Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

xFRA BX 132. Les Vignes De Phoebus 2010

REGION: Pomerol (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Franc. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Bogate, mocne wino z dobrą strukturą, pochodzi z najlepszego, ale i najdroższego regionu winiarskiego na świecie. Piękny czerwonopurpurowy kolor, wyrafinowany bukiet dojrzałych ciemnych owoców i przypraw. W smaku początkowo delikatne, później ukazuje swoją pełną strukturę i długość. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 °C, do mięs i serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać ponad 10 lat.

wino niedostępne

xFRA BX 133. Chevalier De Rauzan Gassies 2007*

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent od XVIII wieku : Château de Rauzan Gassies - butelkowane w chateau. Właściciel - Domaine Quie. Produkowane w 65% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot i 5% Cabernet Franc. Starzone przez 12 miesięcy w dębowych beczkach. Pełne, bogate w smaku. Dominują dojrzałe ciemne owoce i przyprawy. Delikatne taniny. Aromat czarnych porzeczek i przypraw. Świetne Margaux – jedno z najlepszych i najsławniejszych win z regionu Bordeaux. Mocne, aromatyczne, długie i zdecydowane. W smaku świeże, mimo mocno wyczuwalnych tanin. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC, do wszystkich rodzajów mięs (zwłaszcza wołowiny i dziczyzny) oraz serów. Potencjał starzenia - może być trzymane ponad 10 lat.

wino niedostępne

xFRA BX 134. Chevalier du Grand Loc 2011, Sauternes*

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 20% Muscadelle. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – ogólnie uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią - Botrytis cinerea umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki - kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC, do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

wino niedostępne

xFRA LOA 006. l'Aubinière 2010 Muscadet Sèvre&Maine Sur Lie

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, pochodzące z okolic Nantes w Dolinnie Loary, w zachodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Muscadet (zwany także Melon de Bourgogne). Określenie „sur lie” oznacza dojrzewanie nad osadem, które powoduje że wino nabiera gładkości i krągłości, wygładzają się cierpkie taniny i wino traci część owocowych zapachów. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny roślinny aromat, z lekka nutą owoców i przypraw. W smaku odświeżające, bogate, dobrze zrównoważone. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do przechowywania nawet przez kilkanaście lat. Najlepsze w temperaturze 8-11ºC. do ryb, owoców morza, przekąsek, białych mięs. Jest znakomite jako aperitif, a z dodatkiem creme de cassis (nalewki z czarnej porzeczki) wspaniale nadaje się na powitanie przyjaciół.

wino niedostępne

 

xFRA LOA 007. Cabernet d'Anjou Pierre 1-Er 2012*

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrwane

Wino francuskie, różowe, półwytrawne. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Franc. Pochodzi z regionu Anjou (Andegawenii), tej części Doliny Loary, która słynie z produkcji win różowych. Przyjemny jasnoróżowy kolor. Aromat świeży, owocowy, wyczuwalne też przyprawy – charakterystyczne dla Cabernet Franc. W smaku delikatne, z minimalną, elegancką słodyczą, lekko kwiatowe i owocowe. Najlepiej podawać schłodzone do przekąsek, makaronów, serów, białych mięs, drobiu wędlin oraz do niektórych deserów. Polecane też jako delikatny aperitif.

wino niedostępne

xFRA LOA 008. Pierre 1-er Saumur 2010

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, pochodzące z Doliny Loary, w zachodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chenin (zwany także Pineau de la Loire). Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromaty jest przyjemną kombinacją białych owoców, i skórki cytrynowej. W smaku odświeżające, z dobrą równowagą, dominują owoce cytrusowe. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs, frytek i niektórych deserów. Polecane też jako delikatny aperitif.

wino niedostępne

xGRE 001. „SAMΕNA”, Muscat Dry*

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne (5 g cukru/l), produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Przyjemny, zielonożółty kolor. Mocny aromat kwiatów, owoców i miodu – typowy dla szczepu Muscat. W smaku delikatne, aksamitne, świeże, długie. Najlepiej podawać w temp. około 10ºC do delikatnych potraw z ryb, białego mięsa, owoców morza, makaronów i serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

wino niedostępne

 

xHIS 019. Don Salinas 2007, Monastrell, Gran Reserva Tinto*

REGION: Alicante

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat – dominują śliwki, jeżyny i maliny. W smaku bogate, intensywne, mocne z jedwabistymi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 5 lat.

wino niedostępne

xHIS 027. Jesus Diaz Tinto 2014, Vinos De Madrid D.O.

REGION: Madryt
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane w rejonie Madrytu, w 85% ze szczepu Tempranillo, w 15% Syrah. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców i przypraw. W smaku świeże, przyjemne i owocowe – dominują jeżyny i czarne porzeczki. Łagodne, wygrzane, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WYRÓŻNIENIA
87 punktów od Roberta Parkera

 

wino niedostępne

 

 

xUSA 002. Red Peak Ruby Cabernet 2010

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w przez Red Peak Winery, Kalifornia. Piękny, czerwony kolor, tak ciemny, że aż przechodzący w granat. Złożony owocowy aromat, głownie czarnej porzeczki, wiśni ale również zielonej papryki i drewna. Smak bardzo bogaty, pełny, ze świetną harmonią pomiędzy drewnem i przyprawami. Na końcu wyczuwalne orzechy laskowe. Doskonałe do wszystkich pieczonych i grillowanych mięs oraz serów pleśniowych. Najlepsze w temperaturze około 17 stopni.

wino niedostępne

xWŁO 031. Francesco I, Vernaccia di San Gemignano 2008*

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne. Jedyne białe wino z Toskanii posiadające najwyższą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC. Winnice znajdują się pobliżu miasteczka San Gimignano – jednego z najpiękniejszych w całych Włoszech. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

wino niedostępne

xWŁO 064. Silvanum Chardonnay - Raboso 2009*

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z dwóch szczepów bardzo dojrzałych winogron – Chardonnay i Raboso (czerwony szczep winifikowany jako biały – bez maceracji). Słomkowożółty intensywny kolor i przyjemny, delikatny aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. W smaku aksamitne i owocowe. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, zupami, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, przekąskami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

wino niedostępne

 

 

 

xWŁO 077. Villa Silvia, Chardonnay delle Venezie

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Chardonnay. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet owocowy, w którym z czasem pojawiają się leciutkie nuty wanilii. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, drobiu i innych białych mięs, jajek i oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

wino niedostępne

xWŁO 094. Villa Martino Rosso

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto. Rubinowoczerwony kolor. Przyjemny owocowy aromat. Smak pełny i wytrawny. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

wino niedostępne

xWŁO 100. Montere Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Cantina Tinazzi

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

SPECJALNA LIMITOWANA EDYCJA 3000 BUTELEK Z OKAZJI 10-LECIA PRODUKOWANIA VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE PRZEZ RODZINĘ TINAZZI. WYPRODUKOWANA Z NAJLEPSZYCH, WYSELEKCJONOWANYCH WINOGRON. POPRZEZ PRZEDŁUŻONE DOSKONALENIE W BECZKACH DĘBOWYCH OSIĄGA NIEZWYKŁY POZIOM 15% ALKOHOLU. Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców (głównie śliwek i dojrzałych wiśni) z lekką skórzaną nutą ale wyczuwamy też czekoladę i kakao. Smak bogaty, ale przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

wino niedostępne

 

xWŁO 125. Primitivo Puglia "Progetto Qualita" Giordano 2013

REGION: Apulia
KRAJ: Włochhy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Primitivo. Piękny, intensywny, czerwony kolor z ciemnymi przebłyskami. Mocny aromat dojrzałych owoców, przez który przebijają się nuty fig. Smak zdecydowany, pełny i gładki – typowy dla Primitivo. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na 2-3 godziny przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

wino niedostępne

xWŁO 127. Verdeca Pinot Grigio Puglia igt Giordano Vini 2013

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne (4 gramy cukru na litr), z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez winnicę Giordano Vini ze szczepów Verdeca z Valle d'Itria oraz z Pinot Grigio z gorącej, południowej części Apulii. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i cytrusy. Smak bogaty, pełny i gorący z wyraźnie wyczuwanymi brzoskwiniami. Przyjemne wino, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

wino niedostępne

xWŁO 128. Primitivo di Manduria DOC, "Alberello" Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne (6,5 grama cukru na litr) z południowych Włoch, z regionu Apulia, z gminy Manduria słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Primitivo. Produkowane przez winnicę Giordano Vini w 100% z Primitivo. Starzone w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 12 miesięcy. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy - głównie fig i konfitur śliwkowych, przez który przebijają się lekkie nuty wanilii, tytoniu, dymu. Smak przyjemny i zdecydowany - ciemne, dojrzałe owoce dają wrażenie leciutkiej słodyczy na początku, a dojrzałe taniny gwarantują wytrawny, wyjątkowo długi finisz. Wspaniałej klasy wino, doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na 2-3 godziny przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina. Potencjał starzenia – wino zarówno do natychmiastowego spożycia, jak i do przechowywania do 8 lat.

NAGRODY:
Nagrodzone wieloma medalami i odznaczeniami między innymi:
GOLD MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition,
SILVER MEDAL at the 2014 International Wine Challenge,
GREAT MENTION at the 2014 Vinitaly Enologico - Verona,
GREAT MENTION at the Vinitaly Enologico - Verona,
DOUJA D'OR AWARD at the Douja d'or - Asti,
SILVER MEDAL at the Decanter World Wine Awards,
SILVER MEDAL at the International Wine Challenge,
GOLD MEDAL + GOLD LION at the Prà Maggiore
oraz wieloma innymi.

wino niedostępne

xWŁO 143. Primitivo del Salento "Eventus" 2015

 

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Primitivo. Doskonałej jakości, dojrzałe winogrona zbierane są ręcznie. Powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Głęboki wiśniowoczerwony kolor, intensywny dojrzały aromat, bogate owocowe nuty (wyczuwalne zwłaszcza figi). Złożony bukiet z odrobiną wanilii. Pełne ciała, o jedwabistej teksturze, czerwone owoce i delikatne dębowe nuty w podniebieniu. Długi, elegancki finisz. Najlepsze w towarzystwie kuchni śródziemnomorskiej, do potrawek mięsnych i wyrazistych serów. Serwować w temperaturze 18-20°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2015 Mundus Vini Germania
SILVER MEDAL at the 2015 International Wine Challenge
COMMENDED at the 2014 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2013 AWC Vienna
SILVER MEDAL at the 2013 Mundus Vini Germania
BRONZE MEDAL at the 2013 Decanter World Wine Awards
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico - Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Vinalies Overseas China
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico - Verona
SILVER BEST IN CLASS at the 2008 I.W.S.C. International Wine and Spirit Competition

wino niedostępne

 

 

xWŁO 148. Barbera d’Alba DOC Magnum in wooden box

 

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne


wino niedostępne

 

 

xZenato Amarone, Amarone Valpolicella Classico DOC 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z włoskiego regionu Veneto (Wenecja Euganejska). Wyprodukowane w 80% ze szczepu Corvina, 10% Rondinella i 10% Oseleta. Po zbiorach winogrona są starannie selekcjonowane – najzdrowsze i najbardziej dojrzałe owoce umieszcza się w skrzyniach w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na 3-4 miesiące. Po upływie tego okresu podsuszone winogrona są wyciskane, a następnie pozostają ze skórkami przez 15-20 dni w temperaturze 23-25° C. Wino starzone jest w dębowych beczkach przed 36 miesięcy. Szczególnie polecane do pieczonych i grillowanych mięs, a także do dojrzałych serów. Najlepsza temperatura podawania – 18°C.

wino niedostępne

zChateau Ferriere, Margaux 3eme Cru Classe 2002

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne


wino niedostępne

 

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź