Zestaw degustacyjny: Cabernet Sauvginon
Original price was: 263,00 zł.250,00 złCurrent price is: 250,00 zł.Zestaw 6 win z różnych zakątków świata, wszystkie na bazie szczepu Cabernet Sauvignon! Znajdź podobieństwa w każdej butelce i naucz się rozpoznawać charakterystyczne dla Cabernet Sauvignon nuty. Porównaj butelki i zwróć uwagę na różnice między nimi wynikające z klimatu uprawy winorośli. Przeprowadź degustację w zaciszu swojego domu i rozwijaj swoje umiejętności sommelierskie!
Camul 19.36 Bianco Riserva
REGION: Veneto oraz Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Wenecji Euganejskiej (Veneto) oraz Friuli z aromatycznego szczepu Sauvignon Blanc. Starzone przez 15 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 4 miesiące w butelkach zyskując doskonałą strukturę, krągłość i bogaty smak. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi przebłyskami. Doskonała mineralność, świeżość i intensywność aromatu. Dojrzały aromat z nutami balsamicznymi, owocowymi przyprawowymi. To wino będzie doskonałe do carpaccio z tuńczyka i grillowanych przegrzebek, a także wielu innych dań, zwłaszcza wegetariańskich. Zaleca się otworzyć butelkę na półgodziny przed podaniem i przelać do dekantera, by wydobyć pełnię aromatu. Najlepsze w temperaturze 12-13 stopni. Numerowana i limitowana edycja (nieprzekraczająca 2700 butelek).
NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Silver Medal
Pinot Grigio „Adagio” DOC Friuli Grave, Ca’della Scala
REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne z północnych Włoch, z apelacji DOC Friuli Grave. Produkowane w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa 6 miesięcy na osadzie drożdżowym („sur lie”) z regularnym, cotygodniowym mieszaniem („batonnage”) w celu wydobycia z wina pełni smaku i czystego aromatu. Kolor słomkowożółty. Aromat owocowo-cytrusowy z delikatnym pikantnym akcentem. Wytrawne, delikatne i dobrze zbalansowane. Świeża kwasowość z nutą migdałów w finiszu. Najlepsze do pieczonych, gotowanych i smażonych ryb w sosach śmietanowych oraz świeżych serów. Idealne w temperaturze około 8°C.
Valpolicella „Allegretto” DOC, Ca’della Scala
REGION: DOC Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone z regionu Valpolicella (Veneto). Produkowane ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Starzone 8 miesięcy w zbiornikach i dużych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Aromat intensywny, głównie czerwonych owoców, z lekką nutą przypraw. W smaku wytrawne, harmonijne i gładkie. Doskonałe do wędlin, makaronów z sosem mięsnym lub grzybowym, a także do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze około 18-20°C.
ZERO Non Alcoholic Still White Wine
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE
Wino bezalkoholowe, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym rejonie Hiszpanii w 100% ze szczepu Verdejo. Po przeprowadzeniu tradycyjnej fermentacji, alkohol jest oddzielany od wina przy użyciu technologii wirujących stożków. Końcowy produkt zawiera 0,0% alkoholu, a smak i aromaty tradycyjnego wina zostają zachowane. Barwa żółta z z zielonymi przebłyskami o umiarkowanej intensywności. Przepiękny aromat zielonych jabłek z nutami cytrusowymi. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce. Przyjemne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Pasuje doskonale do wszystkich rodzajów ryb i owoców morza, warzyw i miękkich serów. Najlepsze w temperaturze 6º-8ºC.
Zawartość alkoholu: 0,0%
ZERO Non Alcoholic Still Red Wine
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE
Wino bezalkoholowe, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym regionie Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Wino zachowuje swój smak i aromat dzięki unikalnej metodzie usuwania alkoholu z wysokiej klasy tradycyjnego wina tuż przed jego butelkowaniem.
Yarden Sauvignon Blanc 2015
REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Wino delikatne i świeże. Polecane potrawy: przystawki zimne, sałaty, owoce morza, ryby smażone i pieczone, białe mięsa, drób. Najlepsza temp. serwowania: 11°C.
Yarden Mount Hermon/ Golan, Red 2017
REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Szczepy: 58% Cabernet Savignon, 37% Merlot, 5% Cabernet Franc Świeże i lekkie. W nosie i w ustach wyczuwalne wiśnie, maliny i śliwki. Charakteru dodają posmaki czarnego pieprzu, ziół i korzeni. Polecane do ciemnych mięs smażonych i pieczonych, a w szczególności do potraw z grilla np. żeberek czy karkówki. Najlepsze w temperaturze około 16°C.
Yarden Mount Hermon / Golan, White 2017
REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon. Obszar uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek Wino o jasnocytrynowym odcieniu, z wyraźnym kwiatowym bukietem. W smaku doskonale zrównoważone, delikatna kwasowość czyni to wino świeżym i radosnym. Doskonałe na upalne dni do owoców morza, ryb i gotowanych białych mięs. Wino może leżakować do 3 lat.
Yarden Chardonnay, White 2014
REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Chardonnay. Fermentacja przebiega częściowo w małych beczkach z dęby francuskiego, w 50% w nowych, następnie jest starzone na drożdżach „sur lie” przez 7 miesięcy. Wino delikatne i świeże. W nosie i w ustach wyczuwalne dojrzałe gruszki, jabłka i owoce cytrusowe z lekką nutą dębową i charakterystyczna wanilia w tle. Długi i atrakcyjny finisz. Polecane do różnorodnych potraw: od sushi do pieczonych kurczaków. Świetnie pasuje do potraw ze śmietaną czy tych z nutą dymu np. wędzonych, ale też do owoców morza, ryb i białych mięs. Najlepsza temp. serwowania: 10-14°C.
Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2017, Italo Cescon
REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Friuli-Wenecja Julijska w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C
Camul Millesimato Spumante Prosecco Superiore Extra Dry D.O.C.G. di Valdobbiadene 2022
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino musujące białe, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Włochy, Veneto) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.
Bernardino, Chianti DOCG 2018
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.
Mastro Bruno, Chianti Riserva DOCG 2012
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chianti Riserva Mastro Bruno to wino włoskie, czerwone, wytrawne, z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 90% oraz Cabernet – 10%. Najsłynniejsze wino włoskie, klasy Riserva. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat owoców i przypraw z charakterystyczną waniliową nutą. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
NAGRODY:
88 punktów Decanter 2016
Volantis Tempranillo Special Selection 2018, DO La Mancha
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Tempranillo. Czerwona barwa z fioletową obręczą. Aromat świeży i bardzo owocowy, z wyczuwalnymi nutami malin, porzeczek, śliwek, tytoniu, wanilii i ziół. Ciało umiarkowane, miękkie i owocowe, okrągłe i dobrze zrównoważone, z delikatną pikantną nutą. Doskonałe do wszystkich rodzajów ryb, mięs i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 13%. Wino polecane na prezent ze względu na ozdobną etykietę ze złotymi elementami.
Volantis Sauvignon Blanc Medium Dry 2019, DO La Mancha
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino hiszpańskie białe, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Czysta jasnożółta barwa. Intensywny, świeży i owocowy aromat z nutami cytryn, melona, miodu i przypraw. Dobrze zrównoważone, utrzymujące się, z czystym finiszem i nutami mineralnymi oraz owocowymi. Doskonałe do owoców morza, skorupiaków, ryb i miękkich serów. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
Volantis Merlot Medium Dry 2018, DO La Mancha
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne
Wino hiszpańskie czerwone, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Merlot. Wino o intensywnie wiśnioworubinowej, eleganckiej i połyskliwej barwie. Aromaty kwiatowe z nutą migdałów, orzechów laskowych, wanilii, karmelu i dojrzałych owoców. W smaku zrównoważone, z miękkimi taninami, pełne ciała, o umiarkowanej kwasowości. Doskonałe do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
Volantis Cabernet Sauvignon Dry 2018, DO La Mancha
REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywna wiśnioworubinowa barwa z granatowymi i pomarańczowymi przebłyskami. Aromaty kwiatowe z nutami suszonej śliwki, czarnej wiśni, karmelu i cynamonu. W smaku zrównoważone, owocowe i pełne ciała, z umiarkowaną kwasowością, wysoką intensywnością oraz długim finiszem. Doskonale pasuje do wszelkich mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
Vino Bianco Frizzante Metico “VECJA VIGNA” JEROBOAM
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne
Wino włoskie musujące, półwytrawne o pojemności 3 litrów. Produkowane w Veneto ze szczepów Chardonnay i Verduzzo. Słomkowożółty kolor, utrzymujące się bąbelki, wino owocowe i aromatyczne z odpowiednią kwasowością. Wyczuwalne przede wszystkim aromaty miodu i kwiatów. Doskonałe jako aperitif, a także do lekkich dań rybnych. Temperatura serwowania: 6-8°C
Viña Lastra Tempranillo-Merlot ORGANIC 2017, Tierra de Castilla
REGION: Tierra de Castilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Wino ekologiczne, czerwone, wytrawne z regionu Castillia w Hiszpanii. Wyprodukowane ze szczepów Tempranillo i Merlot z winogron pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Głęboki czerwony kolor. Wino z dobrą strukturą, owocowe, z długim finiszem. Doskonałe do wszystkich mięs i drobiu, a także do miękkich serów. Najlepsza temperatura serwowania: 16-18°C.
Viña Lastra Sauvignon Blanc ORGANIC 2017, Tierra de Castilla
REGION: Tierra de Castilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Wino ekologiczne, białe, wytrawne z regionu Castilla w Hiszpanii. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc z winogron pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Klarowny jasnożółty kolor. Złożony aromat typowy dla szczepu – wyczuwalne owoce tropikalne i jabłka. Dzięki dobrze zrównoważonej kwasowości wino jest przyjemnie orzeźwiające. Można podawać z owocami morza, serami, a nawet z deserami. Najlepsza temperatura serwowania: 8-10°C.
Vin Naturellement Doux De Samos „NECTAR”, Muscat 2009
REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie
Samos Nectar to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Późno zebrane winogrona są suszone na słońcu w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu. Wino starzone w dębowych beczkach przez 3 lata. Piękny kolor ciemnego złota. Wspaniały, mocny aromat kwiatów, miodu, dojrzałych i suszonych owoców. Smak delikatny, jedwabisty, słodki, pozostawia na długo przyjemny posmak w ustach. Dominują owoce i miód. Najlepiej podawać w temp. 16-18 ºC do deserów oraz do serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Złoty medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco
Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE
Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.
Villa Teresa Prosecco Frizzante DOC
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE
Wino białe musujące, półwytrawne (14 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Prosecco (Glera) uprawianego metodą organiczną. Aromat jabłek, migdałów, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak, połączony z „bąbelkami” wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych winogron. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C. Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym ułatwiającym przechowywanie wina po nalaniu (tak by nie ulatywały bąbelki). Wino odpowiednie dla wegan.
Villa Teresa Chardonnay Frizzante (BIO)
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE
Wino białe, musujące, półwytrawne (12 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Chardonnay uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat jabłek i miodu. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak udoskonalony przez drobne bąbelki. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do ryb, białych mięs, potraw z ryżu i makaronu może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym
Villa Silvia, Trebbiano IGT Toscana 2018
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Toskanii . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Trebbiano. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, dosyć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.
Pinot Grigio Villa Silvia, DOC delle Venezie 2018
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepu Pinot Grigio. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami. Intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty owocowe i roślinne. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.
Villa Silvia, Chianti DOCG 2017 FIASCO
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, w charakterystycznych dla Chianti butelkach typu fiasco, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C. Wino w pękatej butelce w charakterystycznej plecionce zwanej fiasco – doskonały pomysł na prezent.
Villa Martino Bianco
REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Cortese, Favorita, Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor. Aromat owocowo-roślinny, świeży i przyjemny. W smaku odświeżające, delikatne i owocowe. Proste, łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.
Vignelacroix Rouge 2018, Chateau Ricardelle
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.
Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
NAGRODY:
Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019
Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.
Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc
REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%
Vidal Fleury, Cote Rotie 2003
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.
Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.
Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.
Vermetino Toscana Villa Silvia 2016
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie białe, wytrawne wyprodukowane w Toskanii w 100% ze szczepu Vermentino. Świeży jabłkowy aromat i kremowa tekstura sprawiają, że wino pasuje idealnie do ryb, białych mięs oraz dań wegetariańskich. Można podawać także jako przyjemny aperitif. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 10°C.
Vega Sauco Toro Reserva 2008
REGION: Toro
KRAJ: Hiszpania
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Toro, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tinta de Toro. Wyróżniane przez wiodące przewodniki takie jak Roberta Parkera, The Oxford Companion to Wine, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Starzone 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem minimum 12 miesiące w butelkach. Piękny, bardzo ciemny wiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców świetnie zrównoważony przez zapach kakao, tytoniu, czarnego pieprzu. W ustach bogate, krągłe, z delikatnymi i słodkimi taninami. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich klasy Reserva, w wybitnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać nawet 20 lat.
Vega Sauco Toro Gran Reserva 2001
REGION: Toro
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Toro, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii w 100% ze szczepu Tinta de Toro. Wyróżniane przez wiodące przewodniki takie jak Roberta Parkera, The Oxford Companion to Wine, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Starzone 36 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem minimum 12 miesiący w butelkach. Piękny, bardzo ciemny wiśniowy kolor. Elegancki aromat mocno dojrzałych owoców – głównie wiśni i czarnej porzeczki – świetnie zrównoważony przez zapach przypraw – anyżu, lukrecji i wanilii. W ustach bogate, krągłe, z delikatnymi i słodkimi taninami. Niezwykłe wrażenie rozpływających się w ustach dojrzałych czarnych porzeczek i śliwek. Finisz bardzo długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, najwyższej możliwej klasy Gran Reserva, w wybitnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych mięs i mocnych serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – można je trzymać do 10 lat
Vega Sauco Toro Crianza 2009
REGION: Toro
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Toro, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tinta de Toro. Wyróżniane przez wiodące przewodniki takie jak Roberta Parkera, The Oxford Companion to Wine, wielokrotnie nagradzane na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Starzone 14 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor, bardzo żywy jak na wino klasy Crianza. Aromat ciemnych owoców, wiśni z nutą fig przypraw i goździków. W smaku bogate, złożone – dominują delikatne taniny, dojrzałe jagody, a w tle leciutko mineralne. Finisz bogaty i długi. Jedno z najsłynniejszych win hiszpańskich, w świetnym wydaniu, głębokie i z charakterem. Szczególnie polecane do ciemnych i białych mięs, makaronów, grillowanych i pieczonych owoców morza oraz do łagodnych serów. Duży potencjał starzenia. Najlepsze w temperaturze około 18°C.
Vega Sauco El Beybi Toro Roble 2011
REGION: Toro
KRAJ: Hiszpania
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Toro, jednym z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tinta de Toro. Starzone 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat czysty i intensywny, głównie wiśni, czereśni, jeżyn i innych owoców leśnych, z leciutką nutą wanilii z beczki w tle. W smaku krągłe, długie, ze słodkimi taninami i dojrzałymi owocami. Bardzo dobre wino hiszpańskie – łagodne, przyjemne, ale i z charakterem. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Potencjał starzenia – wino ewoluuje w butelce osiągając najlepszą jakość po około 5 latach. Można je trzymać do 8 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
NAGRODY:
Główna nagroda Baco de Plata przyznawaną przez UEC (Hiszpański Związek Kiperów).
Valpolicella Ripasso Superiore DOC 2017, Tenuta Valleselle
REGION: Vento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.
Valpolicella Ripasso DOC Superiore „Mezzopiano”, Ca’della Scala 2017
REGION: DOC Valpolicella Superiore (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cesconze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto. Prowadzi to do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone, to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowo-czerwony kolor. Aromat owoców (głównie śliwek i dojrzałych wiśni) z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.
Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjątkową prezentację.
NAGRODY:
BRONZE MEDAL at the 2020 IWSC International Wine and Spirit Competition
Valpolicella DOC 2014, Terre Di Terrossa
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.
Valpiana Dianto Prosecco Extra Dry DOC 2019
REGION: Prosecco
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino białe, musujące, półwytrawne, produkowane i butelkowane we Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Glera (dawniej nazywanym Prosecco). Aromat owoców, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny i niezwykle orzeźwiający smak połączony z „bąbelkami” wino zawdzięcza temu, że druga fermentacja w autoklawach – tzw. metoda Charmata – przeprowadzana jest w niskiej temperaturze (19-21°C). Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, chociaż jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8°C.
Trivium Salice Salentino DOC Riserva 2005
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane ze szczepów Negro amaro i Malvasia przez Luigiego en Seconda Martini. Przyjemny czerwony kolor. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak świeży, zdecydowany z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Trebbiano d’Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi
REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.
Tosco Alto Mendoza Red
REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne. Produkowane ze szczepów Bonarda, Tempranillo, Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem dojrzałych owoców – głównie malin, jeżyn, czerwonych porzeczek. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.
Tosco Alto Mendoza Malbec 2013
REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z najlepszego winiarskiego regionu tego kraju – Mendozy. 100% Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem ciemnych, dojrzałych owoców. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów.
Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.
Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2018, Supertoskan
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia w 100% ze szczepu Sangiovese. Tzw. Supertoskan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską. Wino starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych oraz aksamitnych tanin. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Tonon Sauvignon D.O.T. Grave del Friuli 2010
REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, lekko wytrawne ( 3 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Friuli-Wenecja Julijska. Słomiano-żółty kolor, typowy bukiet przypraw tak jak pieprz, papryka, szałwia i delikatne nuty mięty. Wino świeże i orzeźwiające, dobrze wyważone. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wędlin, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, białych mięs oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
Tonon Pinot Grigio D.O.C. Piave 2009
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, lekko wytrawne ( 3,8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
Tonon Merlot D.O.C. Piave 2008
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 3,5 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Tonon Cabernet Franc D.O.C. Piave 2008
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 4 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat z przyjemną równowagą zapachu ziół i owoców leśnych. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Szczególnie polecane do mięs białych i ciemnych, zwłaszcza pieczo- nych oraz do twardych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006
REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.
Taurasi DOCG, Melody Line 2006
REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino starzone trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Tanis Reserva 2010, D.O. Valdepeñas
REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 12 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor z fioletowymi refleksami, z czasem nabiera bardziej pomarańczowych odcieni. Intensywny, złożony aromat – od pieprzu, poprzez nuty kakao aż do wanilii charakterystycznej dla win starzonych w beczkach, a także dymu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.
Tanis Crianza 2011, D.O. Valdepeñas
REGION: Valdepenas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Valdepeńas w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, a potem przez minimum 8 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromat dojrzałych owoców, delikatnych przypraw, z nutą wanilii, charakterystyczną win dla starzonych w beczkach, a także dymu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i delikatne taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Smak długo pozostaje na podniebieniu. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Syrah Terre Siciliane „Sole di Sicilia” 2018, Giordano Vini
REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Syrah. Kolor czerwony z odcieniami fioletu; intensywny i trwały zapach dojrzałych owoców; Wino pełne, o bogatym smaku, z wyraźnymi nutami jeżyn. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Zawartość alkoholu: 14%
Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec
REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.
Spumante Rosé Extra Dry Millesimato 2018, Giordano Vini
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrawne
Wino włoskie musujące, różowe, półwytrawne. Eleganckie i intensywne wino o jasnoróżowej barwie, aromacie świeżych owoców z nutą różowego grejpfruta, malin, porzeczki i głogu. Małe i utrzymujące się bąbelki tworzą wino idealne na apertif. Można się nim cieszyć także w towarzystwie przekąsek, ryb i owoców morza. Najlepsze schłodzone do temperatury 6-8°C.
Zawartość alkoholu: 12%
NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended
Solero 2018, Winnica Słoneczny Zakątek
REGION: kujawsko-pomorskie
KRAJ: Polska
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino polskie Solero to wino białe, wytrawne z Winnicy Słoneczny Zakątek w województwie kujawsko-pomorskim.
Soave Superiore DOCG Monte San Piero 2013, Sandro de Bruno
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ ponad 300 m n.p.m. Oznaczone najwyższą możliwą włoską klasyfikacją DOCG. Fermentowane w beczkach z dębu francuskiego. Intensywnie żółty kolor ze złotymi refleksami, Wspaniały, złożony bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe owoce egzotyczne, takie jak grejpfruty, liczi, migdały. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, świetnie koresponduje z aromatem. Wspaniałej klasy wino. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z grzybów, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, dziczyzny i wytrawnych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.
NAGRODY:
„4 Grappoli” przez Guida Duemilavini 2014
88 punktów Wine Spectator
Soave DOC, Giordano Vini 2013
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z prowincji Werona i z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Giordano Vini Spa w 100% ze szczepu Garganega. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Dosyć potężne wino, ale jednocześnie miękkie, świeże i orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.
Soave DOC Colli Scaligeri 2012, Sandro de Bruno
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ na wysokości od 150 m do 300 m n.p.m. Nazwa pochodzi od rodu magnackego Scaligeri, który panował w Weronie przez sto dwadzieścia pięć lat, od 1262 do 1387 r. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe jasne owoce. Wyczuwamy też aromat migdałów, nuty mineralne i kwiatowe – zwłaszcza akacji. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, wytrawne, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, z warzywami, z ostrygami oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia
NAGRODY:
Złoty medal na konkursie “Berliner Wine Trophy”
* 88 punktów Wine Spectator
Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2022
REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii. 100% Sauvignon Blanc. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce tropikalne i agrest, finisz wyrazisty. Doskonale zbalansowane. Szczególnie polecane do potraw z owocami morza, można je pić także jako aperitif. Wino nadaje się do natychmiastowego spożycia. Serwować lekko schłodzone.
Sicily Bianco IGT 2016 Terre Siciliane
REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Sycylii. Jasny żółty kolor ze złotymi refleksami, bogaty aromat z nutami brzoskwini i moreli, kwiat cytrusowy, wyczuwalna również szałwia i mięta. Smak głęboki, ale zrównoważony, z żywą kwasowością, która w finale przeradza się gamę aromatycznych ziół. Wino w idealnym momencie do picia, można je łączyć ze wszystkimi rodzajami przystawek, ryb i białych mięs. Doskonałe o każdej porze dnia schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Zawartość alkoholu: 12%
Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Wino z dobrym potencjałem starzenia.
Sansovino Tier 1 Sauvignon Blanc, IGT Veneto 2020
REGION:Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne
Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.
Sansovino Tier 1 Merlot, IGT Veneto 2020
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2020
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Sangiovese Superiore DOC 2012
REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C