Wyświetlanie 37–72 z 363 wyników

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

REGION: Saint-Emilion
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

 

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

 

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

REGION: Saint-Julien
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

REGION: Haut-Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

 

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

 

Butelka 1,5 l

1737 Côtes du Rhône 2019

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.

Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor,  elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.

El Principe de Villa, Navarra 2020

REGION: Navarra
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

El Principe de Villa to wino czerwone, wytrawne, produkowane w regionie Navarra w 100% ze szczepu Tempranillo. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców. W smaku świeże, przyjemne i owocowe. Łagodne, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. El Principe de Villa najlepsze jest w temperaturze 14-15°C.

Les Teysserons, Haut-Médoc 2017

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.

KANOHI Sauvignon Blanc, Marlborough

REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

KANOHI to wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Piękny, jasny i klarowny kolor. W aromacie bardzo mocno wyczuwalny aromat marakui i dojrzałych owoców tropikalnych – bardzo charakterystyczne dla Sauvignon Blanc z tego regionu. Wino o zrównoważonej kwasowości, z długim i świeżym finiszem. Serwować schłodzone do temperatury 6-8°C. Doskonałe jako przyjemny aperitif, ale również w towarzystwie ryb i owoców morza.

Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis 2017

REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem.  Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.

Dornfelder Lieblich, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie

Dornfelder Lieblich to wino niemieckie, czerwone, słodkie, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z  przyjemnie wyczuwalnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Dornfelder Lieblich polecamy szczególnie do ciemnych mięs i dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

Pinot Noir Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Veneto w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głównie wiśni z nutą róż i cytrusów. Smak przyjemny i owocowy, wyczuwalne przyprawy, taniny miękkie i dosyć delikatne. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.

 

Villa Teresa Still Rose 2020 (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne, EKOLOGICZNE

Villa Teresa Rose to wino różowe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr), ekologiczne produkowane i butelkowane w północnych Włoszech (prowincja Treviso, wzdłuż brzegów rzeki Piave) przez Vini Tonon. Powstaje z winogron Raboso i Merlot bez sztucznych nawozów i pestycydów. Moszcz bardzo szybko oddziela się od skórek, aby uzyskać jasny różowy kolor oraz poprawić świeżość i aromat. Piękny, delikatny różowy kolor. Elegancki i subtelny owocowy zapach z nutami poziomki. Świeże, ze zrównoważoną kwasowością na podniebieniu. Świetne do serów, ryb i pizzy, jako aperitif i między posiłkami.  Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Prosecco Rose Popi

REGION: Prosecco Rose
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne

Prosecco Rose Popi to lekko wytrawne różowe Prosecco produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje ze szczepów Glera (90%) i Pinot Noir (10%). Prosecco Rose Poppi można połączyć z daniami takimi jak przystawki rybne i mięsne oraz daniami głównymi. Doskonałe również jako delikatny aperitif. Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.

Ocean Bay California Zinfandel 2019

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane w 100% ze szczepu Zinfandel, znanego również pod nazwą Primitivo. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Intensywny owocowy aromat, głownie dojrzałych borówek i śliwek, z dodatkiem fig, przypraw i winogron. Smak bogaty, w wytrawnym winie delikatna, słodkawa i owocowa nuta. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

Somée Merlot Rosé wino bezalkoholowe

KRAJ: Niemcy
KOLOR: różowe
RODZAJ:  bezalkoholowe, półwytrawne

Somee Merlot Rose to różowe wino bezalkoholowe wyprodukowane w 100% ze szczepu Merlot. Jasnoróżowy kolor z fioletowymi refleksami. Bujne aromaty z wyraźnie określoną, typową dla odmiany nutą (wyczuwalne maliny i inne czerwone owoce).  Harmonijnie owocowa słodycz.  To bezalkoholowe wino różowe jest idealnym towarzyszem wielu pikantnych potraw, idealne np. do delikatnych mięs, ryb i warzyw. Wspaniale sprawdzi się razem z daniami nowoczesnej kuchni BBQ lub klasycznie – z włoskim makaronem. Doskonałe również do dań kuchni azjatyckiej.  Jest to doskonały napój na wiele okazji, którym – być może z powodów osobistych – nie powinny towarzyszyć napoje alkoholowe. Podawaj dobrze schłodzone.

Somée Riesling wino bezalkoholowe

KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ:  bezalkoholowe, półwytrawne

Somee Riesling to białe wino bezalkoholowe wyprodukowane w 100% ze szczepu Riesling . Piękny słomkowy kolor.  Na podniebieniu świeże, żywe i apetyczne. To po prostu Riesling ze wszystkimi aromatami charakterystycznymi dla tej odmiany – odnaleźć można w nim żółte owoce, takie jak brzoskwinie, ale też cudowne nuty mineralne. Polecamy w towarzystwie bogatych dań na bazie ryb, owoców morza i białego mięsa. Doskonałe również samodzielnie. Somee Riesling jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych win. Należy podawać dobrze schłodzone.

Somée Sauvignon Blanc wino bezalkoholowe

KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ:  bezalkoholowe, półwytrawne

Somee Sauvignon Blanc to białe wino bezalkoholowe wyprodukowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Piękny jasnozłoty kolor. Na podniebieniu rześkie, wyraziste, owocowe. Piękny i wyraźny aromat typowy dla szczepu Sauvignon Blanc – świeżo skoszonej trawy i liści czarnej porzeczki.  Idealnie pasuje do wielu lekkich dań, szczególnie na bazie ryb, owoców morza czy białego mięsa. Idealne będzie również do sałatek, ale sprawdzi się wspaniale także jako delikatny aperitif. To bezalkoholowe wino jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych win. Należy podawać dobrze schłodzone.

Dornfelder Halbrtocken, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Dornfelder Halbrtocken to wino niemieckie, czerwone, półwytrawne, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z dyskretnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Polecane do mięs w sosie oraz dobrych serów. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.

Gewurztraminer Kabinett feinherb, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino niemieckie, białe, półwytrawne, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Gewurztraminer. Piękny, złotożółty kolor. W smaku owocowe, świeże z delikatną, pikantną nutą. Aromat owoców egzotycznych i przypraw. Polecane do serów i pikantnych dań kuchni egzotycznej, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC.

Riesling Trocken, Mosel

REGION: Mozela
KRAJ: Niemcy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Riesling Trocken to wino niemieckie, białe, wytrawne, produkowane w Mozeli w 100% ze szczepu Riesling . Piękny, złotożółty kolor. Owocowe, świeże, aromatyczne. Polecane do ryb, przegrzebek, przystawek  serów. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Camul 19.36 Bianco Riserva

REGION: Veneto oraz Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Wenecji Euganejskiej (Veneto) oraz Friuli z aromatycznego szczepu Sauvignon Blanc. Starzone przez 15 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 4 miesiące w butelkach zyskując doskonałą strukturę, krągłość i bogaty smak. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi przebłyskami. Doskonała mineralność, świeżość i intensywność aromatu. Dojrzały aromat z nutami balsamicznymi, owocowymi  przyprawowymi. To wino będzie doskonałe do carpaccio z tuńczyka i grillowanych przegrzebek, a także wielu innych dań, zwłaszcza wegetariańskich. Zaleca się otworzyć butelkę na półgodziny przed podaniem i przelać do dekantera, by wydobyć pełnię aromatu. Najlepsze w temperaturze 12-13 stopni. Numerowana i limitowana edycja (nieprzekraczająca 2700 butelek).

NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Silver Medal

Pinot Grigio „Adagio” DOC Friuli Grave, Ca’della Scala

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z północnych Włoch, z apelacji DOC Friuli Grave. Produkowane w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa 6 miesięcy na osadzie drożdżowym („sur lie”) z regularnym, cotygodniowym mieszaniem („batonnage”) w celu wydobycia z wina pełni smaku i czystego aromatu. Kolor słomkowożółty. Aromat owocowo-cytrusowy z delikatnym pikantnym akcentem. Wytrawne, delikatne i dobrze zbalansowane. Świeża kwasowość z nutą migdałów w finiszu. Najlepsze do pieczonych, gotowanych i smażonych ryb w sosach śmietanowych oraz świeżych serów. Idealne w temperaturze około 8°C.

Valpolicella „Allegretto” DOC, Ca’della Scala

REGION: DOC Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone z regionu Valpolicella (Veneto). Produkowane ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Starzone 8 miesięcy w zbiornikach i dużych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Aromat intensywny, głównie czerwonych owoców, z lekką nutą przypraw. W smaku wytrawne, harmonijne i gładkie. Doskonałe do wędlin, makaronów z sosem mięsnym lub grzybowym, a także do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze około 18-20°C.

ZERO Non Alcoholic Still Red Wine

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, BEZALKOHOLOWE

Wino bezalkoholowe, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w centralnym regionie Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Wino zachowuje swój smak i aromat dzięki unikalnej metodzie usuwania alkoholu z wysokiej klasy tradycyjnego wina tuż przed jego butelkowaniem.

Yarden Sauvignon Blanc 2015

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Wino delikatne i świeże. Polecane potrawy: przystawki zimne, sałaty, owoce morza, ryby smażone i pieczone, białe mięsa, drób. Najlepsza temp. serwowania: 11°C.

Yarden Mount Hermon/ Golan, Red 2017

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei. Areał uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek. Szczepy: 58% Cabernet Savignon, 37% Merlot, 5% Cabernet Franc Świeże i lekkie. W nosie i w ustach wyczuwalne wiśnie, maliny i śliwki. Charakteru dodają posmaki czarnego pieprzu, ziół i korzeni. Polecane do ciemnych mięs smażonych i pieczonych, a w szczególności do potraw z grilla np. żeberek czy karkówki. Najlepsze w temperaturze około 16°C.

Yarden Mount Hermon / Golan, White 2017

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon. Obszar uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek Wino o jasnocytrynowym odcieniu, z wyraźnym kwiatowym bukietem. W smaku doskonale zrównoważone, delikatna kwasowość czyni to wino świeżym i radosnym. Doskonałe na upalne dni do owoców morza, ryb i gotowanych białych mięs. Wino może leżakować do 3 lat.

Yarden Chardonnay, White 2014

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Chardonnay. Fermentacja przebiega częściowo w małych beczkach z dęby francuskiego, w 50% w nowych, następnie jest starzone na drożdżach „sur lie” przez 7 miesięcy. Wino delikatne i świeże. W nosie i w ustach wyczuwalne dojrzałe gruszki, jabłka i owoce cytrusowe z lekką nutą dębową i charakterystyczna wanilia w tle. Długi i atrakcyjny finisz. Polecane do różnorodnych potraw: od sushi do pieczonych kurczaków. Świetnie pasuje do potraw ze śmietaną czy tych z nutą dymu np. wędzonych, ale też do owoców morza, ryb i białych mięs. Najlepsza temp. serwowania: 10-14°C.

Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Friuli-Wenecja Julijska w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

Camul Millesimato Spumante Prosecco Superiore Extra Dry D.O.C.G. di Valdobbiadene 2022

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino musujące białe, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Włochy, Veneto) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

Bernardino, Chianti DOCG 2018

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.