Wyświetlanie 61–74 z 74 wyników

Anjoli, Priorat DOC Tinto 2011

REGION: Priorat
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane we wschodniej Hiszpanii, w Priorat ogólnie uznawanym za najlepszy region winiarski Hiszpanii i jeden z najlepszych na świecie. Powstaje ze szczepów: 50% Garnacha i 50% Cabernet Sauvignon. Produkcja roczna to 13 000 butelek. Wysoko oceniane przez Wine Advocate 90/100, Wine Spectator 89/100. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, mocne i zdecydowane, z wyczuwalnymi taninami i dojrzałymi owocami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno grillowanych jak i pieczonych oraz do serów. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Altos de Luzon DO Jumilla 2011

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

Alsina&Sarda Semi-Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, raczej półsłodkie niż półwytrawne (zawartość cukru około 20 g/litr), produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną, identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i łagodny, półwytrawny, lekko słodkawy, bardzo owocowy wyczuwalny miodowy posmak. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10°C do sałat, serów, niezbyt słodkich deserów i jako przyjemny aperitif.

Alsina&Sarda Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, lekko wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Zawartość cukru około 10 g/litr. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów-druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i delikatnie wytrawny. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8 °C do ryb, sałat, serów i jako przyjemny aperitif.

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

Alba de Los Infantes Semi Seco Bianco, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino hiszpańskie, białe, półwytrawne – 20 g cukru/litr – produkowane w rejonie La Mancha, niedaleko miejscowości Valdepeńas, w 100% ze szczepu Airen. Fermentacja przeprowadzana w temp 15-17 º C, następnie wino jest schładzane w celu jej przerwania i pozostawienie części cukru. Przyjemny, jasny kolor. Aromat owocowo-roślinny, głównie owoców – takich jak jabłka, gruszki, morele oraz nuta miodu. W smaku bogate, świeże, przyjemne – od półsłodkiego początku po aromatyczny finisz. Idealne jako aperitif, ale też do ciast, herbatników, dań słodko-kwaśnych oraz niektórych rodzajów ryb i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do 5-8ºC.

Alba de Los Infantes Gran Reserva 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepeñas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w 100% ze szczepu Tempranillo. Posiada najwyższe hiszpańskie oznaczenie Gran Reserva, które oznacza wina starzone minimum 5 lat – z tego 18 miesięcy w beczkach dębowych i 36 miesięcy w butelce. Piękny, intensywny, granatowo-rubinowy kolor. Aromat ciemnych wiśni, śliwek i wanilii charakterystyczny dla win starzonych w beczkach. W smaku bogate, dominują konfitury i taniny świetnie zbilansowane z nutą dębową. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania – nawet do 15 lat.

NAGRODY:
Złoty medal na Berliner Wein Trophy 2016

Alba de Los Infantes Crianza Medal 2011, D.O. Valdepeñas

REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 9 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, delikatnych przypraw z nutą wanilii, charakterystyczną win dla starzonych w beczkach. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Nagrodzone: Silver Medal Mundusvini

Alaja Organic DO Jumilla 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w 100% ze szczepu Monastrell pochodzącego wyłącznie z uprawy ekologicznej. Intensywna wiśniowa barwa z purpurowym tłem. Intensywny aromat dojrzałych czerwonych owoce i nuty kwiatowe. W smaku bardzo świeże, owocowe, gładkie i smaczne. Słodkie i dojrzałe taniny, zrównoważona kwasowość, długo utrzymujące się na podniebieniu. Zalecane serwowanie w temperaturze 14-16°C do sałatek, dań warzywnych, ryb, wieprzowiny, pieczonego kurczaka i wołowiny, a także do miękkich lub średnio dojrzałych serów.

Wino Alaja Organic posiada certyfikat ekologiczny, a także jest odpowiednie dla wegan.

Alaja Grandes Anadas DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Intensywnie wiśniowa barwa z ceglastą obwódką. W aromacie wyczuwalne dojrzałe owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. Bardzo dobra struktura smaku, gładkie, mięsiste, z obecnością ciemnych czerwonych owoców i pieczeni – charakterystycznych dla win starzonych w dębie. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, gulaszy, makaronów, grzybów, kiełbas, ryb, miękkich i kremowych serów oraz serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.

Alaja DO Jumilla Tinto Joven 2018

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Garnacha Tintorera. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Alaja DO Jumilla Rosado 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Syrah. Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, różowy kolor. Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif.

Alaja DO Jumilla Blanco 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla przez Bodegas Luzon ze szczepów Macabeo i Airén. Wino o jasnym, słomkowym kolorze. Aromat świeży i roślinny. Wyczuwalne owoce i zioła. W smaku przyjemne, odświeżające i owocowe. Najlepsze w temperaturze 4-6ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne też jako delikatny aperitif.

Alaja Crianza DO Jumilla 2017

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane przez Bodegas Luzon ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wiśniowa barwa z granatowym tłem. W aromacie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. W smaku dobrze zbalansowane, gładkie, mięsiste, z obecnością czerwonych i czarnych owoców, orzechów i tostowych nut pochodzących ze starzenia w beczce. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do sałatek, makaronów, grzybów, ryb, młodych serów i serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny.