Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

xFRA LOA 006. l'Aubinière 2010 Muscadet Sèvre&Maine Sur Lie

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, pochodzące z okolic Nantes w Dolinnie Loary, w zachodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Muscadet (zwany także Melon de Bourgogne). Określenie „sur lie” oznacza dojrzewanie nad osadem, które powoduje że wino nabiera gładkości i krągłości, wygładzają się cierpkie taniny i wino traci część owocowych zapachów. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny roślinny aromat, z lekka nutą owoców i przypraw. W smaku odświeżające, bogate, dobrze zrównoważone. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do przechowywania nawet przez kilkanaście lat. Najlepsze w temperaturze 8-11ºC. do ryb, owoców morza, przekąsek, białych mięs. Jest znakomite jako aperitif, a z dodatkiem creme de cassis (nalewki z czarnej porzeczki) wspaniale nadaje się na powitanie przyjaciół.

wino niedostępne

 

xFRA LOA 007. Cabernet d'Anjou Pierre 1-Er 2012*

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrwane

Wino francuskie, różowe, półwytrawne. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Franc. Pochodzi z regionu Anjou (Andegawenii), tej części Doliny Loary, która słynie z produkcji win różowych. Przyjemny jasnoróżowy kolor. Aromat świeży, owocowy, wyczuwalne też przyprawy – charakterystyczne dla Cabernet Franc. W smaku delikatne, z minimalną, elegancką słodyczą, lekko kwiatowe i owocowe. Najlepiej podawać schłodzone do przekąsek, makaronów, serów, białych mięs, drobiu wędlin oraz do niektórych deserów. Polecane też jako delikatny aperitif.

wino niedostępne

xFRA LOA 008. Pierre 1-er Saumur 2010

REGION: Dolina Loary
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, pochodzące z Doliny Loary, w zachodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chenin (zwany także Pineau de la Loire). Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromaty jest przyjemną kombinacją białych owoców, i skórki cytrynowej. W smaku odświeżające, z dobrą równowagą, dominują owoce cytrusowe. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs, frytek i niektórych deserów. Polecane też jako delikatny aperitif.

wino niedostępne

xGRE 001. „SAMΕNA”, Muscat Dry*

REGION: Samos
KRAJ: Grecja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne (5 g cukru/l), produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Przyjemny, zielonożółty kolor. Mocny aromat kwiatów, owoców i miodu – typowy dla szczepu Muscat. W smaku delikatne, aksamitne, świeże, długie. Najlepiej podawać w temp. około 10ºC do delikatnych potraw z ryb, białego mięsa, owoców morza, makaronów i serów. Może być także pite jako doskonały aperitif.

wino niedostępne

 

xHIS 019. Don Salinas 2007, Monastrell, Gran Reserva Tinto*

REGION: Alicante

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat – dominują śliwki, jeżyny i maliny. W smaku bogate, intensywne, mocne z jedwabistymi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 5 lat.

wino niedostępne

xHIS 027. Jesus Diaz Tinto 2014, Vinos De Madrid D.O.

REGION: Madryt
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane w rejonie Madrytu, w 85% ze szczepu Tempranillo, w 15% Syrah. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców i przypraw. W smaku świeże, przyjemne i owocowe – dominują jeżyny i czarne porzeczki. Łagodne, wygrzane, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WYRÓŻNIENIA
87 punktów od Roberta Parkera

 

wino niedostępne

 

 

xUSA 002. Red Peak Ruby Cabernet 2010

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w przez Red Peak Winery, Kalifornia. Piękny, czerwony kolor, tak ciemny, że aż przechodzący w granat. Złożony owocowy aromat, głownie czarnej porzeczki, wiśni ale również zielonej papryki i drewna. Smak bardzo bogaty, pełny, ze świetną harmonią pomiędzy drewnem i przyprawami. Na końcu wyczuwalne orzechy laskowe. Doskonałe do wszystkich pieczonych i grillowanych mięs oraz serów pleśniowych. Najlepsze w temperaturze około 17 stopni.

wino niedostępne

xWŁO 031. Francesco I, Vernaccia di San Gemignano 2008*

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne. Jedyne białe wino z Toskanii posiadające najwyższą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC. Winnice znajdują się pobliżu miasteczka San Gimignano – jednego z najpiękniejszych w całych Włoszech. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

wino niedostępne

xWŁO 064. Silvanum Chardonnay - Raboso 2009*

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z dwóch szczepów bardzo dojrzałych winogron – Chardonnay i Raboso (czerwony szczep winifikowany jako biały – bez maceracji). Słomkowożółty intensywny kolor i przyjemny, delikatny aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. W smaku aksamitne i owocowe. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, zupami, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, przekąskami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

wino niedostępne

 

