Wyświetlanie 73–144 z 289 wyników

Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.

Vermetino Toscana Villa Silvia 2016

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne wyprodukowane w Toskanii w 100% ze szczepu Vermentino. Świeży jabłkowy aromat i kremowa tekstura sprawiają, że wino pasuje idealnie do ryb, białych mięs oraz dań wegetariańskich. Można podawać także jako przyjemny aperitif. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 10°C.

Valpolicella Ripasso Superiore DOC 2017, Tenuta Valleselle

REGION: Vento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

Valpolicella DOC 2014, Terre Di Terrossa

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Valpiana Dianto Prosecco Extra Dry DOC 2019

REGION: Prosecco
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, musujące, półwytrawne, produkowane i butelkowane we Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Glera (dawniej nazywanym Prosecco). Aromat owoców, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny i niezwykle orzeźwiający smak połączony z „bąbelkami” wino zawdzięcza temu, że druga fermentacja w autoklawach – tzw. metoda Charmata – przeprowadzana jest w niskiej temperaturze (19-21°C). Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, chociaż jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8°C.

Valdobbiadene/Coneg. Spumante Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino musujące, białe, półwytrawne (16 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Posiada najwyższe istniejące włoskie oznaczenie DOCG. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Glera (Prosecco). Czysty słomianożółty kolor, z perlistymi bąbelkami. Bukiet zdecydowanie owocowy – wyczuwalne głównie brzoskwinie i jabłka. Świetnej klasy wino musujące – świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, warzyw, ryb i innych lekkich dań, a także do owoców. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Trebbiano d’Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

Tosco Alto Mendoza Red

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne. Produkowane ze szczepów Bonarda, Tempranillo, Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem dojrzałych owoców – głównie malin, jeżyn, czerwonych porzeczek. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Tosco Alto Mendoza Malbec 2013

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z najlepszego winiarskiego regionu tego kraju – Mendozy. 100% Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem ciemnych, dojrzałych owoców. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów.
Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2018, Supertoskan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia w 100% ze szczepu Sangiovese. Tzw. Supertoskan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską. Wino starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych oraz aksamitnych tanin. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.

Taurasi DOCG, Melody Line 2006

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Syrah Terre Siciliane „Sole di Sicilia” 2018, Giordano Vini

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Syrah. Kolor czerwony z odcieniami fioletu; intensywny i trwały zapach dojrzałych owoców; Wino pełne, o bogatym smaku, z wyraźnymi nutami jeżyn. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Zawartość alkoholu: 14%

Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.

Santiago Roma Albariño Rias Baixas 2011

REGION: Galicja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Rias Baixas w regionie Galicji – miejscu w północnej-zachodniej Hiszpanii, skąd pochodzą najlepsze białe wina. Wytwarzane w 100% ze szczepu Albariño. Wspaniałej klasy, wielokrotnie nagradzane wino. Piękny cytrynowozłoty kolor. Aromat roślinno-przyprawowy – głównie liści laurowych z odrobiną eukaliptusa i dojrzałych jabłek. W smaku dobrze zbudowane, pełne ciała, eleganckie i odświeżające zarazem. Idealnie dobrana proporcja liści laurowych, cytryn i jabłek z leciutką, przyjemną goryczką. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw wegetariańskich, warzyw, białych mięs, a także jako przyjemny aperitif.

Najlepsze w temperaturze 8-10°C – kiedy ją osiąga pojawia się napis „Albariño Selection” i symbol producenta na etykiecie!

 

Sansovino Tier 1 Merlot, IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2020

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Sangiovese Superiore DOC 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C

Sangiovese Pulgia IGT 2016 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

Samos Vin Doux, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain z zastosowaniem tej samej metody, której używa się do produkcji Porto. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 10-12 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Srebrny medal Decanter, United Kingdom
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium

Samos Vin Doux Naturel Grand Cru, Muscat 2017

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino białe, słodkie, klasy Grand Cru, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. 8-10ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

butelka 0,5 l

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco

Samos Anthemis, Muscat 2016

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Samos Anthemis to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Starzone w beczkach przez 5 lat. Piękny, bursztynowy kolor z brązowymi refleksami. Aromat miodu, kandyzowanych owoców, karmelu, a także czekolady. W smaku słodkie, gęste, doskonale zrównoważone. Najlepiej podawać w temp. 12-14ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
butelka 0,5 l

Rosso di Montalcino D.O.C. 2009 Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem przez kolejne 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet świeżych owoców. W smaku świeże, ciepłe, pełne, miękkie. Polecane do wszystkich typów dań, ale niezbyt ciężkich, takich jak makarony z mięsnym sosem, drób, grzyby i trufle, cielęcina, wieprzowina. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso – jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

Roero Arneis D.O.C.G Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Arneis. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowożółty kolor. Subtelny aromat owoców egzotycznych i kwiatów akacji. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy, potraw z ryżu i makronów, potraw wegetariańskich oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

Riesling Grand Cru Rosacker 2012 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży i złożony – wyczuwalne gruszki i limonki z lekką nutą mineralną pod koniec. W smaku świeże i złożone, odnajdujemy te same nuty co w aromacie. Przykład doskonałej jakości wytrawnego alzackiego Rieslinga wysokiej klasy. Szczególnie polecane do ryb i białych mięs. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Ribera del Duero, Montevannos Tinto 2018

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Piękny, głęboki, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy, głównie jeżyn i truskawek – z nutą fig i brzoskwiń. W smaku dominują czerwone owoce ze słodkimi taninami i nutą mineralną w tle. Koniec długi i owocowy. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, młode, świeże, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Roble 2017

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 85% ze szczepu Tempranillo, 15% Merlot. Starzone 5 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i potem 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie jeżyn i czarnej porzeczki – zarówno świeżych owoców, jaki konfitur – z leciutką nutą dymu, kawy i wanilii z beczki w tle. W smaku świetnie długie i zrównoważone, dominują owoce i delikatne taniny. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, łagodne, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Reserva 2016

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 92% ze szczepu Tempranillo, 8% Merlot. Starzone 14 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem minimum 24 miesiące w butelkach. Piękny, bardzo ciemny wiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców i konfitur – głównie brzoskwiń i czerwonej porzeczki – świetnie zrównoważony przez zapach dębu, skóry i wanilii, a także dymu (charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu). W ustach bogate, krągłe, z delikatnymi i słodkimi taninami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich klasy Reserva, świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Ribera del Duero, Montevannos Crianza 2016

REGION: Ribera Del Duero
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Ribera del Duero, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 90% ze szczepu Tempranillo, 10% Merlot. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem 12 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor – bardzo żywy jak na swój wiek. Aromat konfitur z ciemnych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, z nutą fig, kawy, dymu i beczki w tle. W smaku bogate, złożone – dominują owoce i delikatne taniny, z minimalną wanilią w tle. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich klasy Crianza, świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

NAGRODY:
Gold medal “Tempranillos of the world” New York 2011
“GOLD MEDAL” BACCHUS INTERNATIONAL COMPETITION 2016
“GRAND GOLD MEDAL” CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2016

Rhanleigh Pinotage, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w regionie Western Cape. Intensywny aromat czekoladowo-kawowy z eleganckimi akcentami suszonych śliwek, bananów, a także borówek. Zachwyca delikatną pikantną nutą na podniebieniu. Wyjątkowo ciekawe afrykańskie wino. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.

Rhanleigh Merlot, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w regionie Western Cape. Wyraźny aromat porzeczki i śliwki dopełniony delikatnymi nutami kawy i czekolady. Delikatne taniny, dobra struktura i długi, miękki finisz. Polecane do mięs i serów w temperaturze około 18°C.

Rhanleigh Cabernet Sauvignon, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w regionie Western Cape w RPA. Pełne bogatych aromatów, zwłaszcza porzeczki. Pełne ciała, w smaku wyczuwalna soczysta śliwka. Wyjątkowo wszechstronne wino, można parować z szeroką gamą dań, zwłaszcza mięsnych. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Prosecco Magnum Frizzante DOC Corda 1,5 L

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino włoskie białe, musujące, półwytrawne o pojemności 1,5 litra. Produkowane w Treviso (Veneto) w 100% ze szczepu Glera. Barwa jasna, słomkowożółta. Wino o aromacie owocowym z delikatnymi nutami miodu, kwiatów i dzikich jabłek. Idealne jako aperitif, można także podawać z przystawkami i delikatnymi daniami rybnymi. Temperatura serwowania: 6‐8°C

Primitivo Puglia Organic Auramadre 2019

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, organiczne (tzn. produkowane bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów), wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Auramadre w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnym czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Primitivo di Salento IGT Principe Moro 2018

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Salento w 100% ze szczepu Primitivo. Intensywnie rubinowy kolor, wyraźny aromat owoców i przypraw. W smaku pełne i bogate, z dobrą strukturą i przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze około 17°C. Doskonałe do wszystkich potraw, szczególnie do mięs i serów.

Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%

NAGRODY:

Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal

“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni

Primitivo di Manduria DOC „Collection”, Giordano Vini

ponownie w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcji tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjątkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanilii, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu – który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z bogatymi i mięsnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, takimi jak grillowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Primitivo del Salento, Torre Bianca 2018

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Pinot Gris 2011 Réserve Demi-Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Kolor jasnożółty. Aromat świeży, ale i złożony. Wyczuwalne gruszki i świeże morele oraz dym. W smaku przyjemne, półwytrawne, koniec długi i elegancki z posmakiem dymu, moreli i karmelu harmonizuje z aromatem aromatem. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, białych mięs (zwłaszcza drobiu) i niektórych serów oraz jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C Wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

NAGRODY:

„Best value white wine” Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

Pinot Grigio IGT 2017, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z regionu Veneto. Zbiór ręczny. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez 4 miesiące w kadziach z dębowych, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki i subtelny bukiet z typową dla tego szczepu nutą gruszek. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Wino to ukazuje wszystkie zalety szczepu Pinot Grigio. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C.

Pinot Grigio Biologico Villa Teresa DOC delle Venezie 2021

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych ani herbicydów. Słomianożółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, pokazuje że wino biologiczne też może być świetnej klasy. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

NAGRODY:
“COMMENDED” medal na DECANTER WORLD WINE AWARDS 2013.
Decanter World Wine Awards jest jednym z najważniejszych konkursów win na świecie. Wyjątkowo rygorystyczne procesy oceniania doprowadziły Decanter World Wine Awards do pozycji jednego z najbardziej autorytatywnych źródeł rekomendacji dla miłośników wina. W tym roku 219 sędziów z całego świata oceniało 14362 win z 52 krajów. Jury – panel ekspertów – składał się z 75 Mistrzów Wina (Masters of Wine) i 13 Mistrzów Sommelierów (Master Sommeliers).

Piemonte DOC Barbera Villa Martino 2011

.REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat zdecydowanie owocowy. Smak pełny i elegancki. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 16-20°C.

Piemonte Chardonnay D.O.C. Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – owocowy, świeży i przyjemny, z dominacją zapachu jabłek. W smaku przyjemnie wytrawne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Pecc’oro Villa Teresa Frizzante Bio

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogrona uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

Parchemin Oaked CDR Villages 2006

REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.

Pagos De Labarca 2004, Rioja DOC Tinto Gran Reserva

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesta w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 30 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 36 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców, świetnie zrównoważony przez zapach dębu, skóry i wanilii, a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku aromatyczne, świetnie wyważone. Świetnej jakości najsłynniejsze wino hiszpańskie, najwyższej klasy Gran Reserva. Szczególnie polecane mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Orvieto Classico 2011 Cantina Cerquetta

REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, prowincji Terni na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Trebbiano Toscano, 30% Verdello, 20% Canaiolo Bianco i Malvasia Toscana. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu w którym wyczuwamy migdały. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Oriental White Sparkling Medium Dry

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino hiszpańskie, musujące, białe, półwytrawne (30 g cukru/litr) produkowane w rejonie La Mancha w 20% ze szczepu Moscatel i 80% Airén. Delikatne, świeże, przyjemne – od półsłodkiego początku po aromatyczny finisz. Idealne jako aperitif, ale też do ciast, herbatników, dań słodko-kwaśnych oraz niektórych rodzajów ryb i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do 5-7ºC.

Ocean Bay California White

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino amerykańskie, białe, wytrawne. Produkowane w Kalifornii. Wyprodukowane ze szczepów Colombard, Chardonnay, Chenin Blanc. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak melon i gruszki. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć jednak nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

Ocean Bay California Red

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Złożony aromat, głownie dymu, czekolady, jeżyn, dojrzałych śliwek, z dodatkiem fig, tytoniu. Smak bogaty, finisz długi. Typowe amerykańskie wino, przyjemne i łatwe do picia. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Ocean Bay California Chardonnay 2019

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino, białe, wytrawne. Pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak liczi, melon oraz zapach świeżo skoszonej trawy. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

Ocean Bay California Cabernet Sauvignon 2013

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane W 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Złożony aromat, głównie dymu, czekolady, jeżyn, dojrzałych śliwek, z dodatkiem fig, tytoniu. Smak bogaty, finisz długi. Typowe amerykańskie wino, przyjemne i łatwe do picia. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Nero d’Avola Terre Siciliane „Eventus” 2015

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d’Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico – Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico – Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards

Negroamaro Salento Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

Nebbiolo d’Alba, Terre Del Barolo 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Nebbiolo d’Alba D.O.C. Villa Martino 2014

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. Ma intensywny rubinowoczerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowoczerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych), ale także do pizzy, makaronów oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Muradal Tinto

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Tempranillo. Intensywny, wiśniowy kolor. W aromacie wyczuwalne maliny i porzeczki. W smaku dobrze zbalansowane, przyjemne i owocowe. Łagodne, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do makaronów i drobiu. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Moscato d’Asti DOCG, Giordano Vini 2013

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, słodkie (108 gramów cukru na litr) pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z prowincji Asti słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Moscato. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych słodkich win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Moscato d’Asti. Ręcznie zbierane, bardzo dojrzałe winogrona są bardzo delikatnie wyciskane. Winifikacja jest przerywane, kiedy wino osiągnie 4,5 – 5% alkoholu i pozostaje ciągle znaczna ilość niesfermentowanego cukru. Taka metoda pozwala zachować wyjątkowo intensywny aromat i słodki smak nektaru. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami. Leciutkie, naturalne bąbelki, podkreślają jeszcze owocowy aromat w którym dominują dojrzałe brzoskwinie i morele z lekką nutą miodu. W smaku perliste, miękkie, delikatne, słodkie – wyczuwamy jabłka, ananasy i cytrusy. Wspaniałej klasy delikatne wino, jednocześnie łatwe do picia ( co nie zdarza się często). Najlepiej podawać w temperaturze 6-8 °C, do deserów, ale można się nim cieszyć nie tylko do posiłku.

Moscatel Ainzon, DO Campo de Borja

REGION: Campo de Borja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ:słodkie

Wino hiszpańskie, białe, słodkie produkowane i butelkowane w regionie Campo de Borja ze szczepów Muscat Aleksandryjski i Muscat Blanc à Petits Grains. Jasnożółty kolor z zielonkawymi przebłyskami oraz złotymi refleksami. Bukiet o średniowysokiej intensywności ukazuje różnorodny i złożony charakter wina. Harmonijnie łączy charakterystyczny aromat szczepu Muscat z miodem i winogronami. W ustach zgrabne i słodkie, jednak ze zrównoważoną kwasowością. Najlepsze w temperaturze 14-16°C

Morellino Di Scansano DOC 2006*

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania, z okolic Grosseto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 6 miesięcy. Najsłynniejsze wino włoskie. Piękny rubinowoczerwony kolor. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C. *ostatnie butelki – rabat 10%

Montepulciano d’Abruzzo Riserva Castel Verdino DOC 2012

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzja. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano. Starzone w beczkach dębowych przez 15 miesięcy i potem przez 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnoczerwony kolor. Cudowny, intensywny aromat dojrzałych śliwek, jagód, z wyczuwalną nutą czekolady i tytoniu. Pełne ciała, mocne, eleganckie i długie w smaku. Taniny słodkie i aksamitne. Świetnej klasy wino. Doskonałe ciemnych mięs, dziczyzny, potraw z grzybami, dojrzałych serów a także do ciast i ciemnej czekolady. Najlepsze w temperaturze 18°C.