur z ciemnych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, z nutą fig, kawy, dymu i beczki w tle. W smaku bogate, złożone – dominują owoce i delikatne taniny, z minimalną wanilią w tle. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich klasy Crianza, świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

NAGRODY:
Gold medal “Tempranillos of the world” New York 2011
“GOLD MEDAL” BACCHUS INTERNATIONAL COMPETITION 2016
“GRAND GOLD MEDAL” CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2016

Rhanleigh Merlot, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w regionie Western Cape. Wyraźny aromat porzeczki i śliwki dopełniony delikatnymi nutami kawy i czekolady. Delikatne taniny, dobra struktura i długi, miękki finisz. Polecane do mięs i serów w temperaturze około 18°C.

Rhanleigh Cabernet Sauvignon, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w regionie Western Cape w RPA. Pełne bogatych aromatów, zwłaszcza porzeczki. Pełne ciała, w smaku wyczuwalna soczysta śliwka. Wyjątkowo wszechstronne wino, można parować z szeroką gamą dań, zwłaszcza mięsnych. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%

Prosecco Magnum Frizzante DOC Corda 1,5 L

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino włoskie białe, musujące, półwytrawne o pojemności 1,5 litra. Produkowane w Treviso (Veneto) w 100% ze szczepu Glera. Barwa jasna, słomkowożółta. Wino o aromacie owocowym z delikatnymi nutami miodu, kwiatów i dzikich jabłek. Idealne jako aperitif, można także podawać z przystawkami i delikatnymi daniami rybnymi. Temperatura serwowania: 6‐8°C

Primitivo Puglia Organic Auramadre 2019

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, organiczne (tzn. produkowane bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów), wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Auramadre w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnym czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Primitivo di Salento IGT Principe Moro 2018

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Salento w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnie rubinowy kolor, wyraźny aromat owoców i przypraw. W smaku pełne i bogate, z dobrą strukturą i przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze około 17°C. Doskonałe do wszystkich potraw, szczególnie do mięs i serów.

Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%

NAGRODY:

Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal

“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni

Primitivo di Manduria DOC „Collection”, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjątkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanilii, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu – który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z bogatymi i mięsnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak grillowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Primitivo del Salento, Torre Bianca 2018

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Pinot Gris 2011 Réserve Demi-Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Kolor jasnożółty. Aromat świeży, ale i złożony. Wyczuwalne gruszki i świeże morele oraz dym. W smaku przyjemne, półwytrawne, koniec długi i elegancki z posmakiem dymu, moreli i karmelu harmonizuje z aromatem aromatem. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, białych mięs (zwłaszcza drobiu) i niektórych serów oraz jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C Wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

NAGRODY:

„Best value white wine” Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

Pinot Grigio IGT 2017, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z regionu Veneto. Zbiór ręczny. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez 4 miesiące w kadziach z dębowych, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki i subtelny bukiet z typową dla tego szczepu nutą gruszek. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Wino to ukazuje wszystkie zalety szczepu Pinot Grigio. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C.

Pinot Grigio Biologico Villa Teresa DOC delle Venezie 2021

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych ani herbicydów. Słomianożółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, pokazuje że wino biologiczne też może być świetnej klasy. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

NAGRODY:
“COMMENDED” medal na DECANTER WORLD WINE AWARDS 2013.
Decanter World Wine Awards jest jednym z najważniejszych konkursów win na świecie. Wyjątkowo rygorystyczne procesy oceniania doprowadziły Decanter World Wine Awards do pozycji jednego z najbardziej autorytatywnych źródeł rekomendacji dla miłośników wina. W tym roku 219 sędziów z całego świata oceniało 14362 win z 52 krajów. Jury – panel ekspertów – składał się z 75 Mistrzów Wina (Masters of Wine) i 13 Mistrzów Sommelierów (Master Sommeliers).

Piemonte DOC Barbera Villa Martino 2011

.REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat zdecydowanie owocowy. Smak pełny i elegancki. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 16-20°C.

Piemonte Chardonnay D.O.C. Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – owocowy, świeży i przyjemny, z dominacją zapachu jabłek. W smaku przyjemnie wytrawne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Pecc’oro Villa Teresa Frizzante Bio

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogrona uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

Parchemin Oaked CDR Villages 2006

REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.