 

 

xWŁO 077. Villa Silvia, Chardonnay delle Venezie

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Chardonnay. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet owocowy, w którym z czasem pojawiają się leciutkie nuty wanilii. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, drobiu i innych białych mięs, jajek i oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

wino niedostępne

xWŁO 094. Villa Martino Rosso

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto. Rubinowoczerwony kolor. Przyjemny owocowy aromat. Smak pełny i wytrawny. Proste, łatwe, przyjemne wino do codziennego użytku. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do pizzy, makaronów, potraw mięsnych, dań kuchni egzotycznej i przekąsek. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

wino niedostępne

xWŁO 100. Montere Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Cantina Tinazzi

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

SPECJALNA LIMITOWANA EDYCJA 3000 BUTELEK Z OKAZJI 10-LECIA PRODUKOWANIA VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE PRZEZ RODZINĘ TINAZZI. WYPRODUKOWANA Z NAJLEPSZYCH, WYSELEKCJONOWANYCH WINOGRON. POPRZEZ PRZEDŁUŻONE DOSKONALENIE W BECZKACH DĘBOWYCH OSIĄGA NIEZWYKŁY POZIOM 15% ALKOHOLU. Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców (głównie śliwek i dojrzałych wiśni) z lekką skórzaną nutą ale wyczuwamy też czekoladę i kakao. Smak bogaty, ale przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

wino niedostępne

 

xWŁO 125. Primitivo Puglia "Progetto Qualita" Giordano 2013

REGION: Apulia
KRAJ: Włochhy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Primitivo. Piękny, intensywny, czerwony kolor z ciemnymi przebłyskami. Mocny aromat dojrzałych owoców, przez który przebijają się nuty fig. Smak zdecydowany, pełny i gładki – typowy dla Primitivo. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na 2-3 godziny przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

wino niedostępne

xWŁO 127. Verdeca Pinot Grigio Puglia igt Giordano Vini 2013

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne (4 gramy cukru na litr), z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez winnicę Giordano Vini ze szczepów Verdeca z Valle d'Itria oraz z Pinot Grigio z gorącej, południowej części Apulii. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i cytrusy. Smak bogaty, pełny i gorący z wyraźnie wyczuwanymi brzoskwiniami. Przyjemne wino, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

wino niedostępne

xWŁO 128. Primitivo di Manduria DOC, "Alberello" Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne (6,5 grama cukru na litr) z południowych Włoch, z regionu Apulia, z gminy Manduria słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Primitivo. Produkowane przez winnicę Giordano Vini w 100% z Primitivo. Starzone w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 12 miesięcy. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy - głównie fig i konfitur śliwkowych, przez który przebijają się lekkie nuty wanilii, tytoniu, dymu. Smak przyjemny i zdecydowany - ciemne, dojrzałe owoce dają wrażenie leciutkiej słodyczy na początku, a dojrzałe taniny gwarantują wytrawny, wyjątkowo długi finisz. Wspaniałej klasy wino, doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na 2-3 godziny przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina. Potencjał starzenia – wino zarówno do natychmiastowego spożycia, jak i do przechowywania do 8 lat.

NAGRODY:
Nagrodzone wieloma medalami i odznaczeniami między innymi:
GOLD MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition,
SILVER MEDAL at the 2014 International Wine Challenge,
GREAT MENTION at the 2014 Vinitaly Enologico - Verona,
GREAT MENTION at the Vinitaly Enologico - Verona,
DOUJA D'OR AWARD at the Douja d'or - Asti,
SILVER MEDAL at the Decanter World Wine Awards,
SILVER MEDAL at the International Wine Challenge,
GOLD MEDAL + GOLD LION at the Prà Maggiore
oraz wieloma innymi.

wino niedostępne

xWŁO 148. Barbera d’Alba DOC Magnum in wooden box

 

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne


wino niedostępne

 

 

xZenato Amarone, Amarone Valpolicella Classico DOC 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z włoskiego regionu Veneto (Wenecja Euganejska). Wyprodukowane w 80% ze szczepu Corvina, 10% Rondinella i 10% Oseleta. Po zbiorach winogrona są starannie selekcjonowane – najzdrowsze i najbardziej dojrzałe owoce umieszcza się w skrzyniach w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na 3-4 miesiące. Po upływie tego okresu podsuszone winogrona są wyciskane, a następnie pozostają ze skórkami przez 15-20 dni w temperaturze 23-25° C. Wino starzone jest w dębowych beczkach przed 36 miesięcy. Szczególnie polecane do pieczonych i grillowanych mięs, a także do dojrzałych serów. Najlepsza temperatura podawania – 18°C.

wino niedostępne

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź