Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

WŁO 098. Barbaresco D.O.C.G. Villa Martino 2003

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Dojrzewa 2 lata w kadziach z dębu slawońskiego, a potem jeszcze pół roku w butelkach. Kolor czerwono-purpurowy z granatowymi refleksami. Charakterystyczny aromat leśny, przyjemny, intensywny – dominują dojrzałe owoce. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów, ale można się nim cieszyć nie tylko przy posiłku. Najlepsze w temperaturze 18- 20°C.

WŁO 099. Brunello di Montalcino D.O.C.G. Campo di Marzo Riserva 2006, Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich - czerwone, wytrawne, z regionu Toskania, 100% Sangiovese. Ma najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Riserva oznacza najlepszy produkt danej winnicy, starzony jeszcze dłużej niż normalne Brunello - w beczkach dębowych z dębu francuskiego przez 4 lata, a potem kolejny rok w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, z wiekiem nabiera jaśniejszych połysków. Cudowny i intensywny aromat owoców leśnych, drewna, z akcentami wanilii, cynamonu, kawy i konfitury. W smaku pełne, miękkie, o krzepkim i zrównoważonym smaku. Wspaniałe wino. Doskonałe do czerwonego mięsa, wędlin i dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem podniesie jego smak.

WŁO 101. Bianco Falanghina del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% z Falanghiny – jednego z najstarszych szczepów winogron. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek. W smaku lekko wytrawne, owocowe. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z im z owocami morza i daniami z ryb, ale może towarzyszyć też potrawom z drobiu i innych białych mięs, oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 102. Rosso Aglianico del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso - jednych z najstarszych szczepów winogron. Ma bardzo intensywny ciemnowiśniowy kolor. Aromat i smak wyrazisty, owocowy z dominacją ciemnych owoców – głównie jeżyn i porzeczek. W finiszu wyczuwalne delikatne taniny. Doskonałe do wszystkich ciemnych mięs, dziczyzny i serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

WŁO 103. Bianco Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Falanghiny i Coda di volpe, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu. Przyjemny słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek i brzoskwiń. W smaku przyjemnie wytrawne, owocowo-roślinne. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o miłym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, oraz z potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 104. Rosso Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Aglianico i Piedirosso, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o bardzo intensywnym ciemnowiśniowym kolorze. W zapachu wyraźne aromaty wiśni, śliwek, malin i truskawek, z którymi łączą się nuty korzenne pieprzu i goździków. W smaku wytrawne, zdecydowane, o dobrej strukturze z wyczuwalnymi taninami, w posmaku nuty owocowe i korzenne. Wspaniałe uzupełnienie makaronów, lazanii, sosów mięsnych, idealne do mięs czerwonych, dziczyzny i pikantnych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.

WŁO 105. Greco di Tufo DOCG 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% ze szczepu Greco di Tufo, należącego do najstarszych odmian winogron. Jedno z zaledwie dwóch białych win Kampanii oznaczonej najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet moreli, brzoskwiń i gruszek. W smaku przyjemnie wytrawne, miękkie, ale eleganckie i z dobrą strukturą, posmak owocowy. Wysokiej klasy dystyngowane wino. Wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, potrawami z drobiu, białych mięs oraz z zimnymi przekąskami. Polecane też jako wspaniały aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 106. Taurasi DOCG, Melody Line 2005

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii, prowincji Avellino. Produkowane w 100% ze szczepu Aglianico należącego do najstarszych odmian winogron. Jedyne czerwone wino z Kampanii oznaczone najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Uważane za najlepsze wino całego włoskiego Południa. Bardzo intensywny, rubinowo-ciemnowiśniowy kolor. Złożone aromaty konfitur z ciemnych owoców, z którymi łączą się nuty roślinne i przyprawowe. W ustach daje wrażenie wspaniałej konsystencji i cudownego zrównoważenia. Taniny są delikatne, a finisz długi i bogaty. Antyczne wino, cieliste, o znakomitej strukturze, surowe, szorstkie, aromatyczne. Wino musi starzeć sie trzy lata w kasztanowej lub dębowej beczce. W następnych trzech latach wino osiąga pełnię swoich możliwości. Wspaniałe uzupełnienie do pieczonych, czerwonych mięs, pizzy z mięsem, past, mocnych serów. Znakomite nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.

WŁO 107. Orvieto Classico 2011 Cantina Cerquetta

REGION: Umbria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Umbria, prowincji Terni na południe od Toskanii. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Trebbiano Toscano, 30% Verdello, 20% Canaiolo Bianco i Malvasia Toscana. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu w którym wyczuwamy migdały. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

 

WŁO 108. Castelli Romani Doc – Bianco 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Bonvino i Bellone. Przyjemny słomkowożółty kolor, intensywny owocowy bukiet. Wino łatwe do picia, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

WŁO 109. Castelli Romani Doc – Rosso 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Cesanese, 30% Merlot, 20% Sangiovese. Kolor intensywnie czerwony, z wiekiem pojawiają się nuty brązu. Aromat owocowy, smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 110. Frascati Doc Superiore Special Bottle 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Greco i Malvasia. Jedno z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych win włoskich. Przyjemny jasnosłomkowy kolor, charakterystyczny intensywny bukiet. W smaku pełne, wytrawne, ale i delikatne. Wino świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu z typową lekką goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

WŁO 111. Grotta del Cenacolo – Lazio Igt Rosso 2010

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta ze szczepów 40% Cabernet Sauvignon, 30% Cesanese, 30% Merlot. Starzone w beczkach dębowych przez 4 miesiące, a potem w butelkach przez kolejne minimum 3 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor, tak ciemny, że może wydawać się czarny. Intensywny bukiet owoców i przypraw. W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do czerwonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze około 18 °C.

WŁO 112. Vermentino di Sardegna DOC 2011

REGION: Sardynia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z Sardynii. Produkowane w 100 z najlepszego i najsłynniejszego białego szczepu Sardynii – Vermentino. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. W smaku wytrawne i orzeźwiające, o zakończeniu z delikatną przyjemną goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

WŁO 114. Villa Teresa Prosecco Frizzante DOC (BIO) 0,375 l

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe musujące, półwytrawne (14 g cukru/litr) produkowane i butelkowane we północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Prosecco (Glera) uprawianego metodą organiczną. Aromat jabłek, migdałów, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak, połączony z "bąbelkami" wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych winogron. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.
Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym - o pojemności 0,375 l.

WŁO 115. Cagnina DOC 2012

REGION: Emilia Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie

Wino czerwone, słodkie ( ok. 80 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Terrano. Głęboki, czerwono-fioletowy kolor. Bukiet intensywny owocowy a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, dobrze zbalansowane, z nutą czerwonych owoców i wyczuwalną słodyczą charakterystyczną dla tego wina. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz niektórych dań przyrządzanych na słodko. Najlepsze w temperaturze około 16°C.

 

WŁO 116. Ciliegiolo 2011, I.G.T. Forli

REGION: Emilia-Romana
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Ciliegiolo. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny, zdecydowanie czereśniowy charakterystyczny dla tego szczepu - Ciliegia to po włosku właśnie czereśnia. W smaku owocowe, pełne, eleganckie, wytrawne i dobrze zbalansowane. Doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, pasztetów, past i serów. Najlepsza temperatura serwowania około 20 °C

WŁO 117. Chardonnay I.G.T. Forli ” Monte Poggiolo” Frizzante 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino włoskie, białe, musujące, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay metodą drugiej fermentacji naturalnej. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

 

WŁO 118. Chardonnay I.G.T. Forli 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ:Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Po winifikacji w silosach, w końcowej fazie starzone w beczkach dębowych tzw. barriques. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C

WŁO 119. Albana Secco D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do delikatnych przystawek, ryb i białego mięsa, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 120. Albana Dolce D.O.C.G. 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino włoskie, białe, słodkie ( ok. 80 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Pierwsze białe wino we Włoszech które otrzymało najwyższą możliwą klasyfikację DOCG ( w 1987 roku). Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny owocowy bukiet. W smaku słodkie, orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 121. Sangiovese Superiore DOC 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese di Romagna. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny a zarazem delikatny, charakterystyczny ze względu na bogatą gamę aromatów świeżych owoców. W smaku, pełne, eleganckie, wytrawne, dobrze zbalansowane. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, ale też do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, potraw rybnych oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temperatura serwowania 18-20 °C

WŁO 122. Romagna Albana Spumante Dolce 2011

REGION: Emilia - Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące słodkie

Wino włoskie, białe, musujące, słodkie ( ok. 85 g cukru/l ), z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Albana di Romagna. Część winogron przechodzi proces tzw. „passito” tzn, suszenia ich przed fermentacją. Starzone przez minimum 6 miesięcy. Słomiano-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny i bardzo trwały owocowy bukiet. W ustach wyczuwalna przyjemna słodycz, o smaku intensywnie owocowym. Najwyższej klasy słodkie wino musujące. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 6-8 °C.

WŁO 123. Merlot Biologico Villa Teresa® I.G.P. Veneto 2016

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych, ani herbicydów. Ciemny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 124. Pinot Grigio Biologico Villa Teresa® I.G.P. Veneto 2017

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane metodą biologiczną – w winnicy nie używa się ani nawozów sztucznych ani herbicydów. Słomianożółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, pokazuje że wino biologiczne też może być świetnej klasy. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

NAGRODY:
“COMMENDED” medal na DECANTER WORLD WINE AWARDS 2013.
Decanter World Wine Awards jest jednym z najważniejszych konkursów win na świecie. Wyjątkowo rygorystyczne procesy oceniania doprowadziły Decanter World Wine Awards do pozycji jednego z najbardziej autorytatywnych źródeł rekomendacji dla miłośników wina. W tym roku 219 sędziów z całego świata oceniało 14362 win z 52 krajów. Jury - panel ekspertów - składał się z 75 Mistrzów Wina (Masters of Wine) i 13 Mistrzów Sommelierów (Master Sommeliers).

WŁO 126. Moscato d'Asti DOCG, Giordano Vini 2013

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, słodkie (108 gramów cukru na litr) pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, Veneto, z prowincji Asti słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Moscato. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych słodkich win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Moscato d'Asti. Ręcznie zbierane, bardzo dojrzałe winogrona są bardzo delikatnie wyciskane. Winifikacja jest przerywane, kiedy wino osiągnie 4,5 - 5% alkoholu i pozostaje ciągle znaczna ilość niesfermentowanego cukru. Taka metoda pozwala zachować wyjątkowo intensywny aromat i słodki smak nektaru. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami. Leciutkie, naturalne bąbelki, podkreślają jeszcze owocowy aromat w którym dominują dojrzałe brzoskwinie i morele z lekką nutą miodu. W smaku perliste, miękkie, delikatne, słodkie – wyczuwamy jabłka, ananasy i cytrusy. Wspaniałej klasy delikatne wino, jednocześnie łatwe do picia ( co nie zdarza się często). Najlepiej podawać w temperaturze 6-8 °C, do deserów, ale można się nim cieszyć nie tylko do posiłku.

 

WŁO 126. Soave DOC, Giordano Vini 2013

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z prowincji Werona i z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Giordano Vini Spa w 100% ze szczepu Garganega. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Dosyć potężne wino, ale jednocześnie miękkie, świeże i orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 129. Negroamaro Salento Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

 

WŁO 130. Valpolicella DOC 2014, Terre Di Terrossa

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane ze szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, głównie owocowy, wiśnie, z lekką nutą przypraw. Smak zdecydowany, lekko szorstki, ale przyjemny, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do pizzy, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.

WŁO 131. Soave DOC Colli Scaligeri 2012, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Garganega. Winnica położona w gminie Colline di Roncŕ na wysokości od 150 m do 300 m n.p.m. Nazwa pochodzi od rodu magnackego Scaligeri, który panował w Weronie przez sto dwadzieścia pięć lat, od 1262 do 1387 r. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują niezbyt dojrzałe jasne owoce. Wyczuwamy też aromat migdałów, nuty mineralne i kwiatowe – zwłaszcza akacji. Wulkaniczne podłoże nadaje winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, wytrawne, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, z warzywami, z ostrygami, w oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać do około 7 lat.

NAGRODY:
Złoty medal na konkursie “Berliner Wine Trophy”
* 88 punktów Wine Spectator

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź